În urmă cu trei săptămâni, administratorul Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, era ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru o pagubă de peste 3 milioane euro provocată statului.

Omul e acuzat că a furat 6.000 de tone de grâu din rezerva statului şi că a compromis alte peste 6.000 de tone. Totul, sub privirea îngăduitoare a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, care raportau şefilor că stocul din Bihor e fără cusur.

Furt la scară mare

Grâul lăsat în grija Comcereal Bihor, în cantitate totală de 38.000 tone, era parte din aşa-zisa rezervă de siguranţă a statului pentru protecţia populaţiei şi a economiei în caz de calamitate ori război. Stocul a fost constituit în perioada 2000-2007 de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), conducerea societăţii bihorene încasând lunar 150.000 lei pentru depozitare şi întreţinere.

Dispariţia grâului păstrat la Marghita şi contaminarea stocurilor depozitate în silozurile Batăr şi Tinca au fost descoperite în vară, când ANRSPS a vrut să mute cerealele în depozitele altei firme. Prejudiciul, enorm! Doar în cazul grâului furat, paguba calculată de funcţionari se ridica la 6,5 milioane lei, adică aproximativ 1,5 milioane euro, la care se adăuga contravaloarea cerealelor deteriorate: alte 7,5 milioane lei (aproape 1,8 milioane euro).

05 nicolae hodisan.jpg"Contractele îi obligau pe reprezentanţii firmei să întreţină grâul, să-l aerisească, să-l protejeze de rozătoare şi păsări. Au încasat banii şi nu au făcut nimic", a explicat BIHOREANULUI şi directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Sorin Hodişan (foto), unul din membrii comisiei de control care a descoperit neregulile de la Comcereal.

Tot atunci s-a descoperit, spune el, că pentru a obţine o chirie mai mare, administratorul societăţii s-a folosit de acte false şi a declarat dimensiuni mai mari - nereale - ale spaţiilor de depozitare, şmecherie prin care a "ciupit" în cei 13 ani de derulare a contractului nu mai puţin de 1,7 milioane lei.

Sub sechestru

Dat pe mana poliţiştilor, Ţiţ a fost pus sub învinuire pentru înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijenţă în serviciu. Alături de administrator e anchetată, ca şi complice, şi gestionara depozitului din Marghita, Maria Tătar, acuzată că l-ar fi ajutat pe şeful ei să îşi însuşească grâul, dar şi să-i inducă în eroare pe reprezentanţii ANRSPS la încheierea contractelor de chirie.

Pe 28 noiembrie, poliţiştii au descins la sediile firmei şi la locuinţele celor doi, iar la finalul acţiunii Ţiţ şi Tătar au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care au fost eliberaţi, sub interdicţia de a părăsi ţara. "Între timp s-au luat măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro pentru recuperarea pagubei. Ancheta e în curs de desfăşurare", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Inventar pe genunchi

Unde sunt cele 6.000 de tone de grâu? La o asemenea cantitate, care ar umple 250 de camioane, e puţin probabil să se fi evaporat. Şi totuşi, nimeni nu ştie nimic. Administratorul dă din umeri şi flutură rapoartele de control ale reprezentanţilor ANRSPS, care indică, fără nicio excepţie, că stocul de grâu de la Comcereal ar fi fost, timp de 13 ani, neatins! Plus că situaţia cerealelor a fost verificată lunar, spune Ţiţ, tot de functionarii statului, iar rezultatele analizelor au relevat că acestea erau păstrate "în parametrii corespunzători".

Poliţiştii suspectează că toate rapoartele de inventar se întocmeau "pe genunchi", fără o verificare în teren, iar analizele de calitate nu se făceau la un laborator independent, ci tot la sediul Comcereal. Solicitat să se pronunţe asupra măsurilor luate împotriva funcţionarilor neglijenţi, purtătorul de cuvânt al ANRSPS, Corneliu Manu, a comunicat, sec: "Informaţii privind derularea cercetării penale pot fi oferite doar de organele abilitate".

Hoţul în control

Tăcerea lui Manu poate fi pusă pe seama faptului că unul dintre cei care au semnat raportările mincinoase e şi el hoţ dovedit. Sălăjeanul Viorel Teglaş, expert şi gestionar al stocurilor de materiale de la Unitatea Teritorială 95 Var a ANRSPS, este în prezent arestat şi trimis în judecată după ce a fost prins că a vândut 372 tone de cupru din rezerva de stat, în valoare de aproape 11 milioane lei. Prea ocupat cu propriile învârteli, nu-i de mirare că n-a mai văzut furtul din ograda Comcereal Bihor. Iar actele pe care le-a semnat sunt folosite acum ca probă în apărare de cei vinovaţi...

"Au fost controale, şi nu s-a găsit nimic. Totul a fost în regulă, în fiecare an", spune administratorul Comcereal, Petru Ţiţ Andreescu. El susţine că cele 6.000 de tone de grâu dispărute din depozitul Marghita ar reprezenta doar "perisabilităţi şi pierderi", iar stocul de grâu din Batăr şi Tinca - marfă expirată din vina ANRSPS, care ar fi trebuit să-l reîmprospăteze la fiecare 7 ani. "Eu am muncit 45 de ani şi mă trezesc acum cu astfel de probleme. Sunt poveşti!", se jură Ţiţ, refuzând însă să mai zică alte amănunte. Pe motiv că nu-l lasă "organele"...