Anul trecut, familiile a 33 de copii din Oradea suferinzi de diferite handicapuri grave şi care beneficiau de tratament de specialitate la singurul Centru pentru Recuperarea Copiilor cu Dizabilităţi (CRCD) din oraş erau îngrijorate de o măsură pe care, neoficial, o luase conducerea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Pe motiv că activitatea CRCD Oradea va fi externalizată, adică încredinţată unei fundaţii, la fel cum a fost şi cea a altor 11 structuri din subordinea sa, dar şi pentru că acest centru ar fi fost înfiinţat iniţial pentru a furniza servicii medicale de specialitate exclusiv copiilor instituţionalizaţi în diferite centre de plasament din subordinea sa (nu şi celor care, deşi suferă de handicap, sunt crescuţi în familiile naturale), conducerea DASPC a avertizat familiile orădene să nu-şi mai aducă micuţii la tratament.

BIHOREANUL a prezentat această situaţie aberantă la finele anului trecut, iar familiile copiilor cu handicap grav din Oradea au făcut petiţii atât la comisia socială a Consiliului Judeţean, cât şi la Primăria Oradea şi la ASCO, unde fuseseră trimise "la plimbare", pentru a li se găsi o rezolvare de aşa natură încât să nu mai "împovăreze" financiar CRCD.

Situaţia a fost, totuşi, rezolvată la începutul acestui an, când - din fericire - administraţia locală şi cea judeţeană au decis ca micuţii cu handicap grav din Oradea să beneficieze în continuare de tratament la CRCD, în baza unui acord de parteneriat semnat între DASPC şi ASCO.

Acordul urmează să fie aprobat miercuri, 30 ianuarie, în şedinţa Consiliului Judeţean, iar joi, pe 31 ianuarie, de către Consiliul Local Oradea.

Potrivit actului, DASPC va continua să susţină financiar cheltuielile pentru tratamentele de specialitate cuvenite inclusiv copiilor din Oradea, în proporţie de 40% din contravaloarea acestora (712 lei/lună), iar ASCO va contribui cu diferenţa de 60%.