Opțiunea europeană a Republicii Moldova a primit o lovitură grea, arată rezultatele încă nedefinitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului prin care integrarea în UE ar urma să fie consfințită în Constituția țării. După numărarea a 99% dintre voturi, tabăra DA este într-un avantaj minor și, de aceea, ușor de contestat, iar președintei în exercițiu, Maiei Sandu, deși se situează la mare diferență de candidatul de pe locul secund, nu îi va fi ușor să câștige al doilea tur, programat pe 3 noiembrie.

90% dintre basarabenii aflați în Oradea au votat pentru ea și DA la referendum.

O zi istorică și dramatică

Încă de la miezul zilei de duminică, validarea referendumului la care alegătorii aveau de răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană” era certă, președinta Comisiei Electorale Centrale anunțând la ora 15.00 că fusese deja atins pragul de 33,33% al prezenței necesare din totalul celor aproximativ 3,3 milioane cetățeni cu drept de vot.

De-a lungul întregii nopți, însă, pe parcursul numărării voturilor, a devenit clar că în ciuda optimismului determinat de prezența mare la urne, de peste jumătate din numărul total al cetățenilor cu drept de vot (51,41%, peste prezența de 45,6% din 2020), rezultatul referendumului este departe de a indica preferința majorității locuitorilor Republicii Moldova pentru integrarea în UE, ba dimpotrivă.

La miezul nopții, după numărarea a 1,11 milioane voturi, se constata că 54,57% din alegătorii prezenți votaseră NU la referendum.

În ce privește prezidențialele, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, avea la ora 9 a dimineții 41,82% din sufragii, iar cel al Partidului Socialiștilor, găgăuzul Alexandru Stoianoglo, adversar al integrării în UE, primise 26,36%, mult peste cele 9% cu cât fusese cotat în ultimul sondaj, dat publicității chiar săptămâna trecută.

Diaspora, decisivă

Pe parcursul întregii nopți, pe măsură ce se numărau voturile, taberele NU și DA conduceau alternativ cu diferențe de câteva zeci de mii și apoi, spre dimineață, de câteva sute și de câteva mii de voturi, rezultatul final depinzând de ultimele buletine de vot numărate în afara granițelor Republicii Moldova, în condițiile în care în Diaspora au votat peste 200.000 de basarabeni.

La secția de votare din Oradea, amenajată în localul Colegiului Economic Onisifor Ghibu, au fost înregistrați aproape 900 alegători. Potrivit surselor BIHOREANULUI - care îl citează pe președintele secției de votare, un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la București.- au votat 760 de cetățeni moldoveni, dintre care „peste 90%” pentru Maia Sandu și cu DA la referendum.

Mai exact, 692 au votat DA și 68 NU la referendum, iar la prezidențiale 700 au votat pentru Maia Sandu (92,10%), iar 60 cu ceilalți candidați.

Per total, ultimul rezultat al numărării voturilor, la ora 9.00, indica – potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, un avans de aproximativ 2.000 de voturi în favoarea taberei DA, cu 732.780 sufragii, în timp ce NU a adunat 730.664 sufragii.

Un eșec al desprinderii de Rusia

Indiferent de rezultatul final oficial, referendumul pentru consfințirea în Constituția Republicii Moldova a aderării al UE este considerat de observatori drept un eșec, întrucât chiar și victoria la limită a taberei DA nu poate avea forța legitimării unei desprinderi totale de Rusia, care a investit în sute de site-uri și conturi pe rețele de socializare pentru a deturna consultarea populară așa încât adeziunea populației la opțiunea pro-europeană să fie imposibilă.

De altfel, în Găgăuzia, regiune autonomă rusofonă în cadrul Republicii Moldova, rezultatul la referendum a fost de 95% pentru tabăra NU, iar în Transnistria au spus NU 66% dintre votanți.

O surpriză a fost rezultatul la referendum în raioanele Cahul și Ungheni, care au beneficiat de cele mai multe fonduri din partea UE: în Cahul 56% din alegători au spus NU, iar în Ungheni 57%.

În capitala Chișinău raportul între DA și NU este de 56% la 44%.

Potrivit observatorilor, rezultatul încurajează forțele pro-ruse să se mobilizeze pentru al doilea tur de scrutin, pe 3 noiembrie, în care vor candida Maia Sandu și Alexandru Stoianoglo.

Satisfacție în Rusia: frigiderul și televizorul

Rezultatul la referendum a fost primit cu satisfacție de Rusia, Konstantin Kosacev, vicepreședinte al Consiliului Federației Ruse, declarând că propaganda pro-europeană s-a dovedit neputincioasă, fără a se referi – bineînțeles – la cea rusă. „Mâna Bruxellesului s-a dovedit scurtă și slabă. Dacă cu o interferență atât de nerușinată a Occidentului în afacerile interne ale acestei țări rezultatul s-a dovedit a fi opusul pariului său, înseamnă că frigiderul s-a dovedit mai aproape decât televizorul pentru cetățenii moldoveni”, a spus oficialul rus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!