Duhoare de carne în putrefacţie, trotuare pline de pene şi sute de hoituri aruncate pe malul Peţei. Zona Aleea Călinului s-a transformat, de mai multă vreme, într-un abator al porumbeilor. Supăraţi că păsările, alungate de Primărie din centrul oraşului, s-au mutat pe blocurile lor, locatarii din zonă le otrăvesc cu momeală pe bază de porumb.

"Cineva le dă boabe de porumb otrăvite. Porumbeii le mănâncă şi peste puţină vreme mor în chinuri. Pe unii îi adună copiii de rromi şi îi duc acasă, la alţii pisicile le mănâncă inimile şi capul, iar alţii umplu şoseaua şi sunt făcuţi terci de maşini", a povestit BIHOREANULUI orădeanca Elena Ştefan, care locuieşte în zonă.

Până nu demult fiind un loc de plimbare pentru locuitorii din vecinătate, artera de pe malul Peţei are un aspect dezolant. Trotuarele sunt acoperite de pene şi puf, iar parcările şi locurile de sub geamurile apartamentelor sunt pline de hoituri.

Ca să nu umple de scârbă trecătorii, orădenii adună cadavrele şi păsările în agonie şi le aruncă pe malul Peţei. Oamenii povestesc că păsările încă vii sunt adunate de copiii rromi, care le duc acasă ca să le mănânce.

Miercuri la prânz, un grup de copiii aduna păsări bolnave de pe malul pârâului, alegându-le dintre hoituri. "Nu le mâncăm. Numai ne jucăm cu ele. Sunt destule. Nu facem nimic rău", a protestat un prunc, la observaţiile reporterului.

Locuitorii din zonă spun că zona străzii Aleea Călinului a fost întotdeauna cuibar pentru porumbei, dar niciodată nu au fost atât e mulţi. "Parcă aşa de mulţi ca în vara aceasta n-au fost niciodată. Eu nu zic să nu-i rărească dacă afectează clădirile, dar nu aşa, că se umple tot cartierul de duhoare!", s-a plâns un trecător.

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan a declarat că va verifica personal situaţia din strada Aleea Călinului, după care Primăria va lua măsurile care se impun.

Nici Garda de Mediu Bihor nu ştia nimic despre problema porumbeilor otrăviţi. "Mâine (n.r. joi) vom merge în teren, să vedem ce s-a întâmplat", a declarat prim-comisarul Gheorghe Raţiu pentru BIHOREANUL.