Săptămâni întregi, femeia a dormit prin vecini. Abia zilele trecute şi-a luat inima în dinţi şi s-a întors în propria locuinţă. Chiar şi acum, însă, doarme iepureşte, iar de câte ori se trezeşte ochii îi fug imediat spre fereastra pe care, luna trecută, un individ a intrat şi a siluit-o în toiul nopţii.

Salontanca de 55 ani a crezut, atunci, că va muri. Iar temerea o macină şi în prezent. Căci agresorul ei este liber, cu voie chiar de la anchetator...

"Îţi tai gâtul"

Noaptea de 10/11 august a fost una fierbinte. "Mereu lăsam geamul deschis când era cald, am plasa de ţânţari prinsă de cadrul ferestrei", povesteşte M., victima violului. Văduvă de câţiva ani şi cu copiii plecaţi peste hotare, femeia locuieşte singură într-o zonă liniştită a Salontei. Şi, credea ea, sigură...

A adormit târziu, pe la miezul nopţii, dar somnul i-a fost scurt. Pe la ora 2, s-a trezit cu un bărbat pe jumătate dezbrăcat lângă pat. "Am fost aşa de şocată, încât n-am putut să scot un sunet. Când a văzut că am deschis ochii, m-a prins de gură cu o mână iar cu cealaltă a luat un briceag din buzunarul cămăşii, l-a deschis şi mi l-a pus la gât. Îmi tot zicea: «Să nu strigi, să nu cumva să strigi, că îţi tai gâtul!». Apoi mi-a legat mâinile şi m-a violat".

A scăpat după ce i-a cerut individului s-o lase până la baie, pentru un pahar cu apă. "Baia e în hol, aproape de uşa casei. Speram să pot fugi". Individul şi-a dat seama şi a împins-o înapoi. "A devenit furios, m-a legat şi de picioare, apoi s-a dus să vadă dacă uşa de la intrare e închisă. Atunci m-am ridicat, am sărit până la geam şi m-am aruncat afară. Urlam după ajutor", povesteşte salontanca.

Pe urme

Alertaţi, vecinii au ieşit imediat, iar atacatorul a dispărut. Însă, în loc să sune la Poliţie, oamenii au stabilit de comun acord să aştepte până dimineaţa. A fost prima greşeală. Cea de a doua a fost că, înainte să plece, femeia s-a îmbăiat, iar apa a spălat urmele lăsate de violator pe corpul ei. "Din această cauză, în urma examenului medico-legal s-a putut constata doar că a existat un act sexual, nefinalizat", spun surse din cadrul anchetei.

În locuinţă n-a fost găsită o amprentă, căci individul a purtat mănuşi, motiv pentru care poliţiştii au adus în ajutor şi un câine. Acesta a luat urma violatorului, mirosind hainele cu care şi-a legat victima, şi i-a condus până acasă la el. Locuieşte la doar câteva străzi de locuinţa femeii, îl cheamă Dorel Pop, are 35 de ani şi e cunoştinţă veche a poliţiştilor, până atunci însă doar ca hoţ din locuinţe şi firme.

Botez de alibi

Însă degeaba l-au descoperit poliţiştii pe făptaş. Au făcut-o când nu trebuia, adică într-o zi de duminică! La Parchetul Salonta n-a fost de găsit un procuror care să le confirme decizia de a începe urmărirea penală împotriva individului, procedură obligatorie pentru a putea avansa în anchetă şi, ulterior, pentru a putea dispune măsura reţinerii. Procurorul de serviciu, care e chiar şeful instituţiei, era plecat din localitate, urmând să se întoarcă la serviciu abia marţi.

La Poliţie, Pop a făcut iniţial pe nevinovatul. A zis că a fost toată noaptea la un botez, dar nu a stat acolo, existând declaraţii şi imagini care îi conturează traseul. Din verificări a reieşit că bărbatul pregătise violul până la cel mai mic amănunt. De la petrecere a plecat pe furiş în jurul orei 1, pentru a ajunge la victima sa. Pop a avut pregătit un scenariu şi pentru finalul nopţii: după ce a ieşit din locuinţa victimei, a fugit în centrul oraşului şi s-a aruncat pe caldarâm în preajma unei patrule, prefăcându-se că e rănit. Iar poliţiştii l-au crezut, ba l-au mai şi dus la spital, de unde, pentru că urla acuzând dureri de cap, medicul de gardă l-a trimis cu o ambulanţă la Oradea. Cum era de aşteptat, analizele au arătat că omul nu avea nimic, motiv pentru care, spre dimineaţă, a şi fost trimis acasă.

Care viol?

În final, pus în faţa probelor, Pop a recunoscut fapta, iar o zi mai târziu, pe 12 august, a fost condus în teren, unde, în faţa camerei video, a povestit tot ce s-a întâmplat. Sinceritatea a fost, însă, de scurtă durată. După o zi, citat la Poliţie pentru a fi pus sub învinuire, a venit cu un avocat, în prezenţa căruia a retractat tot, susţinând că primele declaraţii le-a dat forţat.

Reţinut pentru 24 de ore, individul a fost prezentat pe 14 august la Parchet cu propunere de arestare preventivă pentru viol şi violare de domiciliu. Nu de alta dar, pe lângă fapta comisă cu violenţă şi atitudinea schimbătoare din anchetă, era şi recidivist. Însă prim-procurorul Ciprian Puie avea alte planuri. L-a lăsat să plece. "Nu era momentul să fie arestat", spune acum, refuzând să dea alte explicaţii.

Cât despre absenţa sa din unitate, Puie susţine că nu are nicio legătură cu cazul. "Dacă era o urgenţă, poliţiştii trebuiau să mă sune şi veneam. Nu m-a sunat nimeni". Contrariul e greu de demonstrat, mai ales că oficialii Poliţiei nu vor să vorbească despre încurcătura generată de "chiulul" procurorului. "În ce priveşte activitatea Parchetului Salonta, vă rugăm să vă adresaţi respectivei instituţii", se arată în răspunsul transmis BIHOREANULUI.

Între timp, victima şi-a pus jaluzele la geamuri, iar ferestrele ei, odinioară mereu deschise, acum sunt tot timpul ferecate. Lăsat liber, violatorul e doar la câteva străzi distanţă...