Liderii PNL Bihor consideră că renunțarea lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean, recâștigată în scrutinul din 9 iunie, pentru a candida pentru un loc în Senat cu prețul organizării a noi alegeri pentru șefia CJ Bihor nu va afecta în sens negativ scorul pe care îl vor obține în alegerile parlamentare din 1 decembrie.

„Județul Bihor și municipiul Oradea vor avea mai mult de câștigat prin vocile puternice pe care le vom avea la București decât cheltuielile pentru alte alegeri la Consiliul Județean”, este convins inclusiv Bolojan.

Sprijin de la București

În ultimii 4 ani, Bihorul și Oradea s-au dezvoltat ca niciodată înainte datorită parteneriatului între Consiliul Județean și Primărie, au afirmat, înainte de începerea unei noi campanii electorale, cea pentru alegerea viitorilor parlamentari, principalii lideri ai PNL Bihor, președintele organizației județene, Ilie Bolojan, prim-vicepreședintele Mircea Mălan și președintele organizației municipale Oradea, Florin Birta.

Ei au susținut vineri o conferință de presă pentru a transmite că, prin decizia ca Bolojan să candideze la Senat, acest parteneriat va fi „extins” și pentru ca interesele Bihorului și Oradiei să fie susținute din Parlament.

„Din noua poziție de parlamentar, nu va mai fi doar un parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, ci un parteneriat „în trei”, și cu echipa de parlamentari, și cu Consiliul Județean, și cu toate administrațiile din Bihor”, a declarat Bolojan, afirmând că în acest fel „răspund de ce merg în Parlament”.

Lasă Bihorul „pe mâini bune”

În conferința de presă, șeful PNL Bihor a afirmat că „Bihorul și Oradea rămân pe mâini bune”, zicând că succesorul său, Mircea Mălan, pe care consilierii județeni ai PNL au votat să-l susțină ca președinte interimar al CJ Bihor până la noile alegeri, împreună cu primarul Florin Birta, „vor asigura continuarea proiectelor de dezvoltare începute și promovarea de noi proiecte”, tocmai pentru că în ultimii 4 ani între administrația județeană și cea municipală a funcționat „parteneriatul pentru dezvoltare”.

„Tot ce s-a realizat este rezultatul muncii de echipă, dl Mălan a fost implicat în toate proiectele atât ca viceprimar al Oradiei, cât și ca vicepreședinte al Consiliului Județean, și are toată competența de a continua aceste proiecte și de a demara proiecte noi. Deci Bihorul rămâne pe mâini bune și în anii viitori”, a spus Bolojan.

Liderul PNL Bihor a și dat mai multe exemple de proiecte care nu ar fi devenit realitate dacă CJ Bihor și Primăria Oradea nu ar fi colaborat în ultimii 4 ani, cum ar fi construirea Inelului Metropolitan de Sud și rețeaua de centuri din Zona Metropolitană Oradea, viitorul Spital de Infecțioase, Centrul Cultural Multifuncțional, rețelele de pasaje rutiere sub și supraterane de la ieșirile din oraș etc.

„Ancora” Bolojan

„Este important ca administrația locală să aibă o ancoră, un sprijin și în Parlament. Vreau să mulțumesc actualilor parlamentari pentru ce au făcut, dar cred că un parlamentar cu experiența dlui Bolojan, cu trei mandate de primar și unul de președinte de Consiliu Județean, poate avea o greutate mult mai mare. Pe lângă numele Ilie Bolojan, acesta are și respectul oamenilor pentru rezultatele pe care le-a demonstrat în Oradea și în Bihor”, a spus și primarul Florin Birta, declarându-se sigur că, odată ajuns în Parlament, Bolojan va ajuta la rezolvarea unor probleme care în continuare există.

Birta a dat ca exemplu faptul că „încă mai avem de recuperat 45 milioane de euro, bani plătiți pentru lucrări cu fonduri europene până la sfârșitul anului trecut și nedecontați nici până acum”, sugerând că viitorul senator Bolojan ar putea rezolva o astfel de situație și ar putea face ca ea să nu se mai repete.

O „distribuire de responsabilități”

La rându-i, Mircea Mălan a afirmat că decizia ca Bolojan să facă pasul spre Parlament este o „distribuire de responsabilități” convenită de conducerea PNL Bihor, cu scopul ca programul cu care liberalii au câștigat alegerile din 9 iunie „să fie pus în practică într-o manieră cât mai consistentă”.

Și el a repetat că „direcțiile de dezvoltare rămân cele asumate” și după plecarea lui Bolojan ca senator, dând ca exemplu „operaționalizarea Aeroportului” așa încât „investițiile cu fonduri UE în modernizarea acestuia să se traducă în cât mai multe curse și spre cât mai multe direcții”, parcurile industriale aflate în lucru la Beiuș, Marghita, Aleșd și Ștei, programele multianuale ale CJ Bihor pentru sprijinirea primăriilor interesate să-și facă rețele de gaz ori să finalizeze lucrările de apă și canalizare etc.

„În esență, am gândit o împărțire de responsabilități astfel încât tot ce are PNL în materie de resurse umane să se pună la dispoziția bihorenilor, iar pentru asta este nevoie de efortul fiecăruia dintre noi”, a mai zis Mălan.

Bolojan: nu voi sta în bancă!

În ce privește contextul în care a decis să candideze la Senat, Ilie Bolojan a arătat că își va începe activitatea de parlamentar într-un context în care situația economică a României nu este deloc bună.

„Actuala coaliție (n.r. – de guvernare, formată din PNL și PSD) a ratat o fereastră de oportunitate pentru reforma Statului Român când a avut o majoritate largă... Este o problemă nu dacă, ci când guvernele următoare, indiferent din cine ar fi formate, vor ajunge să ia decizii foarte dificile - sau să reducă cheltuielile, ceea ce ar fi trebuit de mult să facă, sau să crească taxele, sau să blocheze ori să amâne investițiile, ceea ce nu este bine”, a descris Bolojan situația, conchizând că va fi nevoie, în ciuda austerității economice care va urma din cauza deficitelor bugetare uriașe, ca „proiectele strategice pentru Bihor să fie finalizate” - Autostrada Transilvania, extinderea magistralelor de gaz, transferurile de active de la entități centrale la autoritățile locale (de pildă „terenuri și clădiri abandonate”), „sprijinirea companilor din Bihor și din toată țara”.

Bolojan a dat și un indiciu privind viitoarea sa conduită în Parlament, zicând că „nu trebuie, ca parlamentar, doar să stai în bancă și să ridici mâna la votarea unor legi mai bune sau mai proaste”, ci și „să te duci la ministere, să-ți folosești autoritatea și vocea” pentru a sprijini proiecte atât legislative, cât și ale autorităților locale.

„Nu pot să garantez că toate proiectele se vor face, dar vă garantez că dacă nu se vor face, echipa noastră se va bate cu toată forța pentru ele”, a spus Bolojan.    

Prin urmare, el a susținut că „județul Bihor și municipiul Oradea vor avea mai mult de câștigat prin vocile puternice pe care le vom avea la București decât cheltuielile pentru alte alegeri la Consiliul Județean”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!