Inconştienţă criminală!

Judecătoria Oradea a respins, marţi seară, cererea de arestare înaintată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pe numele lui Iuliu Chiş, zis şi Paprika, interlopul acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

"Solicitarea Parchetului a fost respinsă. Procurorii au declarat recurs, însă cum măsura reţinerii, luată pentru 24 ore, a expirat, Iuliu Chiş a fost pus în libertate", a confirmat avocatul acestuia, Ionel Manole, care consideră soluţia magistraţior întemeiată.

Şi alţii au fost lăsaţi în libertate

"E vorba de fapte comise din culpă, nu fapte săvârşită cu intenţie. În plus, există precedente, judecătorii au respins propunerea arestării în situaţii mult mai grave. Un astfel de caz, pe care l-am şi invocat în timpul dezbaterilor, este al unui şofer care a comis un accident mortal având cu o îmbibaţie alcoolică mai mare decât a lui Chiş, iar pe urmă a fugit de la locul accidentului. Şi pentru acea persoană s-a respins cererea de arestare", a explicat avocatul.

De asemenea, Manole susţine că judecătorii nu aveau niciun motiv de a dispune arestarea lui Chiş în condiţiile în care acesta nu a încercat să se sustragă cercetărilor. "Intenţia de a se sustrage de la urmărire nu s-a invocat nici ca temei al reţinerii şi nici ca temei al arestării. Chiş nu a fugit de la locul accidentului, a rămas la recotarea probelor biologice, şi nu şi-a părăsit reşedinţa, deşi a avut la dispoziţie câteva zile", a explicat avocatul Ionuţ Manole.

Diferenţe şi coincidenţe

Un at caz invocat de avocaţii lui Chiş a fost chiar cel al orădeanului Andrei Florian Vid, care a comis un accidentul mortal în urmă cu două uni, în aceeaşi intersecţie. Aflat la volanul unui Renault, tânărul de 23 de ani, fiul al unui om de afaceri, nu a acordat prioritate de trecere, lovind în plin o maşină condusă regulamentar de un bărbat de 57 de ani, care a murit pe loc. "Vid avea aceeaşi acoolemie, de 1,1 la mie. Vid a fost şi el reţinut, însă în cazul lui procurorii nu au mai solicitat arestarea", a mai spus Manole.

Reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat încă din sală că va ataca soluţia Judecătoriei, prin recurs, care se va judeca la Tribunalul Bihor. Între timp, Iuliu Chiş este liber.

Ca o ironie a sorţii, cererea de arestare a Parchetului a fost judecată de Anca Comşa, judecătoarea al cărei soţ a murit tot într-un accident de maşină, petrecut pe şoseaua Borşului, accident pe care l-a provocat chiar el, sub influenţa băuturilor alcoolice fiind. Radu Comşa avea o acoolemie de 2,55 la mie. În urma accidentului provocat de soţul magistratei şi-a pierdut viaţa şi Alin Igna, un poliţist de frontieră de 36 de ani.

Citiţi despre celelalte două evenimente rutiere şi consecinţele lor, aici: Inconştienţă criminală şi aici: Beat la volan, un orădean de 23 de ani a omorât un om nevinovat (FOTO/VIDEO)

Pe de altă parte, tot marţi, Adriana Jurcan, tânăra de 24 de ani care a murit pe loc sâmbătă seară în urma accidentului provocat de Iuliu Chiş, a fost înmormântată în satul Râpa, unde a copilărit, în prezenţa a sute de prieteni, rude şi colegi. În faţa cortegiului funerar, 12 fetiţe îmbrăcate în rochiţe albe de mireasă au împrăştiat petale de trandafir, iar mai mulţi participanţi la înmormântare purtau fotografii cu chipul zâmbitor al tinerei. Alături de familie s-a aflat şi logodnicul fetei, care a condus-o pe ultimul drum cu un buchet din flori albe.

În acelaşi timp, Anca, sora geamănă a Adrianei, se zbate în continuare între viaţă şi moarte la Spitalul Judeţean. Un semn bun, spun medicii, este că funcţiile ei vitale sunt stabile, dar sunt în continuare rezervaţi în ce priveşte evoluţia stării ei de sănătate. Verişoara celor două, Mihaela, de 25 de ani, şi ea rănită în urma accidentului, a fost transferată la Cluj, unde a fost operată.