Nici nu s-a stins bine zarva iscată de înmormântarea părintelui Ioan Ciordaş, unul din cei mai iubiţi preoţi ortodocşi din Bihor, înhumat în prezenţa episcopului greco-catolic Virgil Bercea pentru că omologul său ortodox, Sofronie, s-a dus taman atunci la Bucureşti, că un nou scandal zguduie Episcopia Ortodoxă.

Îngrijorat că preotul misionar Marcel Boloş, în prezent director pentru aplicarea Programului Operaţional Sectorial în cadrul Ministerului Transporturilor, l-ar putea întrece în popularitate, PS Sofronie a ordonat printr-un SMS tuturor preoţilor bihoreni ca acesta să fie oprit de la a mai sluji în eparhia Bihorului. Iar cel ce va ignora porunca riscă aceeaşi pedeapsă cu proscrisul...

"Nu poate fi primit la slujire!"

03 Dorel Rusu.jpgÎntâi a fost o rumoare, dar pe 5 iulie s-a adeverit. PS Sofronie a dat poruncă, pe când se afla la Sfântul Sinod, ca preotul misionar Marcel Boloş să fie oprit de la slujirea în altar. În premieră naţională, vestea mazilirii a fost adusă la cunoştinţa preoţimii bihorene printr-un SMS. Mesajul tastat de protopopul Oradiei, Dorel Rusu (foto), e cât se poate de clar: "Vă comunicăm că părintele misionar Marcel Boloş nu poate să fie primit la slujire în cadrul parohiilor din cadrul Protopopiatului Oradea!". Astfel, Boloş, care slujea duminica la Biserica Sf. Duh Mângâietorul de lângă sala Antonio Alexe, nu va mai putea sluji aici şi niciunde în judeţ.

Având interdicţia de a vorbi cu jurnaliştii, tot din porunca lui Sofronie, preoţii bihoreni spun sub anonimat că Boloş are soarta pecetluită. "E terminat! Chiar dacă ordinul a venit prin SMS, nu oficial, nimeni nu o să-l mai primească la altar. Preotul care ar face asta ar fi la rândul său dat afară", povesteşte un preot. Iar dacă pentru un preot misionar, cum e Boloş, îndepărtarea de la altar este mai degrabă o traumă psihică, pentru un paroh osânda echivalează cu pierderea locului de muncă, a casei parohiale şi a muncii de-o viaţă...

Popă şi funcţionar

Marcel Boloş a fost hirotonit diacon în 2008 de Sofronie, care l-a uns preot doi ani mai târziu, pe când conducea Administraţia Imobiliară Oradea. Preot misionar, deci fără parohie şi fără salariu, Boloş slujeşte din pasiune. Episcopul l-a popit însă din interes după ce, pe lângă disputele cu Tokes Laszlo, cu "revendicatorii" de biserici greco-catolici şi cu "concurenţa" neoprotestantă, a reuşit să intre în conflict şi cu municipalitatea.

Sofronie se bătea cu Primăria pe un teren din strada Octavian Goga, pe care municipalitatea voia un bloc ANL, iar episcopul o biserică, dar şi pe un amplasament din fostul tancodrom, unde Primăria proiectase un parc industrial, dar Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci, ridica un schit, abuziv, fără nicio autorizaţie. La intervenţia lui Boloş, blocul ANL a fost "mutat" ca să nu încurce biserica, iar ulterior mănăstirea a primit un alt amplasament pentru schit.

Ajuns director peste Direcţia din Primărie specializată în atragerea de fonduri europene, funcţionarul nu şi-a uitat filonul "popesc". Ironizat de colegi, Boloş a sprijinit reabilitarea unor lăcaşuri de cult, printre care Biserica cu Lună, şi a promovat implicarea bisericii în proiecte sociale precum Centrul pentru Persoane cu Scleroză Multiplă, renovat din fonduri UE şi dat în grija preotului Laurenţiu Lazăr.

"Văzut" de Patriarhie...

Boloş a devenit însă victima propriului succes. Promovat la Bucureşti de primarul Ilie Bolojan, întâi ca secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, iar apoi director peste Programul Operaţional Sectorial al Ministerului Transporturilor, funcţionarul nu a mai putut servi intereselor "locale" ale PS Sofronie.

Aflat mai tot timpul între două trenuri de Bucureşti, a neglijat să-l linguşească pe episcop cu vizite şi mici atenţii, fapt care l-a plasat curând în dizgraţia vanitosului vlădic. Picătura care a răsturnat paharul a fost că, avansat în "altă ligă", orădeanul purta deja discuţii la nivel de Patriarhie. Printre altele, Boloş a fost cel care a deblocat 16 milioane de euro dintr-un fond închis de fostul ministru Elena Udrea, alocând banii pentru reabilitarea Palatului Patriarhal. Şi pentru că începea să aibă periculos de multă trecere între înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe, Sofronie l-a luat la ochi!

... "urât" de episcop

În primăvară, când Patriarhia a cerut un raport cu preoţii înregimentaţi politic, faptă pedepsită cu caterisirea, Boloş a fost trecut pe listă, deşi nu este membru de partid. A fost singurul din Bihor! La începutul acestei luni, când problema afinităţilor politice ale preoţilor a fost abordată şi în Sfântul Sinod, Sofronie a sunat de la Bucureşti şi a ordonat oprirea lui Boloş de la altar. Totul pe vorbe, fără nicio hârtie scrisă!

Acasă, protopopul Dorel Rusu s-a executat de îndată, retransmiţând ordinul, laş dar convenabil, printr-un SMS, tuturor preoţilor parohi. Culmea, Boloş a aflat ultimul ce i se pregăteşte. Conştienţi de penibilul situaţiei, consilierii Episcopiei au evitat să-l sune, sarcina comunicării "sentinţei" revenindu-i consilierului administrativ Antim Oprea, mâna de fier a episcopului. Când acesta i-a cerut lui Boloş să demisioneze, tot prin telefon, funcţionarul a fost şocat. A răspuns imediat că nu demisionează şi că nu iese din preoţie. "Nu înţeleg ce au cu mine. Nu vreau parohie, nu cer bani şi nu fac politică!", s-a plâns Boloş unor apropiaţi.

La mila episcopului...

Surse bisericeşti spun că terorizat de perspectiva caterisirii, Boloş a cerut săptămâna trecută Patriarhiei binecuvântare pentru a sluji din nou în Oradea şi în Bucureşti. Funcţionarul va depune aceeaşi petiţie şi la Oradea, dar având în vedere că Sofronie pleacă săptămâna aceasta în concediu la Roma, şansele să primească răspuns sunt nule.

Orice încercare a BIHOREANULUI de a-l contacta pe episcop s-a lovit, ca de obicei, de un zid de tăcere. De altfel, Prea Sfinţitul este cunoscut că nu îşi ţine telefoanele în cameră de teamă că este ascultat, iar purtătorul de cuvânt Cristian Rus nu răspunde nici măcar la SMS-uri, forma de comunicare preferată de şeful său.

constantin stoica.jpgÎn ceea ce priveşte ajutorul Patriarhiei, Boloş ar face bine să-şi ia gândul. Atitudinea purtătorului de cuvânt al acesteia, Constantin Stoica (foto), e mai mult decât relevantă. "Nu ştiu despre ce vorbiţi. E prima dată când aud despre oprirea acestui preot de la slujire. Adresaţi-vă Episcopiei din Oradea", s-a "extras" Stoica, precum Pilat din Pont. De altfel, potrivit cutumei, Patriarhia evită să se implice în activitatea episcopilor, cu atât mai mult când ar fi vorba de apărarea unui simplu preot. Iar la o astfel de atitudine Boloş este ca şi răspopit. Atâta doar că încă nu ştie...


OMUL ORCHESTRĂ
Popă şi funcţionar

Personaj complex, Marcel Boloş şi-a început cariera în Primăria Oradea în 1993, urcând pas cu pas toate treptele ierarhiei. Funcţionar cu două doctorate şi doctorand în teologie, acesta este şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice. După un periplu de o lună în PDL, partid pe care l-a părăsit în pragul alegerilor din 2008, Boloş a ieşit din politică şi a devenit, după înscăunarea primarului Ilie Bolojan, şef peste Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, structură care a atras de atunci pentru Oradea finanţări UE de peste 320 milioane euro.

După alegerile din 2012, Boloş a fost promovat de Bolojan întâi ca secretar de stat, iar apoi ca director POR în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru ca în prezent să ocupe funcţia de director POS Transport în Ministerul Transporturilor. În primăvara acestui an Boloş a câştigat prin concurs funcţia de director al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, urmând să se mute la Cluj şi să-şi preia postul din 1 august.