Pensionarii orădeni reuniţi în Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea au decis să ajute de urgenţă Episcopia Greco-Catolică pentru a reface până la venirea iernii acoperişul Palatului episcopal, distrus de incendiul devastator din seara de 25 august.

"Consiliul Director al CARPO îşi exprimă solidaritatea cu Episcopia Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma, oferind de îndată acesteia posibilitatea unui împrumut de 110.000 euro, în lei la cursul zilei, pe o durată de trei ani, în condiţii de dobândă avantajoasă, pentru restaurarea cât mai grabnică a Palatului episcopal", a declarat BIHOREANULUI preşedintele Consiliului Director al organizaţiei de ajutor mutual a pensionarior orădeni, Radu Onchiş.

Acesta a explicat că "dobândă avantajoasă" înseamnă jumătate din cea mai mică dobândă practicată în România de instituţiile bancare ori nebancare.

De asemenea, Onchiş a spus că această sumă poate fi dublată dacă Episcopia consideră că are nevoie: "Avem posibilitatea ca în 14 zile, în funcţie de nevoi, să mai disponibilizăm încă 100.000 euro, în lei la cursul zilei".

Preşedintele Consiliului Director al CARPO spune că decizia conducerii organizaţiei a fost luată şi datorită respectului pentru aportul Bisericii Române Unite cu Roma la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

"Contribuţia adusă de Episcopia Oradea a Bisericii Române Unite cu Roma la realizarea dezideratului Marii Uniri, pe 1 Decembrie 1918, a fost esenţială, motiv pentru care ne exprimăm dorinţa ca sărbătoarea Centenarului să găsească Palatul episcopal, la 1 decembrie 2018, cel puţin cu acoperiş", a explicat Radu Onchiş.