Instituţiile publice care au trimis angajaţii în şomaj tehnic nu vor primi de la stat indemnizaţiile de sprijin, aşa cum se acordă şi în mediul privat.

Aşa cum se ştie, la debutul stării de urgenţă, prin OUG 30 şi 32, Guvernul a creat o schemă de sprijin pentru angajatorii afectaţi de criza Covid-19, şi plăteşte 75% din salariile angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu brut.

"Legislaţia vorbeşte de angajatori şi nu face diferenţa între mediul privat şi mediul public. Mai multe instituţii publice au depus cereri pentru obţinerea indemnizaţiilor, dar Ministerul Muncii a recomandat să nu se facă plăţi pentru entităţile de natură publică", a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, în Bihor, în luna martie au depus solicitări pentru obţinerea indemnizaţiei de sprijin trei instituţii publice din judeţ:  Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, care a trimis în şomaj tehnic 127 de angajaţi din creşele oraşului, Primăria Sântandrei, cu 15 funcţionari trimişi acasă, şi Teatrul Szigligeti, cu 28 de angajaţi în aceeaşi situaţie. În total, indemnizaţiile acestor angajaţi se ridică la 200.000 de lei. "În luna aprilie, am mai primit solicitări de la Teatrul Regina Maria, Filarmonica Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Cetăţii Oradea, Biblioteca Judeţeană", a declarat Békési.

AJOFM Bihor nu va răspunde însă la niciuna din aceste solicitări, în urma deciziei de la Bucureşti. "Angajaţii îşi vor primi salariile, în cuantum de 75%, din bugetele instituţiilor", a precizat directorul AJOFM.

Nu la fel stă situaţia pentru societăţile comerciale din subordinea consiliilor locale sau judeţene. "Cererile acestor societăţi, precum OTL sau ADP, au fost aprobate", a precizat Békési.

Decizia Ministerului Muncii a nemulţumit şefii acestor instituţii publice, care sperau că îşi vor recupera banii plătiţi bugetarilor aflaţi în şomaj tehnic de la Stat. Preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, i-a trimis o scrisoare ministrului Muncii, Violeta Alexandru, cerând revenirea asupra acestei decizii. Instituţiile de cultură din subordinea CJ au trimis în şomaj tehnic, în total, peste 500 de angajaţi.