Un sondaj realizat de IRES cu ocazia împlinirii a 20 de când la sediul NATO din Bruxelles s-a consumat ceremonia ridicării drapelului României surprinde percepțiile românilor față de alianța nord-atlantică și atitudinile lor cu privire la climatul din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit studiului, NATO se bucură de notorietate și apreciere în România, deși, paradoxal, interesul pe temă al românilor este scăzut. Totodată, românii nu se bucură să cheltuiască mai mulți bani pentru propria apărare, fiind convinși, pe de altă parte, că NATO va apăra, la nevoie, România.

Potrivit studiului publicat de spotmedia.ro, principalele concluzii ale acestuia sunt că:

- NATO se bucură de notorietate ridicată în România, dar tematica NATO este de interes relativ scăzut pentru români. Unul din doi români se declară informat despre activitatea NATO, dar în realitate există un deficit de informare major în această direcție.

- Prezența României în NATO este percepută de români ca fiind  o decizie corectă și benefică, țara fiind mai bine apărată în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată.

- Printre minusurile apartenenței la NATO se menționează parțial deteriorarea relației cu Rusia și nevoia de a cheltui mai mulți bani pentru apărare, dar participarea militarilor români în teatrele de operații ale alianței este văzută mai degrabă ca un avantaj decât un dezavantaj.

Românii sunt convinși majoritar că art. 5 va funcționa în cazul în care România va fi atacată, deși 14% dintre respondenți au rezerve că principiul Toți pentru unul, unul pentru toți va funcționa în cazul României.

- Situația este relativ similară și în cazul în care România ar fi solicitată să intervină pentru o altă țară NATO, proporția scepticilor crescând spre aproape 30%.

- Românii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea declanșării unui război în regiune este prezentă în rândul românilor, dar totuși mai mult de jumătate dintre români susțin implicarea României în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia.

- 44% dintre respondenți cred că armata obligatorie ar fi soluția mai bună.

- 38% dintre bărbați spun că s-ar înrola ca voluntar sau rezervist (după caz) pentru a-și apăra țara în caz de război

- 64% se declară în favoarea primirii Ucrainei în NATO

Întrebați care sunt aspectele care îi îngrijorează în prezent, românii le menționează, în primul rând, pe cele care au legătură cu viața lor de zi cu zi: costul vieții (27%), sărăcia (18%), implicarea României într-un război (13%), criza economică (9%), lipsa locurilor de muncă (8%), instabilitatea politică (6%), dezinformarea și propagarea informațiilor false (5%) și inechitatea din societatea românească (5%).

Citiți mai mult pe SpotMedia.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!