În ton cu întregul partid, parlamentarii bihoreni ai PSD critică virulent decizia PDL şi a Guvernului de a reduce concediul de creştere a copilului, arătând că aceasta va avea doar consecinţe negative atât în plan social şi economic, cât şi asupra sănătăţii părinţilor şi copiilor.

Primul lucru care se va întâmpla după scurtarea perioadei de acordare sau diminuarea valorii îndemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi scăderea bruscă a numărului de naşteri, a spus deputatul PSD Bihor Sonia Drăghici, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

"O familie medie în Uniunea Europeană are - statistic - 2,1 copii. Noi am ajuns la 1,8 copii", a spus Sonia Drăghici, adăugând că "în următorii 50 de ani populaţia României riscă să se înjumătăţească şi se va schimba şi paleta etnică pentru că o anume minoritate tot se va înmulţi" - aluzie la etnia romilor, care "nu apelează la metode de planning familial".

Sonia Drăghici a afirmat că pentru a-şi justifica decizia, PDL invocă exemplele unor state europene unde concediul pentru îngrijirea copilului este mai mic de doi ani, însă nu pomeneşte nimic despre faptul că, recent, a fost emisă o rezoluţie la nivel european care recomandă statelor membre UE să extindă perioada acestui concediu.

Pe de altă parte, deputatul social-democrat a arătat că în România sunt înregistraţi în prezent 180.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani, însă numărul locurilor în creşe este de doar 13.000, fapt ce ar face şi mai dificil ca un cuplu să-şi plaseze copilul spre îngrijire la o instituţie de profil.

"Ceea ce face PDL şi Guvernul este un abuz şi un factor de prognostic de rău augur pentru viitorul întregii societăţi româneşti", a concluzionat deputatul Sonia Drăghici, afirmând că partidul său se va opune schimbărilor dorite de actuala putere.