Dezvăluirea mecanismului prin care un medic împopoţonat cu titluri universitare goale de conţinut a putut opera la Maternitate pe cât de fraudulos pe tot atât de nestingherit, ani la rândul, mi-a adus multe injurii ce denotă înaltul nivel "academic" al sorboneilor. Era de altfel previzibil ca unul care scurmă în gunoiul cultivat şi ocrotit până mai ieri în acest spital să nu scape nespurcat, la fel cum e imposibil ca muncitorii de la salubrizare să rămână nepătaţi când umblă printre şobolani pentru a îndepărta mizeria lupanarelor.

Nu mă aşteptam, însă, la ameninţări. Zilele trecute, când pregăteam continuarea în cazul Crăiuţ, un distins universitar, başca politician, mi-a sugerat că ar fi mai sănătos să încetez tirul asupra celui despre care, altminteri, recunoştea că îi este amic. "Oraşul e mic şi o să rămâi fără niciun prieten. Ai scris la comanda primarului, dar nu asculta tot ce spune un nebun. Poate peste o vreme vei descoperi că a făcut vrute şi nevrute, la fel ca celălalt primar", a fost mesajul exprimat pe tonuri variind de la reproşul amical la avertismentul voalat.

Că Bolojan e văzut de unii ca fiind un nebun, la fel ca managerul Maternităţii (pe care l-a însărcinat cu o misiune kamikaze), nu mă miră. La noi nebun e cel ce scoate puroiul, nu ăia care au infectat totul. Şi doar nişte nebuni ar deranja un cuib de vipere ştiind că pot fi împroşcaţi cu venin, deşi cât de comod le-ar fi fost să lase târâtoarele s-o facă mai departe pe dragonii. Toată lumea ar fi fost prietenă cu toată lumea, nu-i aşa?

Imputarea că aş fi demascat impostura pentru a face pe plac unor inconştienţi care vor răul orădenilor o resping, însă. Cunosc placa cu tonomatul, dar nu mă mai zgârie: o pun doar cei obişnuiţi ei înşişi să dea şi să execute comenzi. Numai ei cred că toţi sunt la fel, că nu există oameni care gândesc fără "proteză", pe cont propriu. (Cât despre ticăloşiile lui Bolojan, dacă ăsta-i baiul, am acelaşi răspuns: întâi să le comită şi n-o să rămână netaxat).

Problema cu sorboneii e că, atunci când li se dezvăluie micimea, vinovaţi devin cei care le-o măsoară, pentru că - ingineri ori jurnalişti fiind - n-au făcut în viaţa lor nicio operaţie. O deturnare de la adevăratul subiect! Sorboneii cumpără diplome, dar te acuză pe tine că îţi vinzi conştiinţa! Ei se acoperă cu titluri demonetizate, dar pe tine te purecă ce-ai realizat! Ei păcălesc medicina, dar pe tine te fac gras sau slab, chel ori pletos! Se dau savanţi în rinichi, dar operează utere. În spitale se pretind profesori, iar în facultate se dau medici. Ctitoresc o universitate şubredă, iar apoi acaparează oraşul.

Cazul Crăiuţ, doamnelor şi domnilor sorbonei, nu e un atac la persoană. Crăiuţ, în sine, fără acoperire "sorbonească", nu reprezintă nimic. E doar o personificare în carne şi oase a imposturii, la fel cum sunt mulţi alţii, nu doar în medicină şi educaţie, ci şi în politică, administraţie, cultură şi chiar sport. Faţă de alţi şarlatani, deci, cu ce este el "mai" superior!?...