Un somalez fără diplomă de Bacalaureat vine la Universitatea din Oradea, unde termină cu 5, dar la susținerea licenței ia un uluitor 10. Apoi pleacă în țara de adopție, Danemarca, unde în câteva zile se face de râs, dând chix cu toţi pacienţii. Jurnaliștii danezi veniţi să vadă cum se dau la noi diplomele reușesc să arate adevărata dimensiune a imposturii.

Pe vremea mea, la Medicină nu erau note sub 7: ori te picau profesorii, ori mergeai la mărire. Iar media generală nu putea fi depășită de cea de la licență decât cu maximum un punct. Acum, doamna prorector Ligia Burtă invocă clopotul lui Gauss pentru a explica de ce există și absolvenţi de nota 5. Normal ar fi, însă, ca ei să devină felceri sau brancardieri, nicidecum medici.

Universitatea consideră reportajul danezilor un atac la siguranța națională. Atac la siguranța națională este să arunci pe piață arme de distrugere în masă cu stetoscop și bisturiu. Iar cei care ne cer să ne spălăm rufele în familie n-au decât s-o facă la ei acasă: când e vorba de sănătate, nu poți ascunde gunoiul sub preș!

Cei care pierd în toată afacerea asta nu sunt nici danezii, nici dascălii de la Sorbonica, ci studenții onești de la Medicină, băgați în aceeași troacă cu putorile, din pricina unor profesori pentru care nu contează orgoliul profesional, ci doar taxele şi şpăgile colectate de la studenții străini.