Magistraţii Curţii de Apel Cluj Napoca s-au pronunţat, vineri, în dosarul deschis pe numele Marianei Gal, soţia fostului prim-procuror al judeţului, Viorel Gavra, trimisă în judecată de procurorii DNA Oradea în 2012 pentru complicitate la trafic de influenţă.

Mariana Gal era acuzată că, la intervenţia unei amice, Rodica Mangra, a promis că va pune o vorbă bună pe lângă Gavra în favoarea unui asistent notarial, Daniel Ciuciu, anchetat şi judecat la vremea respectivă în mai multe dosare de escrocherii imobiliare.

În schimbul serviciului, Ciuciu a pus la bătaie o garsonieră pentru Mangra şi urma să dea 20.000 euro, câte 5.000 de euro pentru cei trei judecători ai Curţii de Apel care urmau să emită sentinţa finală în cazul lui şi 5.000 euro pentru Gal.

Iniţial, anul trecut, în urma procesului care s-a derulat la Tribunalul Cluj, Mariana Gal a fost achitată, magistraţii stabilind că femeia a comis faptele de care e acuzată fără intenţie.

În schimb, Rodica Mangra, trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de încercare de 4 ani iar un alt inculpat, Andrei Şimon, şi el acuzat de trafic de influenţă, a fost exonerat de vină, pe motiv că, deşi a avut discernământ în momentul comiterii faptelor, din cauza unor afecţiuni psihice, nu poate răspunde penal.

Decizia instanţei a fost atacată, însă, de procurorii DNA, prin apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj unde, vineri, magistraţii au desfiinţat în întregime hotărârea colegilor de la Tribunal şi au înlocuit-o cu o alta, mult mai aspră.

Astfel, instanţa a  dispus condamnarea Marianei Gal la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani, în timp ce în cazul Rodicăi Mangra, condamnarea cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Judecătorii l-au condamnat şi pe cel de-al treilea inculpat, Andrei Şimon. Scăpat de răspundere, acesta a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de 4 ani.

Dosar cu scandal

În 2012, dosarul deschis pe numele Marianei Gal şi a prietenei sale, Rodica Mangra, a declanşat un imens scandal la Oradea, căci în timpul cercetărilor, procurorii DNA au ajuns să-l reclame pe soţul femeii, Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului Bihor, la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzându-l că a făcut presiuni asupra lor ca să o scoată de sub urmărire penală pe soţia sa.

Pentru a-şi scăpa consoarta, în ianuarie 2012, Gavra i-ar fi sugerat procurorului care efectua cercetările, Ciprian Man, să o trimită în judecată doar pe Mangra şi să disjungă ancheta în cazul Marianei Gal, iar după o anumită perioadă să o scoată de sub urmărire penală. Văzând că Man îl refuză, Gavra l-a abordat, apoi, tot fără folos, şi pe şeful DNA Oradea, Marius Iancu, apoi alte persoane influente din mediul politic sau din justiţie.

Toate demersurile erau, apoi, comunicate avocatului Ioan Sava, care îi apăra soţia, dar care în perioada respectivă avea propriul dosar de corupţie, iar discuţiile îi erau interceptate. Aşa se face că, după ce procurorii DNA l-au reclamat pe Gavra la CSM, procesele verbale ale convorbirilor pe care avocatul le-a purtat cu Man în cazul Gal, dar şi discuţiile dintre Sava şi Gavra, au devenit principalele dovezi împotriva prim-procurorului.

Ancheta disciplinară ce a urmat, pentru imixtiuni şi atingere adusă principiului independenţei procurorului, a condus la excluderea din magistratură a prim-procurorului.