Am două veşti, una bună şi una rea. Încep cu aia rea. Doi directori de deconcentrate au fost reţinuţi pentru mită. Vestea bună este că ceilalţi directori sunt, încă, în libertate. Se pare că la Oradea circulă sloganul "Şpăgile mici şi dese / Cheia marilor succese". Doar că e vorba de succesele DNA-ului.

Valoarea şpăgilor luate de şefi, situată între 50 şi 300 de euro, arată că de fapt suntem nişte provinciali. Priviţi mizele din Capitală! Chiar un bihorean de-al nostru, ajuns între timp mahăr la Bucureşti, e acuzat de o şpagă de 430.000 de euro. Şi e inutil să spun că omul nici nu a fost priponit!

Instituţiile de control şi amenzi, inutile şi care se calcă pe picioare, înfiinţate exclusiv pentru a da de lucru vajnicilor activişti de partid, s-au transformat într-un cancer care sugrumă micile întreprinderi. Controale peste controale, amenzi peste amenzi şi şpăgi cât cuprinde, acesta e rolul unor deconcentrate.

Formele de acţiune diferă de la o instituţie la alta. La ITM, cei slabi de înger se înmoaie când aud de amenzile uriaşe şi acceptă sfatul inspectorului de a angaja o anumită firmă de consiliere pe probleme de personal. La Cadastru, până nu angajezi un topograf agreat de şefi, stai degeaba pe la ghişee.

La Garda de Mediu, inspectorii au rol de săgeată, iar amenda se negociază în biroul şefului. La Protecţia Consumatorului, slujbaşii nu mai ştiu de ce să se lege, iar în preajma alegerilor se comportă de parcă i-a lovit strechea. Iar la Direcţia Sanitar Veterinară orice control e, de fapt, invitaţie la plata cotizaţiei...

Dispreţul acestor directoraşi n-ar fi fost posibil dacă nu ar şti că în spatele lor stă atotputernicul partid. Numai că, la fel ca în bancul cu iepuraşul şi ursul, directorii sunt întrebaţi dacă le pică părul. Iar cei care au proasta inspiraţie să răspundă "nu" se trezesc că tovarăşul partid se şterge cu ei şi-i aruncă în hazna.