În urmă cu o lună, Beiuşul mai n-a luat foc. Cătălin Gavrilă, soţul preşedintei Judecătoriei, Ancuţa Gavrilă, administratorul celui mai mare ocol silvic privat din Bihor, a fost săltat în plină zi de mascaţi, ca un borfaş, urcat în dubă şi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Oradea.

Imediat, au început şi zvonurile. Ba că ar fi fost prins luând şpăgi în numele nevestei, pentru rezolvarea unor procese aflate pe rol, ba că ar fi umblat personal cu plicuri pe la reprezentanţii unor instituţii publice, pentru a-şi aranja problemele din Ocolul pe care îl gospodăreşte. BIHOREANUL a aflat, însă, că adevărul era altul...

Unde dai şi unde crapă

Primele cercetări demarate de procurorii anticorupţie l-au vizat într-adevăr pe Cătălin Gavrilă, care a şi fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Soţul judecătoarei, preşedinte al consiliului de administraţie de la Ocolul Silvic Şoimi, era suspectat că i-ar fi oferit şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea, lui Pompiliu Luncan, 40.000 de euro, iar apoi subprefectului Silviu Odobasian alte 50.000 de euro, ca să iasă curat dintr-un control.

Timp de o lună, telefoanele celor trei au fost puse sub supraveghere, iar în discuţiile purtate de Gavrilă cu Luncan apăreau mai multe referiri la bani. Acesta a fost motivul pentru care, la începutul lunii noiembrie, cel dintâi a fost adus cu mandat la DNA, pentru audieri. Aici, însă, a venit surpriza! După ce iniţial a negat tot, pus în faţa înregistrărilor, soţul judecătoarei s-a înmuiat şi a recunoscut că a cotizat, însă nicidecum sumele de care era suspectat, şi doar lui Luncan. Iar nu din proprie iniţiativă, ci pentru că acesta l-a sufocat cu controale, ameninţându-l făţiş că-l va "termina" şi îi va desfiinţa Ocolul.

Cercetările care au urmat au confirmat declaraţiile lui Gavrilă şi au scos la iveală faptul că şeful ITRSV a profitat din plin de funcţie şi de pârghiile pe care instituţia i le oferă, pentru a forţa mâna şi portofelul beiuşeanului.

La "mâna" ITRSV

Potrivit legislaţiei silvice, exploatarea pădurilor se poate face numai în temeiul amenajamentelor silvice, întocmite pe o perioadă de 10 ani. Amenajamentul silvic reprezintă, de fapt, o documentaţie detaliată care cuprinde, printre altele, date despre întinderea pădurii, proprietari şi lucrările care trebuie efectuate.

În mod normal, documentaţia se întocmeşte în două faze, denumite conferinţe, iar exploatarea pădurii se poate face abia după finalizarea întregii proceduri şi în baza unei autorizaţii primite din partea Ministerului Agriculturii. În practică, pentru că formalităţile birocratice durează ani, inspectoratele silvice pot da avize pentru tăierea de arbori încă din stadiul conferinţei a II-a. Deopotrivă, însă, dacă găsesc nereguli în elaborarea amenajamentelor silvice, inspectorii ITRSV pot dispune şi oprirea totală a exploatărilor fondului forestier, până la finalizarea procedurii.

La foc mic

În cazul Ocolului Silvic Şoimi, amenajamentele forestiere se află în faza conferinţei a ll-a, chestiune de care fostul şef ITRSV Oradea ştia şi a profitat din plin. Imediat după numirea în funcţie, pe 28 mai 2008, Pompiliu Luncan a descins, în fruntea unor echipaje, în trei controale succesive la Ocolul lui Gavrilă. Două dintre ele, pentru chestiuni minore: din cauza unui buştean scos din pădure pe albia unui pârâu de muncitorii Ocolului, respectiv pentru un contract de exploatare semnat cu un administrator de firmă şi nu cu directorul tehnic, aşa cum se specifică în codul silvic.

De fapt, controalele erau doar un pretext pentru ca şeful ITRSV să-şi scoată muşchii la interval. "Te termin şi pe tine şi Ocolul tău!", s-a plâns soţul judecătoarei că l-ar fi ameninţat şeful ITRSV. Şi, ca să-i demonstreze că nu glumeşte, la scurt timp după cele două controale inopinate, Luncan s-a înfiinţat din nou la Ocol, avertizându-l că va urma un altul, mai amplu, pe tema amenajamentelor silvice.

Şpagă în numerar

După ce şi-a "frăgezit" victima, şeful ITRSV a schimbat brusc foaia. La începutul lunii august, cu doar câteva zile înainte de controlul de fond, l-a sunat pe Gavrilă spunându-i că e în Beiuş şi că are nevoie de 2.500 de lei, cu care să plătească de urgenţă reparaţia maşinii. Convins că-l va îmbuna, Gavrilă s-a oferit să-i plătească el, direct la service-ul auto. Însă Luncan a refuzat. Dacă tot vrea să achite, să-i dea numerar, i-a zis, iar soţul judecătoarei s-a şi executat. I-a dat, din suma cerută, 2.000 de lei, cât avea la el, iar restul a vrut să ceară de la o benzinărie aflată chiar lângă sediul Ocolului. Luncan s-a răzgândit. "Ajung atâţia", i-a zis, şi a plecat.

A revenit însă, pe 10 august, împreună cu o echipă de 5 inspectori, şi, fără să dea vreun semn că-şi aduce aminte de "ajutorul financiar" primit, a cerut să i se prezinte documentele legate de autorizarea ocolului şi dosarele licitaţiilor pentru exploatarea masei lemnoase. Inspecţia s-a prelungit până pe 25 septembrie, iar printre măsurile propuse de inspectori a fost şi cea de a interzice, începând din 1 octombrie 2010, tăierile de arbori din pădurile aflate în administrarea Ocolului, pentru care amenajamentul silvic se află în stadiul conferinţei ll.

Control de formă

Sancţiunea, care ar fi adus Ocolul într-o situaţie dificilă, având în vedere că o mare parte a veniturilor se realizează din exploatarea forestieră, reprezenta o premieră. Ea nu fusese propusă la nici unul din celelalte 11 ocoale verificate în acest an. Dar şeful instituţiei nu urmărea, de fapt, decât o nouă şpagă. Aşa că, la câteva zile după plecarea echipei de control, l-a sunat pe Gavrilă şi, din vorbă în vorbă, s-a plâns de o "jenă financiară". De astă dată, voia 2.000 de lei pentru un laptop nou. Tot în numerar. Iar soţul judecătoarei i-a şi trimis, zice el, prin intermediul tatălui său, direct la sediul ITRSV Oradea.

Drept mulţumire, raportul legat de controlul făcut la Ocolul Şoimi nu s-a încheiat nici până azi. Dosarul a fost arhivat, la începutul lunii octombrie, doar cu o simplă notă de constatare şi fără raportul suplimentar, document care se întocmeşte la finalul controlului şi, potrivit procedurilor interne, trebuie aprobat de directorul instituţiei, semn că acesta îşi însuşeşte propunerile echipei de control.

Din nou criză

Luncan nu avea niciun interes să pună în aplicare sancţiunea propusă, aceea de a interzice exploatările lemnoase, fiindcă avea des probleme de "numerar", iar Gavrilă s-a arătat deschis să i le rezolve.

Ceea ce n-a prevăzut şeful ITRSV a fost, însă, ruperea coaliţiei PDL-PSD. Iar asta taman în perioada în care aştepta un nou "ajutor" pentru a rezolva tratamentul pentru socrul său bolnav. După ce l-a amânat în mai multe rânduri, pe motiv că n-are bani din cauza clienţilor restanţieri, ulterior Gavrilă, pus la curent cu situaţia politică, nu i-a mai răspuns la telefon. "Iniţial, pe 16 octombrie, am convenit cu tatăl meu să-i dea 500 de lei, însă acesta nu i-a dat banii", a povestit Cătălin Gavrilă, recunoscând că după ce s-a anunţat oficial schimbarea din funcţie a lui Luncan, i-a ignorat apelurile.

Urmărit penal

Pe 4 decembrie, la o lună după autodenunţul făcut de Gavrilă, ex-directorul ITRSV a fost pus sub urmărire penală pentru luare de mită. Chemat la audieri, Pompiliu Luncan fost nevoit să recunoască faptul că i-a cerut acestuia bani, însă susţine că doar sub formă de împrumut şi fără vreo legătură cu funcţia deţinută.

"Procesul penal îşi urmează cursul, mai multe nu am ce să vă spun", spune apărătorul acestuia, avocatul Gheorghe Letea. Nici Cătălin Gavrilă nu este mai deschis în declaraţii. Căutat de reporterii BIHOREANULUI, acesta nici nu a aşteptat să afle tema discuţiei. A întrerupt convorbirea, iar apoi şi-a închis pe parcursul întregii zile telefonul mobil pe care a fost sunat.

Procurorul şef al DNA Oradea, în schimb, a confirmat existenţa anchetei care-l are ca protagonist pe fostul director al ITRSV. "La finalizarea cercetărilor, se va comunica rezultatul", a spus Ioan Moldovan, refuzând să ofere alte amănunte. Pe moment...


INTERCEPTĂRI
"Bani, bani, bani..."

Potrivit unor surse judiciare, în octombrie procurorii DNA au interceptat mai multe convorbiri telefonice între Pompiliu Luncan şi Cătălin Gavrilă, pe parcursul cărora şeful ITRSV s-a interesat dacă i se va rezolva "problema", dar şi între Gavrilă junior şi tatăl său, în care primul se plângea despre insistenţa şi tupeul şpăgarului.

"În fiecare zi, bani! Dracu' ştie, că io nu ştiu ce să mai fac cu ăsta! Deja mă disperă. Na, iară bani, bani, bani! Da de unde dracu' bani, că nu mai am io bani?! Toată ziua bani! Eu înţeleg că-i dai o dată, de două ori, de trei ori, Dumnezeule, da' în fiecare zi tot bani, să-i dau ceva bani! Dară din săptămână în săptămână vine", se plângea Gavrilă tatălui său.