Un accident uşor produs la sfârşitul anului trecut în comuna Nojorid a ajuns subiect de anchetă şi pentru procurorii DNA Oradea după ce ofiţerul rutierist care trebuia să lămurească împrejurările evenimentului a fost prins în flagrant cu mită.

Comisarul şef Marcel Ghirosa, instalat în vară ca şef peste Biroul Drumuri Naţionale al Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, a fost denunţat de şoferul căruia îi ceruse 600 lei şpagă ca să-i returneze permisul reţinut după accident şi apoi să-l scape şi de dosarul penal.

BIHOREANUL vă prezintă cum s-a derulat ultima anchetă rutieră "marca Ghirosa", proaspăt beneficiar al unei pensii speciale, dispus să muşamalizeze cazul pe seama unui şofer nenorocos şi a unei victime minore, de doar 13 ani.

Flagrant la Rutieră

Anul 2017 a început în forţă pentru poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor care, sub coordonarea unui procuror de la DNA Oradea, au realizat miercurea trecută o acţiune de prindere în flagrant tocmai în biroul unui şef din Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor.

Ţinta? Comisarul şef Marcel Ghirosa, şeful Biroului Drumuri Naţionale, delegat în această funcţie în vara anului trecut, până atunci ofiţer specialist în cadrul Serviciului, găsit cu "un bacşiş" de 400 lei, bani luaţi de la un şofer cercetat pentru producerea unui accident cu victimă. Imediat după flagrant, Ghirosa a fost condus la sediul DNA Oradea pentru audieri, iar în aceeaşi seară a fost reţinut pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor.

Şpagă continuată

Acuzaţiile au fost făcute publice de DNA o zi mai târziu. Ofiţerul fusese inculpat pentru luare de mită în formă continuată, imputându-i-se că i-a cerut mită şoferului în două rânduri. Prima dată 200 lei, pe data de 28 decembrie a anului trecut, ca să-i returneze permisul de conducere ridicat după producerea accidentului, iar o zi mai târziu alţi 400 lei, promiţându-i în schimb clasarea dosarului penal.

Potrivit informării, Ghirosa a luat şi a doua tranşă de bani, pe 4 ianuarie, însă nu s-a putut bucura de ei deoarece tranzacţia era deja monitorizată de procurorii DNA şi ofiţerii DGA, care au constatat producerea ei în flagrant şi l-au reţinut imediat după încasarea sumei.

Accident la DNA

Accidentul de la care a pornit ancheta de corupţie fusese făcut public de Biroul de presă al Poliţiei Bihor. E vorba de un eveniment produs pe 28 decembrie în Nojorid, pe DN79, unde o fată de 13 ani a traversat şoseaua prin loc nemarcat, fiind acroşată de o dubiţă condusă de un bărbat de 31 ani din Paleu. "Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor şi cauzelor producerii evenimentului rutier", se preciza în comunicatul pe care Poliţia l-a transmis presei locale la o zi după accident.

Cum au continuat cercetările? O dezvăluie procurorii DNA în referatul cu care joia trecută au cerut arestarea lui Ghirosa, descriind în detaliu felul în care ofiţerul se pregătea să trântească ancheta fiindcă avea nevoie de bani ca să-şi schimbe... acumulatorul la maşină!

Poliţistul bun...

Potrivit procurorilor, ofiţerul a coordonat două echipaje care au făcut cercetările la locul accidentului şi l-a însoţit personal pe şoferul dubiţei la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, pentru verificarea alcoolemiei, iar ulterior la o staţie ITP pentru verificarea tehnică a maşinii.

Apoi, după cum le-a spus procurorilor, denunţătorul a fost condus pentru declaraţii la sediul Poliţiei Rutiere, unde i s-a cerut prima şpagă. "În timp ce se aflau pe hol, comisarul şef Marcel Ghirosa i-a comunicat denunţătorului că «nu-i va fi uşor cu permisul de conducere» şi că «se poate rezolva şi altfel», întrebându-l totodată câţi bani deţine asupra sa. Aflând că are 200 lei, comisarul şef i-a solicitat să pregătească banii, a intrat în birou, iar când a ieşit denunţătorul i-a înmânat banii şi inculpatul i-a predat permisul de conducere spunându-i că «totul s-a rezolvat»".

... dar cu probleme

Însă nu era rezolvat chiar totul. Pe 29 decembrie, ofiţerul l-a sunat pe şofer, cerându-i să aducă asigurarea de răspundere civilă a dubiţei, pentru verificare. Maşina, înmatriculată în Ungaria, avea poliţa întocmită în ţara vecină, iar Ghirosa i-a găsit ca hibă faptul că nu avea menţionată data expirării. O abatere pentru care, a blufat el, şoferul risca o amendă de la 1.500 la 7.000 lei. Denunţătorul n-a picat în plasă, replicând că va aduce o traducere autorizată care să demonstreze că asigurarea era valabilă, moment în care poliţistul a dat înapoi. A făcut o copie după document,  a restituit originalul şoferului şi l-a poftit să plece, conducându-l spre ieşire.

Pe drum, însă, i-a cerut alţi bani. "În timp ce coborau scările, inculpatul a pretins 400 lei, sumă necesară pentru a-şi achiziţiona un acumulator pentru autoturismul personal, sugerându-i denunţătorului să împrumute suma dacă nu o are, urmând să discute în legătură cu remiterea banilor după sărbătorile de iarnă", au reţinut procurorii DNA în referatul prin care au cerut arestarea lui Ghirosa.

Întâlnire cu surprize

Pe 3 ianuarie, şoferul s-a prezentat la DNA, denunţându-l pe poliţist, astfel că o zi mai târziu, când l-a sunat pe Ghirosa să-i ducă "datoria", întrevederea a fost monitorizată de ofiţerii DGA, supravegheaţi de un procuror anticorupţie.

"Cu ocazia întâlnirii, denunţătorul şi inculpatul au discutat mai multe aspecte în legătură cu accidentul, aspectul esenţial în jurul căruia s-a concentrat discuţia fiind reprezentat de soluţionarea favorabilă a tuturor aspectelor rezultate din producerea evenimentului, inclusiv în sensul propunerii unei soluţii de clasare a cauzei penale. De asemenea, inculpatul a confirmat primirea anterioară a sumei de 200 lei, în vederea restituirii permisului", spun procurorii. În final, şoferul a părăsit sediul Poliţiei Rutiere, în locul lui intrând ofiţerii DGA care au găsit banii marcaţi asupra comisarului şef.

Eu? Nu!

Când procurorii DNA l-au întrebat despre şpagă, ofiţerul a negat că ar fi cerut banii, susţinând că a fost provocat să-i ia. O zi mai târziu, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, poliţistul a izbucnit în plâns şi, potrivit unor surse din anchetă, şi-a recunoscut fapta.

Cert e că, în urma unei dezbateri întinse pe aproape 4 ore, instanţa a respins solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Ghirosa, dispunând ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Măsura poate fi motivată de faptul că bărbatul nu are cum să influenţeze ancheta, mai ales că în ziua reţinerii conducerea Poliţiei Bihor tocmai primise ordinul ministerial prin care rutieristul fusese trecut în rezervă ca urmare a pensionării.

A făcut-o, după cum se vede, ruşinos, ieşind pe uşa din dos şi cu cătuşe pe mâini...


TAXI GHIROSA
Afaceri de familie

Acuzaţiie de corupţie pentru care Marcel Ghirosa a ajuns în atenţia DNA survin în condiţiile în care, după cum a constatat BIHOREANUL, ofiţerul are o situaţie materială mai mult decât îndestulătoare. Deşi are un credit ipotecar de 49.500 euro contractat pentru perioada 2007-2030, Ghirosa deţine împreună cu soţia un apartament de 120 mp, un Audi A6 din 2001 şi un VW Golf din 2004, şi avea o leafă de peste 4.000 lei, în timp ce consoarta, Sava Ghirosa, consilier superior în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean, avea un salariu lunar de 1.900 lei.

În plus, soţia lui Girosa este şi asociat unic şi administrator al unei firme de taximetrie, GSM Trans SRL, care anul trecut a declarat o cifră de afaceri de peste 200.000 lei. Mai mult, fiul celor doi, Claudiu Ghirosa, are şi el o firmă de taximetrie, Claumar Expres SRL, înfiinţată în octombrie 2015 şi care în decurs de două luni a avut, în anul respectiv, o cifră de afaceri de 42.622 lei.

Pe de altă parte, fostul comisar şef a "omis" să-şi includă în declaraţia de avere un teren de 5.500 metri pătraţi cumpărat în Biharea şi un altul de 860 mp cumpărat în Oradea, ambele apărând însă în declaraţia de avere a soţiei ca fiind bunuri achiziţionate în comun.