Poliţiştii din Ştei au legiferat şpaga şi şantajul, scoţându-le cu de la ei putere din rândul faptelor penale. Stă scris, negru pe alb, pe adresele trimise de oamenii legii unui om de afaceri italian, patronul unei mici tipografii care funcţionează de mai bine de 10 ani într-o hală cumpărată în incinta fostei întreprinderi mecanice Hiperion Ştei.

Că funcţionează e doar un fel de-a zice căci, de peste 6 luni, făbricuţa lui Francesco Pincelli, Romana Promotion, a fost debranşată de la curent de Virgil Lupşe, directorul societăţii Hiperion, după ce italianul a refuzat să-i achite taxe inventate peste noapte, facturi dubioase ori chiar şpăgi de-a dreptul. Totul, zice întreprinzătorul italian, pentru a-l obliga să-şi abandoneze afacerea şi să vândă hala pe bani mărunţi acţionarilor principali ai Hiperion, fraţilor Ioan şi Viorel Micula.

Deşi reclamată în numeroase plângeri de-a lungul ultimilor ani, atitudinea abuzivă a directoraşului nu a fost sancţionată în vreun fel. Poliţiştii din Ştei şi procurorii din Beiuş, cărora Pincelli le-a înaintat nenumărate reclamaţii, au decretat că abuzurile cu pricina nu sunt de competenţa lor şi l-au trimis să se judece cu Lupşe la Tribunal, "pe civil". Că deh, nu dă bine să-i facă probleme penale unui fiu al locului, fie el şi şpăgar, când reclamantul e un "macaronar" care azi e, iar mâine poate pleacă...

Taxe şi iar taxe

Francisco Pincelli are o mică tipogafie amenajată într-o hală pe care a cumpărat-o în 2000 în incinta fostei uzine de maşini grele Hiperion, societate controlată în prezent de fraţii Micula. "Când am cumpărat hala era o dărăpănătură, iar prin contract mi s-a dat dreptul să mă racordez la reţeaua de apă şi electricitate a societăţii Hiperion, urmând să plătesc pentru consum, fără alte taxe suplimentare. Totodată, pentru că proprietatea mea era în incinta societăţii, mi s-a garantat dreptul de acces pe poarta societăţii până la hală", povesteşte italianul.

04 Virgil Lupse_1.jpgLucrurile au decurs fără probleme până la instalarea noului director al Hiperion, Virgil Lupşe (foto). În 2001, imediat după preluarea funcţiei, acesta a inventat o serie de taxe lunare. "150 euro ca să pot folosi poarta, 150 euro pentru că apa curge prin conductele lor, 150 euro pentru că-i folosesc firele de curent şi alte 30 euro pentru că îmi furnizează curent. Eu am acceptat doar taxa de 30 de euro, iar apă mi-am tras singur", spune Pincelli.

De bunăvoie sau silit

În 2007, divergenţele s-au acutizat după ce italianul a refuzat să vândă hala unor persoane care achiziţionau terenuri şi spaţii industriale în numele fraţilor Micula, ajunşi între timp acţionari principali ai Hiperion.

"Mi-au oferit exact suma pe care am plătit-o în 2000 şi am refuzat. După asta, fără vreo explicaţie, directorul Virgil Lupşe a interzis accesul pe poartă al persoanelor care veneau la societatea mea şi doreau să intre cu maşina. Apoi, în octombrie 2009, a mărit fără să mă anunţe preţul la energia electrică pe care o consumam, de trei ori, iar în aprilie 2010 cu încă 50%. Tot fără să-mi spună. Atunci am refuzat să-i mai plătesc", povesteşte italianul.

"Curentat"

Degeaba a cerut Pincelli explicaţii despre calculele care au condus la scumpirea impusă de directorul Hiperion. Răspunsul a fost simplu. "În perfect stil mafiot mi-au spus să plătesc, că dacă nu, mă lasă fără curent. Eu n-am plătit, iar din 15 iulie mi-au tăiat curentul", spune italianul, care a denunţat abuzul la Poliţie, Parchet, Prefectură, dar şi la Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. "ANRE mi-a spus că preţul la curent e reglementat de stat şi să mă duc în instanţă ca să lămuresc celelalte probleme. La fel mi s-a spus şi de la Poliţie, şi de la Parchet, şi de la Prefectură. Aşa că am mers la Judecătorie!".

Magistraţii beiuşeni au dispus Hiperion să rebranşeze societatea Romana Promotion, însă directorul Lupşe a venit cu o nouă găselniţă. "A zis că nu poate, pentru că nu-i permit accesul pe proprietatea mea, unde se află un transformator. Era o nouă şicană, pentru că ei nu foloseau transformatorul acela, însă a fost un pretext ca să refuze în continuare să ne furnizeze curent", explică Pincelli.

Şantaj pe faţă

Tupeul directorului Lupşe e alimentat şi de faptul că, deşi italianul a depus o serie de reclamaţii împotriva lui la Poliţie, oamenii legii n-au luat nicio măsură, pe motiv că ar fi vorba de un banal dezacord între două societăţi, a cărui rezolvare nu intră în competenţa Poliţiei.

Dacă problema taxelor abuzive şi a majorărilor de tarife putea fi într-adevăr tranşată de instanţă, verificarea sesizărilor legate de abuzul comis de directorul Lupşe intra totuşi în atribuţiile poliţiştilor. Mai ales după ultima sesizare făcută în luna septembrie de italian, care se plângea că "directorul mafiot" al Hiperion i-a transmis printr-un angajat că dacă vrea să aibă din nou curent, să-i dea 10.000 lei, iar dacă vrea să-şi tragă un cablu pe proprietatea Hiperion, ca să se branşeze direct la Electrica, să-i plătească 20.000 euro.

Vecinu-i virgin

04 Dorin Vesa.jpgÎn loc să transmită această ultimă plângere la Parchetul Bihor, instituţie competentă să soluţioneze astfel de cazuri, subcomisarul Dorin Vesa (foto), şeful Compartimentului Poliţiei Rurale Beiuş, aflat la vremea respectivă la conducerea Poliţiei Ştei, a clasat-o.

"Mie nu mi s-a părut o faptă penală. Era doar o presupunere. A vorbit directorul cu un angajat, peste gard, nimic mai mult. Nu rezulta nicio faptă penală, de aceea am clasat plângerea", spune acum poliţistul. Care, coincidenţă sau nu, e chiar vecin cu directorul reclamat. "N-are nicio legătură. Suntem vecini, dar nu prieteni. Ne salutăm şi atât", susţine Vesa.

Împăciuitorul

După ce a luat ciudata decizie, ofiţerul l-a chemat "la ordin" pe italian, cerându-i să se împace cu vecinul său. "Avem şi alte treburi aici!", i-a aruncat el străinului. După cum era de aşteptat, însă, în faţa BIHOREANULUI, Vesa a negat. "Nu-i adevărat. I-am chemat nu ca să se împace, ci să rezolvăm diferendul, că Poliţia nu cred că face împăcări", a zis poliţistul, ca şi cum între cele două noţiuni ar exista vreo diferenţă...

Deşi pare incredibil, situaţia continuă să se perpetueze. Ca să-şi poată onora comenzile contractate, Pincelli a închiriat un generator de curent pentru a cărui chirie plăteşte 800 euro lunar. "Eu refuz să mă las la abuzurile acestei mafii locale. Pentru că eu cred că asta se întâmplă aici. E o mafie!", se plânge italianul care, din disperare de cauză, a ajuns să denunţe abuzul, acum două săptămâni, inclusiv la Ambasada Italiei de la Bucureşti. "Mi s-a spus că va fi sesizat ministrul Internelor, şeful Poliţiei şi prefectul. Aştept", spune omul de afaceri.

Va răspunde

04 Adrian Bucur_1.jpgInterpelată de BIHOREANUL, conducerea Poliţiei Bihor a promis o anchetă internă împotriva poliţiştilor care au muşamalizat sesizările italianului. "Nu tolerăm astfel de cazuri. Ofiţerul trebuia să acţioneze conform procedurii, adică să înregistreze plângerea şi să o înainteze spre soluţionare la Parchetul Beiuş. Dacă se dovedeşte că poliţiştii au greşit, vor răspunde", a spus şeful Poliţiei bihorene, comisarul şef Adrian Bucur (foto).

Până una-alta, însă, italianul a depus o nouă plângere împotriva directorului Hiperion, de data asta la Oradea, la Parchetul Bihor, care, spre deosebire de Poliţia Ştei, l-a luat în serios şi a început cercetările împotriva lui Lupşe pentru că a pretins mită. Ca să vezi că se poate...


CALOMNII
Fac ce vreau

Directorul Virgil Lupşe crede că plângerile italianului sunt neîntemeiate. "Nu l-am şantajat cu nimic. Unde scrie că nu am voie să-i majorez tariful de furnizare a curentului? Fac ce vreau şi măresc la cât vreau, că plătesc impozit la stat şi totul e legal. Să stea cuminte, că dacă mă supăr îi tai şi apa şi îi blochez şi conturile! Îi tăiam deja, numai că nu am avut timp să mă ocup de el", s-a supărat Lupşe.

Cu toată vehemenţa sa, directorul neagă că şicanele la adresa omului de afaceri ar avea vreo legătură cu faptul că patronii săi au încercat să-l convingă pe italian să vândă hala, cum respinge şi ideea că i-ar fi cerut vreo şpagă. "Sunt minciuni, calomnii. Să le probeze!", spune managerul Hiperion, conştient că asta e mai greu. Doar a avut grijă "vecinul" poliţist să nu iasă nimic...