Joia trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat arestarea a doi maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, acuzaţi că au încercat să cumpere bunăvoinţa unui judecător de la Curtea de Apel Oradea pentru o sentinţă favorabilă în procesul lor de contrabandă cu ţigări.

Preţul, după cum chiar cei doi au dezvăluit procurorilor, era de 40.000 euro, sumă ce urma să ajungă în buzunarul magistratului prin intermediul unei cunoştinţe comune, Mihai Teleptean, moroşan la origine, dar mutat de câţiva ani cu afaceri nu tocmai curate în Bihor.

Teleptean a fost şi el arestat, sub acuza de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, iar magistratul, despre care BIHOREANUL a aflat că este fostul şef al secţiei penale, Mircea Puşcaş, se declară chiar mulţumit de verdict. "Dacă şi-a permis să ceară bani în numele meu, acum să răspundă!", spune judecătorul.

Clienţii casei

Ancheta în noul dosar al DNA Oradea a început pe 2 iunie a.c., după un denunţ formulat împotriva celor doi maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, de către Nicolae Codrescu, un bărbat judecat alături de aceştia într-un proces de contrabandă cu ţigări şi dare de mită.

Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Oradea din luna aprilie, după ce în prima fază, pe 21 decembrie anul trecut, tustrei au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Tribunalul Satu Mare: Halas la 9 ani, iar Cocian şi Codrescu la câte  6 ani.

Încercând să-şi îndulcească soarta, imediat după ce dosarul a fost înregistrat la instanţa orădeană Halas şi Cocian au căutat o "curea de transmisie" spre buzunarele magistraţilor din completul care îl judeca - Mircea Puşcaş şi Adela Condrovici. Aşa au ajuns la un moroşan de-al lor, Mihai Teleptean, mutat cu afaceri în Bihor, unde este asociat cu o "vedetă" locală, Viorel Ştiube, cunoscut ca evazionist în lumea alcoolului şi a petrolului.

Omul cu relaţia

Deşi recent a fost "agăţat" de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, pentru evaziune fiscală, deoarece a înregistrat facturi fictive de peste 300.000 lei cu ajutorul cărora a recuperat fraudulos TVA de aproximativ 100.000 lei, Teleptean se învârte într-un anturaj ales pe sprânceană, din care de circa doi ani face parte şi judecătorul Mircea Puşcaş, cel care judecă dosarul contrabandiştilor.

Ca urmare, lui Teleptean nu i-a fost greu să le promită celorlalţi doi ajutorul. Numai că, la rându-le, în luna iunie, Halas şi Cocian au încercat să-l convingă şi pe tovarăşul lor de suferinţă, Nicolae Codrescu, să "sară" şi el cu 20.000 de euro, cât ar fi costat pentru fiecare persoană - ziceau ei -  obţinerea unei sentinţe favorabile.

Cum nu avea de unde să scoată "cash-ul", şi totodată speriat că cei doi îl bagă într-o belea şi mai mare decât cea în care deja nimerise, Condrescu a refuzat oferta. Nu s-a mulţumit însă cu atât, ci i-a şi denunţat pe cei doi procurorilor anticorupţie.

Plata la final

Halas şi Cocian au mers însă pe "mâna" lui Teleptean. În prima fază, acesta le-a propus să disimuleze şpaga sub acoperirea cumpărării unui BMW seria 7 de la cumnatul judecătorului, Victor Ciarnău, cunoscut dealer de maşini de lux din Marghita. Teleptean a fost dus la Ciarnău chiar de magistrat, dar - după cum susţin sursele judiciare - afacerea a căzut deoarece Cocian, cel care dădea de fapt banii, nu a fost de acord cu preţul mult prea piperat, chiar şi cu şpaga inclusă, cerut pe maşină de cumnatul judecătorului.

Atunci, Teleptean a venit cu o altă idee: banii să ajungă la magistrat direct prin mâna lui. Halas i-a şi trimis în acest scop un avans de 10.000 de euro, printr-o altă cunoştinţă comună, Adrian Mihai, zis "Papiţu", dar suma i-a fost rapid înapoiată, Teleptean precizându-i, ca şi cum ar transmite mesajul judecătorului, că va trebui să achite toată suma de 40.000 euro după pronunţarea sentinţei.

Turnători pe degeaba

Deşi iniţial aveau de gând să aştepte sfârşitul procesului, astfel încât să-l "înfunde" şi pe judecător, procurorii şi-au schimbat strategia, constatând că dosarul e tergiversat de peste o jumătate de an, cu următoarea înfăţişare stabilită abia în luna ianuarie. Iar asta în condiţiile în care încă de la primul termen de judecată, pe 7 iunie, inculpaţii anunţaseră că recunosc săvârşirea faptelor şi doresc să beneficieze de prevederile articolului 320 din Codul de procedură penală, ce permite reducerea cu o treime a pedepselor cu închisoarea. Altfel spus, judecătorul nu mai avea de făcut nicio cercetare în proces, ci doar să pronunţe sentinţa.

Drept urmare, procurorii au descins miercurea trecută în Maramureş, pentru a-i ridica pe Halas şi Cocian, precum şi în Marghita, ca să facă o percheziţie la locuinţa cumnatului judecătorului, Victor Ciarnău. Cei trei au fost conduşi apoi la sediul Biroului DNA din Satu Mare, pentru audieri, la capătul acestora maramureşenii fiind reţinuţi şi, o zi mai târziu, arestaţi sub acuza de trafic de influenţă şi dare de mită.

După încă o zi a fost arestat şi Teleptean, pentru trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, iar în cazul lui Adrian "Papiţu" Mihai, căruia Halas îi înmânase cei 10.000 euro pentru judecător, s-a dispus obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Prietenie amăruie

În vreme ce Halas şi Cocian au recunoscut, în parte, că în locul sentinţei de închisoare cu executare au încercat să-şi rezolve una cu suspendare prin intermediul lui Teleptean, acesta a negat orice implicare în afacere. Mai mult, a pretins în faţa judecătoarei de la Tribunalul Satu Mare că nici nu ştia despre amicul său, Mircea Puşcaş, că este magistrat!

"Eu voiam să-mi iau o maşină şi l-am rugat pe Mircea să mă ducă la cumnatul lui. Nu-i ştiam până acum nici numele de familie, şi nici că era judecător", a explicat afaceristul episodul de la Marghita cu maşina în al cărei preţ era inclusă şi şpaga. "Coincidenţa a făcut că v-aţi dus să cumpăraţi maşină la suprapreţ tocmai de la cumnatul magistratului care judecă dosarul celor pentru care voiaţi să interveniţi la el. O simplă coincidenţă!", a remarcat cu ironie judecătoarea care a decis arestarea lui Teleptean.

Cât despre judecătorul Mircea Puşcaş, împotriva acestuia nu a fost formulată deocamdată nicio acuzaţie. Interpelat de BIHOREANUL, neagă şi el orice legătură cu "combinaţia" plănuită de amicul său. "Dosarul în care sunt judecate cele două persoane este unul cu probe beton împotriva lor. Nici dacă voiam nu le puteam ajuta. Dacă cineva le-a spus altceva, se numeşte ţeapă!", susţine magistratul care, în plus, se declară "mulţumit" că afaceristul este "tras la răspundere".

În ce priveşte episodul cu cumpărarea BMW-ului cumnatului său de către unul dintre cei pe care îi judeca, prin intermediul amicului Teleptean, Puşcaş admite că l-a însoţit pe acesta din urmă până la Ciarnău, în Marghita, dar asta numai ca să facă prezentările. "L-am dus, am stat 2 minute cu ei şi apoi am plecat. Ce s-a întâmplat mai departe, habar nu am. Am auzit că nu a mai avut loc nicio tranzacţie, dar atât", pretinde Puşcaş. Adică o simplă şi banală coincidenţă, aşa cum pretinde şi amicul său în faţa procurorilor DNA. Numai să-l şi creadă...


ŞPĂGARI CU GHINION
Fumuri scumpe, pe graniţă

Procesul în care Petru Cocian, Mihai Halas şi Nicolae Codrescu sunt judecaţi pentru contrabandă calificată, constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită a fost declanşat în 2009 de procurorii DNA Oradea, în urma unui denunţ făcut de un poliţist de frontieră din Satu Mare căruia cei trei i-au oferit "comision" pentru fiecare transport de ţigări adus din Ucraina. În schimb, ofiţerul avea o sarcină simplă: să le dezvăluie ruta pe care patrulează echipajele mobile cu poliţişti de frontieră, ca să le poată evita.

Ancheta s-a finalizat în timp record, doar 3 luni, după ce procurorii au reuşit să infiltreze în reţea investigatori sub acoperire, cu ajutorul cărora au identificat toate persoanele implicate, rutele folosite, dar şi depozitele în care se păstrau ţigările până la vânzare.

În cele 3 luni cât a fost supravegheată, gruparea din care făceau parte 7 persoane a traficat ţigări de peste 160.000 euro, din care poliţistului de frontieră îi fusese oferit un "comision" de 13.000 euro.