Nou scandal de corupţie la Universitatea din Oradea. După arestarea conferenţiarului Viorica Banciu de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Oradea, prinsă în decembrie în flagrant de mită, miercuri procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei alţi patru universitari: fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara (foto), acum pensionar, secretarul şef al facultăţii, Zoriţa Cap, administratorul de patrimoniu al aceleiaşi facultăţi, Nicole Pregon, şi şeful de lucrări Ionel Oşvat. Acuzaţiile din dosar sunt, după caz, de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis în judecată şi trei foşti studenţi - Ionel Harapu, Ion Marius Cazan şi Vasile Iordache -, în cazul acestora acuzaţiile fiind de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Ancheta procurorilor s-a derulat cu sprijinul ofițerilor DGA Bihor.

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, spune că nu ştia de acuzele de corupţie de la facultate, însă ştie că în 2013 cei trei studenţi au absolvit facultatea şi şi-au cerut diplomele, dar nu le-au primit. "Ştiu că secretara şefă nu le-a eliberat diplomele, pentru că figurau cu datorii la plata taxelor. Ei au susţinut că au achitat taxele, dar nu au putut prezenta dovada plăţii", a declarat Bungău, joi, pentru BIHOREANUL.

Ulterior, Harapu, Cazan şi Iordache au dat Universitatea în judecată, cerând să-şi primească diplomele, dar au pierdut procesul. Decanul de acum al facultăţii, Ioan Chereji, spune la rândul său că cei trei studenţi nu figurează în evidenţe ca plătitori de taxe. "Unul dintre ei trebuie să achite taxele integral pentru toţi anii de studiu, plus penalităţi, iar ceilalţi doi pentru doi ani de studiu şi penalităţi", a declarat Chereji pentru BIHOREANUL.

Ancheta penală a început când facultatea a constatat că cei trei studenţi au intrat în examenul de licenţă cu o adeverinţă care preciza că şi-au plătit taxele, ceea ce nu este adevărat.

Decanul nu ştie care este vina imputată secretarei Zoriţa Cap, administratorului Nicolae Pregon şi a şefului de lucrări Ionel Oşvat, însă subliniază că nici unul dintre ei nu avea puteri de decizie. "Dacă cineva a luat banii de la studenţi ca să le plătească taxele, dar nu a făcut-o, să-i fie ruşine", concluzionează Chereji.

Cei trei universitari vor rămâne pe funcţiile pe care le au în facultate, cel puţin până când procesul se va încheia.