23 de lucrători vamali şi poliţişti de frontieră sunt anchetați într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Iaşi, în colaborare cu procurori din Republica Moldova şi care vizează corupţia de la frontierele României.

Patru dintre inculpaţi sunt din Bihor, agenţi operativi la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Borş, şi sunt acuzaţi că ar fi luat mită de la şoferii de pe microbuzele de transport persoane sau colete, ca să închidă ochii la nereguli. Dovezile, susţin anchetatorii, sunt greu de combătut, căci șpăgile au fost înregistrate...

Zâmbiţi că se filmează!

Cercetările în dosarul de corupţie instrumentat de DNA Iaşi a pornit în toamna anului 2020, iar în prima fază, suspiciunea a vizat doar vameşi şi poliţişti de frontieră români de la granița dintre Moldova și România. La începutul lui 2021, însă, investigaţiile au fost extinse şi în Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticorupţie din cele două ţări, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă. 

Pentru a-i dovedi pe şpăgarii „transfrontalieri”, ofițeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajaţi ai unor firme de transport persoane şi coletărie, cu curse pe ruta Moldova - România - Germania. Cu tehnică audio-video montată pe haine, „şoferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și, în final, în Borș (Bihor), filmând negocierile purtate cu frontieriștii și vameşii, atât la intrarea cetăţenilor moldoveni în România, cât şi la ieşirea acestora spre Ungaria, prin PTF Borş. Dovezile strânse arată că mită au luat polițiști și vameși români, moldoveni și unguri deopotrivă.

Şpagă în anchetă

Procurorii au decis să oprească „afacerile” marţea trecută, când, simultan în România şi Moldova, au fost declanşate percheziţii la frontieră şi la domiciliile mai multor persoane. 

În România, au fost în total 31 de descinderi, dintre care 5 în PTF Albița, Stânca Costești, Sculeni, Oancea şi Borş, iar celelalte la domiciliile unor poliţişti de frontieră şi lucrători vamali din Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț şi Bihor. 

La noi, scotocirile au vizat patru poliţişti de frontieră din Borş - Gelu Şereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş şi Cosmin Măduţa - care, în finalul percheziţiilor, au fost ridicaţi de poliţiştii DGA şi duşi la DNA Iaşi, pentru audieri.

În total, 23 de persoane au fost ridicate pentru suspiciuni de luare de mită şi trafic de influenţă, reţinute, după caz, în formă simplă ori continuată. 

Şpagă pentru orice

Transportatorii plăteau șpăgi între 20 şi 250 euro pentru ca poliţiştii de frontieră şi vameşii români să nu-i întoarcă din drum pe pasagerii moldoveni care nu respectau reglementările privind perioada de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţenii extra-comunitari. 

Mita era obligatorie şi ca să fie scutiţi de controlul vamal al coletelor sau, după caz, ca acesta să fie unul superficial. Banii erau introduşi în acte şi dispăreau când documentele erau returnate, spun sursele BIHOREANULUI. Şpăgile nu erau fixe. „În Borş se cerea cel mai mult, chiar şi 250 euro. În Albiţa, era între 20 şi 50 euro”, au explicat surse din anchetă. 

Nici lucrătorii moldoveni de la frontieră nu se lăsau mai prejos, sumele pretinse și primite variind între 100 și 900 de euro, arată sursa citată.

Tăcere

Cert este că 8 persoane - 4 lucrători de la Sculeni şi cei 4 poliţişti de frontieră din Bihor - au fost reţinute pentru 24 ore. Miercuri, anchetatorii i-au prezentat la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa a respins solicitarea, dispunând ca toţi să fie puși sub control judiciar pentru 60 de zile. 

Soluția a fost una previzibilă, susține avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul a doi dintre frontieriştii bihoreni. Potrivit acestuia, cu toţii au uzat de dreptul la tăcere, refuzând să dea declaraţii în faţa anchetatorilor, care, în opinia sa, „au construit un dosar penal exclusiv pe fapte provocate de investigatori sub acoperire”. „Nu există în dosar indicii că aceşti agenţi au comis şi alte asemenea fapte”, a mai spus Doseanu.

Soluţia Tribunalului a fost atacată atât de DNA, cât şi de către o parte dintre suspecţi, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Iaşi. Până atunci, cei 4 bihoreni s-au întors acasă, însă nu şi „fabrica de bani” din frontieră, căci, odată cu noul statut de inculpat, cu toţii au fost mutaţi într-o zonă fără „clienţi”, la Serviciul logistic din Oradea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!