Din cele 1.461 de zile de condamnare pe care le-a primit pentru o şpagă de 135.000 de mărci germane încasată acum 13 ani, fostul judecător Mihai Viorel a executat 1.208.

Putea părăsi Penitenciarul încă de anul trecut, dar prima cerere de liberare condiţionată i-au respins-o foştii colegi, în urma unui proces pe care l-a transformat într-un veritabil spectacol de circ, sfidând judecătorii şi decretându-i "proşti" pentru că nu au vibrat la durerea sa de intelectual pârnăiaş, ci i-au reproşat că activitatea de reeducare din spatele gratiilor s-a rezumat la cititul de romane şi vizionarea unor meciuri ale FC Bihor.

În aprilie 2011, după alte 7 luni petrecute după gratii, Mihai Viorel a revenit în faţa "proştilor" cu o nouă cerere de liberare condiţionată. De astă dată, a schimbat tactica. A înlocuit obrăznicia cu smerenia, refuzând categoric să facă vreun comentariu ori să dea declaraţii. Şi a reuşit.

Lecţie de judecată

03 Cristi Danilet.jpgAnul trecut, BIHOREANUL a prezentat pe larg scandalul declanşat de Mihai Viorel în timpul procesului deschis pentru soluţionarea cererii sale de liberare condiţionată. Ex-magistratul ispăşise două treimi din pedeapsa de 4 ani încasată pentru luare de mită şi a solicitat Judecătoriei Oradea eliberarea sa, însă dosarul a ajuns la judecătorul Cristi Danileţ (foto), la vremea respectivă vicepreşedintele instanţei, acum membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cunoscut pentru fermitatea cu care denunţă corupţia din justiţie, Danileţ a verificat la sânge dosarul "de bună purtare" întocmit fostului judecător de conducerea Penitenciarului. Aşa a descoperit că fostul şef al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor era un "deţinut de lux" care a profitat din plin de acest statut. S-a "reeducat" asiduu, ca spectator la meciuri de fotbal, ca cititor de romane şi vizitator de muzeu. Ba chiar a avut timp să şi divorţeze formal şi să-şi transfere averea pe numele soţiei, pentru a scăpa astfel de confiscarea echivalentului celor 135.000 de mărci germane (70.000 euro), măsură dispusă prin sentinţa de condamnare.

Cristi contra

Scos din pepeni de "indiscreţia" judecătorului, care a avut tupeul să-i "violeze" dosarul de divorţ şi să pună la îndoială faptul că e "reeducat", Mihai Viorel a izbucnit în sala de judecată, transformând procesul în circ, răspunzând obraznic la întrebările judecătorului şi apostrofându-l pentru... "prostie".

"Ştiu eu cum se studiază dosarele!", a comentat fostul magistrat, insinuând că judecătorul doar a "frunzărit" actele. Apoi i-a răspuns în răspăr la întrebări, reproşându-i că pune prea multe şi a anunţat că judecătorii orădeni "nu ştiu să soluţioneze cauzele", astfel că din cauza "prostiei lor" el stă prea mult în închisoare. Nu s-a sfiit nici să facă paradă de faptul că ar fi obţinut dreptul de a merge la bibliotecă "datorită pilelor", şi nici că are la activ lecturi alese, din Ismail Kadare sau Hemingway, "dacă aceste nume vă spun ceva...".

Revoltat de atitudinea deţinutului, judecătorul i-a respins cererea de liberare. "Condamnatul manifestă o reacţie de adversitate faţă de justiţie şi nu acceptă nici în prezent condamnarea sa", a punctat Danileţ în sentinţă.

Gura bate liberarea

Soluţia l-a supărat de-a binelea pe Mihai Viorel, care a şi atacat-o la Tribunalul Bihor. Însă fără succes, căci după o nouă şedinţă în care şi-a dat din nou în petec, judecătorii Ovidiu Galea, Ovidiu Musta şi Raluca Cuc i-au respins solicitarea, menţinând în întregime sentinţa lui Danileţ. Magistraţii i-au reproşat fostului coleg conduita nepotrivită pe care a manifestat-o la Judecătorie, ceea ce, în opinia lor, "dovedeşte o adversitate manifestă faţă de justiţie şi o nesocotire a autorităţii judecătoreşti, aducând o atingere gravă demnităţii funcţiei de judecător, cu atât mai gravă cu cât provine de la un fost judecător şi un fost preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Bihor".

La decizia luată, Tribunalul a avut în vedere şi recursul întocmit de Mihai Viorel împotriva sentinţei de la Judecătorie, mustind de răutăţi la adresa vicepreşedintelui Danileţ. Condamnatul îşi exprima "serioase îndoieli cu privire la capacitatea judecătorului de a înţelege" situaţia sa, şi îl desconsidera mulţumindu-i ironic cu o interjecţie lipsită de respect: "Bravo, mă!". Asta pentru că, în opinia lui, Danileţ era un "aşa-zis judecător", care ar fi "subordonat faţă de DNA", şi care "vorbeşte aiurea". Ex-magistratul nu s-a oprit aici, arătând mai departe că "cetăţeanul-preşedinte Vasilică-Cristi Danileţ habar nu are de literatură", apostrofându-l pentru "slabele sau poate inexistentele sale cunoştinţe de literatură mascate jalnic, fără talent, de care face şi bravadă", motiv pentru care îl şi îmboldea: "lectura, cititul, cetăţene-preşedinte Vasilică-Cristi Danileţ!"...

Cu lacăt pe gură

Eşecul răsunător de anul trecut a fost cu siguranţă o lecţie usturătoare pentru Mihai Viorel, care a schimbat apoi tactica. La procesul pentru soluţionarea noii cereri de eliberare condiţionată, derulat în februarie la Judecătorie, condamnatul a renunţat la avocatul ales, pentru că "i-a luat o groază de bani şi tot nu a reuşit să-l scoată", şi s-a prezentat asistat de un avocat din oficiu.

Mai mult, ca să dea "substanţă" dosarului său de bună purtare din Penitenciar, Mihai Viorel a plătit 700 de lei pentru un curs de recalificare organizat de Fundaţia Ruhama, având astfel o nouă diplomă, de lucrător social. "Persoana şi-a exprimat dorinţa de a participa la curs. L-a achitat, pentru că nu era gratuit, şi l-a absolvit, iar acum are o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii, cu care se poate angaja", a declarat Monica Suciu, reprezentant al fundaţiei.

În plus, având în vedere experienţa din vara trecută, când declaraţiile belicoase l-au trimis înapoi la "mititica", acum a devenit rezervat. A refuzat să facă orice declaraţie, iar asta chiar şi după intervenţia procurorilor DNA, care au cerut în continuare judecătorilor respingerea cererii de liberare, invocând gravitatea faptelor pe care le-a comis, atitudinea sa din procesul anterior şi faptul că în continuare se sustrage de la plata sumelor stabilite prin sentinţa de condamnare.

Liber

Strategia lui Mihai Viorel a dat roade şi, pe 25 februarie, Judecătoria a dispus liberarea sa. Judecătoarea Crenguţa Crăciun a respins ca nefondate argumentele procurorilor, în opinia ei faptele comise de fostul magistrat fiind deja sancţionate prin condamnarea dictată, iar recuperarea banilor pe care acesta îi datorează statului neintrând în sarcina judecătorilor la soluţionarea unei cereri de liberare condiţionată. Drept pentru care, având în vedere că "fracţia cerută de dispoziţiile legale s-a împlinit şi depăşit, că persoana condamnată a avut o conduită corectă, că a respectat normele de disciplină, a fost recompensat şi nu are antecedente penale, nu există un motiv legal pentru respingerea propunerii de liberare condiţionată".

Cum era de aşteptat, soluţia a fost atacată de procurorii DNA, prin recurs, la Tribunalul Bihor unde, însă, pe 8 aprilie, judecătorii l-au respins ca nefondat. În aceeaşi zi, cu orgoliul şifonat însă cu şpaga intactă, fostul judecător a fost liberat din Penitenciar, răsuflând uşurat. "Proştii" i-au dat drumul...


INSOLVABIL
Un divorţ cât o avere

Mihai Viorel a fost trimis în judecată în 2004, în baza denunţului unui escroc, Cornel Matei, cunoscut sub porecla Rizo, sub învinuirea că în 1998 îi pretinsese 150.000 de mărci germane, din care ar fi primit efectiv 135.000, pentru a facilita eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj, printre care şi Viorel Pop, zis Uscatu, patronul hotelului Silver.

Iniţial, magistratul a fost achitat în decembrie 2006 de Curtea de Apel Braşov, pentru ca un an mai târziu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne la 4 ani de închisoare, 2 de interzicere a drepturilor civile, plus confiscarea şpăgii încasate şi plata unor cheltuieli judiciare de 5.500 lei.

Prejudiciul nu a fost până azi recuperat. Fostul judecător a divorţat în timpul detenţiei şi a lăsat întreaga avere fostei soţii, motiv pentru care a fost declarat insolvabil.