Gabriel Varga, comisarul Gărzii de Mediu Bihor, condamnat definitiv luna trecută la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie al procurorilor DNA Oradea, a dispărut imediat după pronunţarea sentinţei, motiv pentru care a fost dat în urmărire naţională, iar în prezent căutat de poliţiştii din toată ţară. BIHOREANUL a aflat că o parte din vină aparţine reprezentanţilor Curţii de Apel Oradea, care au întârziat o zi cu documentele.

Concret, fostul comisar al Gărzii de Mediu a fost condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, instanţa l-a condamnat şi pe fostul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, în timp ce al treilea comisar, Mugur Popa, a scăpat cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani. Totodată, Raţiu şi Varga au fost obligaţi să plătească în solidar daune materiale în valoare totală de 61.000 lei în favoarea statului.

Potrivit Codului de procedură penală, imediat după pronunţarea verdictului, magistraţii Curţii de Apel ar fi avut obligaţia să transmită minuta sentinţei Tribunalului Bihor, instanţa care urma să întocmească mandatele de executare a pedepselor pentru cei doi condamnaţi care urmau să fie încarceraţi şi să le transmită poliţiştilor, pentru a le pune în aplicare.

Atâta doar că, zic sursele BIHOREANULUI, în loc să transmită documentul pe 3 iunie, când s-a dat verdictul, judecătorii Curţii l-au trimis o zi mai târziu, timp suficient pentru ca Varga să dispară.

"În seara de 3 iunie, Varga a fost în oraş. A fost văzut de mai multe persoane. A doua zi, când poliţiştii s-au dus să-l ridice de acasă, nu mai era", a mai spus sursa citată. Cert este că, din 5 iunie începând, Gabriel Varga a fost dat în urmărire naţională, fiind căutat în toată ţara de poliţişti.

Comisarul Gabriel Varga este fiul fostei contabile şefe a Poliţiei Bihor, sora lui, subcomisarul Mihaela Pop, fiind ofiţer de relaţii internaţionale în cadrul Serviciului Cabinet din Poliţia judeţului Bihor şi, în mai multe rânduri, delegat ca purtător de cuvânt al instituţiei.

Varga, Raţiu şi Popa au fost trimişi în judecată anul trecut de procurorii DNA Oradea după ce au fost prinşi că cereau şpăgi pentru a nu sancţiona firmele găsite cu nereguli în timpul controalelor efectuate. Infracţiunile reţinute în cazul celor trei au mers de la luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, până la instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual.