Un poliţist de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei de la un şofer, a fost scăpat de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Oradea. Aceştia i-au micşorat şi apoi suspendat pedeapsa, aşa încât agentul şef adjunct Dănuţ Babău, 48 ani, să nu ajungă, de fapt, după gratii, în ciuda dovezilor de corupţie strânse de procurori.

Asta chit că frontieristul n-a fost deloc de bună-credinţă, ba dimpotrivă: şi-a negat faptele până în ultima clipă, în ciuda evidenţei, şi a tergiversat cât a putut procesul.

"E groasă"

Episodul care a dus la inculparea poliţistului de frontieră a avut loc în dimineaţa zilei de 11 februarie 2018. Dănuţ Babău era de serviciu în PTF Borş pe sensul de intrare în ţară, când în faţa lui a oprit un şofer din Iaşi, la volanul unui camion în bena căruia transporta un autoturism, ambele cumpărate din Germania. 

"E groasă", i-ar fi spus omului Babău după ce a răsfoit actele, pretinzând că-i lipsea licenţa de transport, iar asigurarea auto nu era valabilă. Totuşi, era dispus să-l ierte de amendă şi să-l lase să intre în ţară pentru 200 euro, bani despre care a precizat că sunt ceruţi nu de el, ci de ungur", adică de poliţistul maghiar.

Ce nu a ştiut era că şoferul înregistra discuţia, inclusiv negocierea care a urmat, în care Babău insista că trebuie să dea "două bomboane, două sute!", acceptând în final 600 lei din care apoi a returnat 100 lei pentru că erau... "mărunţi", adică de 50 lei şi 10 lei. "Tu nu mie mi-ai dat, că lor le dai! Înţelegi? Dacă îl lăsam pe el să vină la tine, vai!...", i-a zis ieşeanului, lăsându-l să plece, ba dându-i şi sfaturi: "Drum bun, ceau! Băi, să îţi iei rovinetă şi pe România. Că şi la noi e amenda mare".

Denunţ la telefon

Omul a plecat, dar după ieşirea din Borş a sunat la linia verde a Poliţiei de Frontieră, denunţându-l. A fost direcţionat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, unde a prezentat şi înregistrarea făcută, iar în urma cercetărilor, pe 4 aprilie 2018, Babău a fost reţinut pentru 24 de ore şi apoi, rapid, pe 16 aprilie, trimis în judecată pentru luare de mită.

Procesul a început la Tribunalul Bihor, unde s-a prelungit peste 3 ani pentru că poliţistul, pretinzând că doar a colectat şpăgi pentru colegii maghiari, a cerut reaudierea martorilor, plus expertizarea înregistrării, susţinând că era contrafăcută. 

În final, experţii au stabilit că aceasta datează de la săvârşirea infracţiunii, "nu este alterată, nu prezintă urme de modificări, adăugiri, şi redă întocmai conversaţia reală dintre inculpat şi martor", după cum se arată în sentinţa prin care, pe 31 martie anul acesta, judecătoarea Georgeta Ciungan l-a condamnat la 4 ani de detenţie.  

Jenant şi umilitor

În documentul consultat de BIHOREANUL, magistratul susţine că poliţistul de-a dreptul a cerşit şpaga, catalogându-i fapta drept "jenantă, umilitoare, intimidantă, lipsită de orice urmă de empatie şi contrară oricăror norme de etică profesională", comisă "cu ignorarea totală a valorilor sociale ocrotite de legea penală şi fără nicio reţinere morală, etică sau profesională". 

Judecătoarea a explicat şi motivul ciudat pentru care Babău a returnat 100 lei din mita primită. Nicidecum pentru că i s-ar fi făcut milă de şoferul lăsat până şi fără bani de combustibil, ci pentru că la intrarea în serviciu, potrivit legii, trebuia să declare toţi banii pe care îi avea, iar el trecuse suma de 561 lei, "apropiată ca valoare de cea primită cu titlu de mită, în speţă 500 lei". 

Una rece, alta caldă

În condiţiile în care luarea de mită se pedepseşte cu închisoare între 2 şi 7 ani, judecătoarea a dispus o condamnare de 4 ani, adică "spre limita minimă", pentru că poliţistul era la prima abatere, altminteri "gravitatea faptei ar fi condus spre stabilirea unei pedepse mai aspre".

Norocul lui Babău a fost că la Curtea de Apel Oradea a dat peste magistraţi mult mai indulgenţi, judecătorii Adina Cioflan şi Rareş Şerban, care l-au scăpat de închisoare. Potrivit noii sentinţe, din 12 noiembrie a.c., aceştia au reţinut în favoarea şpăgarului că nu avea antecedente penale şi că are o soţie bolnavă, că până să fie prins cu şpaga "a avut o conduită corectă în societate", dar şi că "elementele care ţin de fapta săvârşită scot în evidenţă o periculozitate relativ scăzută a inculpatului", ca şi cum corupţia la frontieră nu ar fi gravă. 

Prin urmare, i-au scăzut pedeapsa la 3 ani şi au dispus ca executarea ei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, obligându-l la o amendă penală de 10.000 lei şi 120 de zile de muncă în folosul comunităţii. "Pronunţarea prezentei condamnări cu toate consecinţele sale este suficientă pentru îndeplinirea scopului procesului penal şi reintegrarea socială a inculpatului, fără a se impune executarea efectivă în regim de detenţie", au decretat judecătorii. Reintegrare, desigur, cu o pensie pe măsură!