Se complică ancheta în cazul celor 24 de orădeni care au făcut bişniţă cu ţigări în Piaţa Cetate şi al furnizorilor lor, săltaţi miercurea trecută de poliţişti Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE), pentru contrabandă şi spălare de bani, în urma unor spectaculoase percheziţii făcute atât în Bihor, cât şi peste graniţă, în Hajdu Bihar.
Investigaţiile au scos la iveală că bişniţarii aveau protectori în rândul celor care, în mod normal, ar fi trebuit să-i sancţioneze, dar pe care îi plăteau să închidă ochii, ba şi să-i anunţe în cazul unor controale. La sfârşitul săptămânii trecute, doi poliţişti şi doi jandarmi orădeni au şi fost inculpaţi pentru corupţie, unul dintre ei fiind chiar arestat preventiv pentru 30 de zile!
Poliţia Română, în Ungaria
Opt luni au durat investigaţiile poliţiştilor SICE Bihor, efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul judeţean, pentru dovedirea reţelei care alimenta cu ţigări de contrabandă Piaţa Cetate din Oradea. Începute cu discreţie, cercetările au arătat că membrii grupului procurau ţigările din Ucraina şi le aduceau în România prin Ungaria, în autoturisme şi în dube, pentru a le preda vânzătorilor ambulanţi din piaţă. "Grupul funcţiona de 3-4 ani, aduceau cantităţi mici, dar foarte des", au declarat BIHOREANULUI surse din anchetă. De ce anume? În eventualitatea unor controale, poliţiştii să nu le poată confisca valori mari.
Cazul a fost făcut public miercurea trecută când, începând de la ora 6 a dimineţii, ofiţerii au declanşat 38 de percheziţii simultane în judeţele Bihor şi Hajdu Bihar (Ungaria). Desfăşurarea de forţe a fost impresionantă, la scotociri participând peste 120 de poliţişti de la IPJ Bihor, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia Operaţiuni Speciale, specialiştii ai SRI şi inspectori ai Direcţiei Vamale şi Fiscale din Hajdu Bihar. În urma descinderilor, au fost confiscate ţigări şi tutun de peste 100.000 lei, numerar în sumă totală de 30.000 lei şi 12.000 euro, precum şi mai multe caiete şi agende ale unora dintre membrii reţelei.
Au umplut Arestul
După percheziţii, la sediul Poliţiei Bihor au fost duşi 27 de orădeni cu vârste între 29 şi 61 de ani, între care şi unul din principalii furnizori ai reţelei, Lakatos Robert, zis Roka, un fost şmenar stabilit în localitatea ungară Biharkeresztes. 16 dintre aceştia au ajuns în arest pentru 24 de ore, ceilalţi fiind eliberaţi sub control judiciar, având printre alte interdicţii şi pe aceea de a mai intra în pieţele, târgurile şi oborurile din Bihor în următoarele două luni.
Poliţiştii au pus sub sechestru bunurile suspecţilor. "S-a aplicat sechestru asigurator pe bunurile achiziţionate în ultimii trei ani de către opt inculpaţi. Valoarea acestora depăşeşte 150.000 euro şi va permite recuperarea prejudiciului pe care l-au cauzat bugetului prin activităţile ilicite, estimat la 500.000 lei", spun sursele citate.
Joi, şi cei 16 care au înnoptat după gratii au fost eliberaţi sub control judiciar. 11 au fost puşi în libertate chiar de poliţişti, după expirarea celor 24 de ore de reţinere, iar în cazul celorlalţi 5 decizia a luat-o judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, în faţa căruia fuseseră duşi pentru arestare preventivă.
La rând, protectorii!
Între timp, în dosar au apărut informaţii noi. Cea mai spectaculoasă este că, până să fie deconspiraţi, contrabandiştii au achitat taxe de protecţie unor poliţişti şi jandarmi care patrulau în Piaţa Cetate, pentru ca aceştia să închidă ochii şi să-i informeze despre eventualele controale.
Poliţiştii SICE au transmis informaţiile Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, iar după o zi doi agenţi ai Poliţiei Municipiului Oradea şi doi subofiţeri de la Inspectoratul de Jandarmi Bihor erau deja în faţa procurorilor Parchetului Militar, pentru suspiciuni de corupţie. Cei doi jandarmi, Cosmin Monenci şi Cantemir Groza, au fost reţinuţi, iar o zi mai târziu cel din urmă a fost arestat pentru 30 de zile.
"Cere ca nesimţitul"
Potrivit unor surse din anchetă, Groza era principala sursă de informare a contrabandiştilor. Angajat în cadrul Serviciului de cercetare şi documentare al Jandarmeriei, el anunţa traficanţilor raziile planificate prin mesaje codate. "Pentru ziua în care urma să aibă loc o descindere, îi spunea interlocutorului să plece în concediu. Acesta, la rându-i, îi anunţa pe ceilalţi", spun sursele BIHOREANULUI. Informaţiile erau plătite cu bani grei, contrabandiştii plângându-se unii altora că jandarmul "cere ca nesimţitul". Conform anchetatorilor, doar în ultimul an Groza i-a taxat cu peste 12.000 lei.
Care era "preţul" colegului său şi al celor doi "sectorişti" de la Poliţia Oradea, dacă mai sunt şi alţi oameni ai legii care i-au protejat pe contrabandişti, procurorii militari urmează să stabilească. Un lucru e însă sigur: în Piaţa Cetate, ţigările de contrabandă au cam dispărut. Cel puţin până când bişniţarii se vor putea întoarce din concediul forţat ori până când locul lor va fi luat de alţii...