Vinerea trecută, Cristina Afloare, comisar superior la Protecţia Consumatorului Bihor, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. Cu numai o săptămână mai devreme, pe 19 iulie, femeia a fost prinsă de polițiștii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor cu şpaga în poşetă la ieşirea dintr-un ABC unde, pentru că găsise mai multe nereguli, a cerut "să i se pregătească plicul", astfel ca procesul verbal de control să fie unul "pozitiv".

BIHOREANUL a aflat că funcţionara nu era nici pe departe la primul bacşiş. Nici măcar la primul pe ziua respectivă. Cu doar câteva minute înainte să fie reţinută, Afloare a trecut şi pe la un depozit de materiale de construcţii, de unde a plecat cu un "bonus" de 1.000 de lei, bani pretinşi pentru a "trânti" alt control.

Din lac în puţ

Povestea a început pe 12 iulie a.c. când, aflaţi într-un raid prin oraş, funcţionarii Ovidiu Milian şi Cristina Afloare de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Bihor au intrat şi într-un ABC de pe strada Ciheiului. Cei doi sunt comisari cu vechime, cunoscuţi prin oraş, şi nu pentru mari merite profesionale.

05 Ovidiu Milian.jpgFemeia e soţia constructorului Miluţă Afloare, cel care în urmă cu 5 ani a renovat sediul Parchetului Bihor, pentru ca acum să aibă firma în insolvenţă, iar Ovidiu Milian (foto) este comisarul care, în 2011, a fost cercetat, alături de fostul şef al CPC Bihor, Sebastian Secoşan, pentru că ar fi cerut mită celebrului comerciant de etnobotanice Ciprian Iova. În timp ce Secoşan a fost arestat şi trimis în judecată, subalternul său a fost scos de sub urmărire penală, fapt ce i-a permis să-şi reia activitatea, iar acum să ajungă din nou sub "luminile reflectoarelor"...

Control cu stimulent

05 ABC.jpgÎn timpul controlului, Milian şi Afloare au găsit o sumedenie de probleme: sucuri în prag de expirare, ţinute direct pe pardoseală, îngheţată păstrată în condiţii necorespunzătoare, produse fără preţuri la vedere, nereguli pentru care administratorul ABC-ului (foto), Teodor Găvruţa, putea risca amenzi de până la 30.000 lei.

Vecin cu Milian, omul a încercat să-i îmbuneze pe cei doi, însă comisarul s-a făcut că nu aude şi l-a trimis să-şi ia procesul verbal de la colega lui, a doua zi. Afloare s-a dovedit mult mai maleabilă, acceptând să "îmblânzească" situaţia, în schimbul unui "stimulent" de 1.000 lei. Urmarea? Singura problemă consemnată a rămas faptul că "operatorul economic vinde chec cu vişine şi carne congelată, fără ca preţurile să fie afişate". Contravenţie pentru care, în loc de amenda minimă stabilită de lege, de 1.000 lei, funcţionara a aplicat doar un avertisment şi a dispus "remedierea deficienţelor".

"Să vină cu plicul"

Ulterior, însă, femeia a vrut un "supliment" la şpaga primită. Aşa că, la o săptămână de la primul control, pe 18 iulie, s-a întors într-o nouă vizită la ABC-ul lui Găvruţa, de una singură.

A ochit, din prima, baxul de apă minerală pus direct pe pardoseală, "depozitat necorespunzător", şi s-a răţoit la femeia aflată dincolo de tejghea, despre care a aflat că e  soţia administratorului.

"Amendă între 3.000 şi 30.000 lei. Unde e soţul? Dacă vrei ca procesul verbal să fie pozitiv, atunci pe mâine să îmi pregătească plicul, ştie el ce, ai înţeles?", i-a aruncat la plecare, cu amendamentul că va reveni a doua zi.

Enervată de atitudinea sfidătoare a funcţionarei, femeia şi-a luat soţul şi s-au dus amândoi direct la sediul Direcției Generale Anticorupție Bihor. Astfel că a doua zi dimineaţă, când Cristina Afloare (foto) trebuia să revină după bani, polițiștii, însoțiți de un procuror al DNA Oradea, urmăreau deja întâlnirea...

"Ca data trecută?"

Discuţiile purtate între Teodor Găvruţa şi Cristina Afloare au confirmat în întregime denunţul făcut împotriva funcţionarei. Adică faptul că femeia a pretins în două rânduri şpagă.

Găvruţa: Data trecută cât v-am dat?

Afloare: 1.000.

Găvruţa: 1.000?

Afloare: Da.

Găvruţa: Cât să vă aduc acuma?

Afloare: Cât zici tu?

Găvruţa: Amu, dumneavoastră ştiţi. Pentru că sunteţi singură, cât să vă dau?

Afloare: Adă 500. Îi bine?

Găvruţa: Bine, săru' mâna. Numa' şi fiţi mulţumită.

După ce a stabilit cuantumul şpăgii, funcţionara îi explică afaceristului serviciul pe care i-l face în schimb şi îşi ia banii:

Afloare: Îţi fac o constatare, nu cu amendă! Îţi scriu că s-or verificat apele minerale, sucurile şi respecţi legislaţia în vigoare.

Găvruţa: Am înţeles. Sunteţi mulţumită? Nu cumva să am...

Afloare: Uite că scriu procesu' deja. Înţelegi? Sărut mâna, eşti boier. (îi mulţumeşte pentru bani, n.r) O! Stai liniştit...

Şpaga din vecini

Ce a urmat se poate ghici uşor. Cristina Afloare a fost ridicată la ieşirea din magazin. Audiată timp de mai multe ore, femeia a recunoscut că a pretins şi primit banii de la patronii magazinului, "pentru a fi mai indulgentă cu ocazia controalelor efectuate". În final, funcţionara a fost reţinută pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentată la Tribunalul Bihor şi arestată pentru 29 de zile.

A stat doar 4 zile după gratii, timp în care, însă, a primit o nouă veste proastă. Apăruse încă o delaţiune, întocmită de Lenuţa Luţaş, administratoarea unui depozit de materiale de construcţii lipit de ABC-ul familiei Găvruţa. Iar acuzaţia era aceeaşi...

Afloare a venit la Luţaş tot pe 18 iulie, adică în aceeaşi zi în care a descins şi la magazinul alimentar, sub pretextul unei reclamaţii făcute de un client care ar fi cumpărat produse expirate din depozit. Funcţionara n-a găsit produse expirate, însă a scos "din mânecă" o altă problemă de amendat: cum că o parte din mărfuri nu aveau inscripţionate termenele de valabilitate, chestiune uşor ridicolă, având în vedere că era vorba de articole de fierărie, sticlărie şi ustensile de meşterit. Amenda? Între 1.000 şi 10.000 lei.

Sancţiunea nu s-a mai dat căci, zicea Luţaş, funcţionara s-a arătat dispusă să închidă ochii pentru un "stimulent" cifrat la 1.000 lei. Bani pe care i-a încasat în dimineaţa următoare, chiar înainte de-a fi prinsă cu şpaga de la ABC. Cu acea ocazie, Afloare i-a înmânat femeii şi procesul verbal pentru ziua precedentă, în care menţionase că "în timpul controlului nu s-au găsit la comercializare produse expirate, astfel încât reclamaţia este neîntemeiată".

Liberă la judecată

Aşa se explică, spun procurorii, cei 1.300 lei pe care femeia îi avea în poşetă în dimineaţa flagrantului, pe lângă cei 500 lei încasaţi de la patronul de ABC. Funcţionara nu recunoaşte, însă, noua acuzaţie. "Oricine poate să vină şi să spună că i-a dat lui cutare mită. Acuzaţia trebuie, însă, dovedită", spune Răzvan Doseanu, avocatul Cristinei Afloare, cel care, miercurea trecută, a obţinut la Curtea de Apel Oradea eliberarea funcţionarei din arest, măsură înlocuită de judecători cu simpla interdicţie de a părăsi ţara.

Între timp, procurorii au considerat deja cazul lămurit, astfel că vinerea trecută au şi trimis-o în judecată pe funcţionara CPC pentru luare de mită în formă continuată. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru luna septembrie. Cât despre comisarul Ovidiu Milian, procurorii n-au găsit nicio probă care să-i dovedească implicarea în afacerile colegei sale. A scăpat, la fel ca în urmă cu doi ani. Poate data viitoare...


PRECEDENT
Aşa şefi, aşa subalterni

05 Sebastian Secosan.jpgÎn ultimii doi ani, Cristina Afloare este al treilea funcţionar al CPC Bihor cercetat pentru şpagă. Pe 9 februarie 2011, fostul şef al Comisariatului, Sebastian Secoşan (foto), a fost prins în flagrant pe când lua mită de la Ciprian Iova, comerciant de etnobotanice.

Reţinut, arestat şi trimis în judecată, Secoşan a scăpat, însă, de închisoare, fiind condamnat la o pedepsă de 2 ani cu suspendare, cu un termen de încercare de 4 ani. Subordonatul său, Ovidiu Milian, cercetat şi el pentru şpagă în acelaşi dosar, a fost scos de sub urmărire penală în cursul anchetei. Procurorii stabiliseră că Milian era cel folosit de Secoşan ca "sperietoare", fiind trimis să stabilească abateri, să ridice marfa şi să ameninţe cu închiderea afacerii. Apoi, neregulile "grave" erau şterse la sediul instituţiei de şeful "cel bun", Secoşan, care se lăsa înduplecat de patron cu diverse sume de bani.

Nici fosta şefă a instituţiei, Cristiana Bigan, nu a ajuns bine. Transferată între timp la Comisariatul Capitalei, ea a fost trimisă în judecată anul acesta de DNA pentru că, în octombrie 2012, a cumpărat subiectele de la examenul de ocupare a unei funcţii ministeriale de consilier pentru afaceri europene pentru fiul ei, Paul Cristian Ferchedău.