Cei zece inculpaţi din dosarul şpăgilor de la Casa de Pensii Bihor sunt liberi. Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea au constatat că propunerea procurorilor DNA Oradea, de a prelungi cu încă 30 de zile măsura arestului la domiciliu în cazul lor, este lovită de nulitate.
Motivul? Procurorii au făcut solicitarea cu o zi întârziere. Adică, pe data de 9 septembrie, cu 24 de ore peste termenul prevăzut de Codul de procedură penală, şi anume 5 zile înainte de expirarea celor 30 de zile de arest la domiciliu, care în acest caz era data de 14 septembrie.
Primul care a sesizat problema a fost judecătorul de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, care a analizat propunerea anchetatorilor pe 10 septembrie, constatând nulitatea actului făcut peste termen şi înlocuind măsura cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Soluţia a fost menţinută, două zile mai târziu, şi de un magistrat de la Curtea de Apel Oradea, motiv pentru care, luni, după expirarea celor 30 de zile de arest domiciliar, dispuse pe 16 august de Tribunalul Bihor, cei 5 medici şi asistenţii lor au avut posibilitatea de a-şi părăsi locuinţele.
"Instanța a respins ca nefondate contestaţiile declarate de către DNA-Serviciul Teritorial Oradea, menținând soluția Tribunalului Bihor", a declarat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea, Claudia Rus.
Vasile Sălăjan, şeful Serviciului Expertiză Medicală, colegii săi, Anca Domnica Grigorescu, Ovidiu Pleşa, Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Monica Teodora Ignat, Ladislau Johannis Pelle, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan se aflau în arest din 18 iunie.
Iniţial, pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cei care au declanşat ancheta împotriva lor. Cei 10 sunt acuzaţi că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.
Ulterior, pe 20 iulie, atât medicii, cât şi asistenţii au fost trimişi în arest la domiciliu printr-o decizie controversată a judecătorului Antik Levente de la Curtea de Apel Oradea care şi-a argumentat, printre altele, hotărârea prin faptul că inculpaţii au fost... ruşinaţi suficient de presă.
Citiţi pe această temă articolul Săracii corupţi! Şpăgarii de la Casa de Pensii, scăpaţi de arest fiindcă… au fost ruşinaţi de presă