Şpagă record pentru numirea în funcţie a unui şef de vamă! Potrivit unui comunicat al procurorilor anticorupţie, emis joi după-amiaza, în cursul lunii septembrie 2009 omul de afaceri Liviu Florian ar fi pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra orădeanului Radu Traian Mărginean, şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), va reuşi să-l determine pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Numirea pe post s-a şi petrecut. "Suma a fost remisă inculpatului Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul omului de afaceri Ion Savu. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009, delegare care a expirat pe 24 februarie 2010", se arată în comunicat.

Procurorii DNA Oradea au stabilit că, pentru a strânge cei 130.000 euro, Dobrescu a fost ajutată de o a treia persoană, inculpatul Ioan Romeo Niţu, care a colectat bani de la 11 persoane, cămătari sau traficanţi de ţigări, vămeşiţa promiţându-le că le va restitui banii inclusiv prin facilitarea actelor de contrabandă.

Ulterior, după încetarea delegării, Liviu Florian a pretins de la Dobrescu alţi 300.000 e euro, promiţându-i, din nou, că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV, dovedită deja, îl va determina să o renumească în funcţie.

Cei doi afacerişti, Liviu Florian şi Ion Savu, precum şi Ioan Romeo Niţu, au fost reţinuţi de procurorii DNA, joi, şi urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Satu Mare cu propunerea de a fi srestaţi preventiv. "În cauză se desfăşoară activităţi de cercetare penală şi faţă de alte persoane", a mai comunicat DNA.

Nicoleta Dobrescu a fost audiată deja de procurorii anticorupţie şi este cercetată în stare de libertate. De asemenea, procurorii DNA Oradea şi ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie care sunt implicaţi în anchetă au efectuat 12 percheziţii imobiliare în municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu şi la locuinţele celor 11 sătmăreni de la care aceasta ar fi strâns suma de peste 300.000 de euro.

E de aşteptat ca ancheta să se extindă şi la Bucureşti, nefiind deloc exclus ca şi şeful Vămilor, Radu Traian Mărginean, să fie pus sub învinuire în acest dosar, căci deciziile luate de acesta confirmă "traseul şpăgii".

Numit în această funcţie în februarie 2009, Mărginean a intrat în sistemul vamal în 1992, ca simplu lucrător vamal în Borş, după ce înainte fusese inginer la Înfrăţirea. Doi ani mai târziu, Mărginean a avansat şef Serviciu Proceduri Vamale la Direcţia Regională Vamală Oradea, apoi, din 2001, şef al Biroului vamal Oradea iar din 2005 a plecat la Bucureşti, întâi ca director, iar apoi director adjunct la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor.

Nicoleta Dobrescu mai este anchetată într-un dosar după ce, alături de alţi lucrători vamali, ar fi semnat declaraţii vamale pentru un export fictiv de usturoi, în care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se află în cercetări tot la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.