Un adolescent în vârstă de 14 ani din Holod a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce, în ultimele luni, a spart mai multe locuinţe din comună, provocând o pagubă de peste 90.000 lei, din care doar puţin peste jumătate a fost recuperată.

Adolescentul pare că a ales, de fiecare dată, casele consătenilor plecaţi la muncă în străinătate, cum este şi cazul lui Daniel, cel care, disperat că poliţiştii au ajuns persiflaţi de un copil, a semnalat problema BIHOREANULUI.

„Nu mai ştim ce să facem, în casa mea a intrat de două ori, a spart şi casa surorii mele”, a povestit Daniel. Bărbatul lucrează de ani buni în străinătate, dar vine des acasă, în Holod, unde locuieşte pe aceeaşi stradă cu primarul comunei. Asta n-a contat, însă, pentru micul hoţ, care i-a prădat-o în două rânduri.

Mai mult, zice Daniel, adolescentul a „golit” şi casa surorii lui, care a urmărit  „live” întreaga scenă, avertizată fiind de sistemul de protecţie al imobilului. „A văzut pe camere cum ia cheia şi umblă prin curte, sare peste gard. A şi vorbit cu el, i-a spus să lase cheia, dar i-a râs în nas. Efectiv nu mai ştim ce să facem, ne-am plâns şi primarului, că, fiind minor, Poliţia spune că nu-i poate face nimic”.

Furt în direct

Pe înregistrarea transmisă şi BIHOREANULUI, se vede cum adolescentul intră în curtea casei sărind gardul, se plimbă fără teamă prin curte, prin imobil, ferindu-şi faţa de camera de supraveghere, şi iese apoi la fel cum a venit, sărind gardul casei. „Sora mea avea 7.000 euro în casă, haine, bunuri. A luat tot”, spune Daniel, pe care hoţul a ajuns chiar să-l ia în derâdere pe reţelele de socializare, unde s-a pozat îmbrăcat în hainele lui (foto dreapta) şi fluturând teancuri de lei şi euro (foto stânga).

Primarul comunei Holod, Sandu Săsăran, e la curent cu nemulţumirile sătenilor şi susţine că problema a fost discutată în mai multe rânduri cu şeful Postului de Poliţie din zonă, care i s-a plâns că nu are pârghii pentru a-l opri pe hoţ pentru că... e minor.

Într-adevăr, potrivit Codului Penal, minorii sub vârsta de 14 ani nu răspund penal, iar cei cu vârste între 14 şi16 ani pot fi traşi la răspundere penală doar dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ.

Tot Codul Penal prevede că faţă de minori se iau, de regulă, măsuri educative neprivative de libertate (stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la domiciliu la sfârşit de săptămână), însă, cum e şi în acest caz, dacă recidivează ori comite infracţiuni pedepsite cu închisoare de 7 ani sau mai mult, minorul poate fi supus unor măsuri educative privative de libertate (internarea într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie).  

Şi, totuşi, se poate

De altfel, edilul spune că băiatul a şi fost internat într-un centru de plasament, în luna septembrie, dar mama l-a luat acasă. Urmarea? Copilul s-a reapucat de furat.

„Sunt îngrijorat, pentru că avem mulţi bătrâni singuri şi efectiv nu ştim cum să procedăm”, spune edilul.

Cert este că luni, la scurt timp după ce BIHOREANUL s-a interesat de caz, adolescentul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii din Holod, sub acuzația de furt calificat.

Adolescentul este suspect în 8 dosare penale privind spargeri de locuinţe, iar în 5 dintre cazuri poliţiştii au dovezi certe că este autorul faptelor.

E vorba despre furturi comise în perioada august - septembrie, în acest an, toate în imobile ai căror proprietari erau plecați de la domiciliu şi de unde a furat bunuri de valoare, precum televizoare, telefoane, o motocicletă cross, parfumuri, articole vestimentare și de încălțăminte și bani, provocând un prejudiciu total estimat la aproximativ 91.000 de lei.

„Din prejudiciul provocat, polițiștii bihoreni au recuperat, până în prezent, aproximativ 56.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Cât despre restul banilor, cei 7.000 euro furaţi din casa surorii lui Daniel, poliţiştii susţin că băiatul i-a cheltuit pe chefuri cu prietenii, restaurante, haine şi, deci, vor fi greu de recuperat.

Cazul se află în ancheta Secției 2 de Poliție Rurală Beiuș, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!