Locuitorii din Ștei se plâng că nu au apă de băut și de spălat în plină pandemie de COVID 19. Alimentarea cu apă a orășelului este sistată deseori peste zi și aproape în fiecare seară, începând cu ora 23 până dimineața la ora 7.
Șteiul pe uscat
„Aproape că nu este zi în care să nu se ia apa. Uneori se oprește alimentarea o oră - două, alteori mai mult. E groaznic să nu ai apă de băut și de spălat, mai ales în perioada asta când ți se recomandă peste tot să te speli pe mâini cât mai des”, a reclamat o localnică la BIHOREANUL.
Locuitorii s-au plâns că alimentarea cu apă a imobilelor este sistată aproape seară de seară. „De la ora 10 - 11 seara până a doua zi dimineața la 6 - 7 nu mai curge apă. E de-a dreptul jenant. Dacă ajungi mai târziu acasă sau trebuie să pleci devreme la muncă, nu poți merge la toaletă și nu poți face o baie”, s-a plâns un bărbat.
De altfel, oamenii nu se pot folosi de apă nici măcar atunci când aceasta curge la robinet. „Dacă o lași într-un vas să se decanteze, o să vezi că e plină de mâl”, a spus acesta.
Rețelele de socializare abundă în plângeri. Localnicii au postat filmări cu lichidul maro care le curge la robinete fără ca problema să fie rezolvată.
Poate din septembrie...
Contactat de BIHOREANUL, primarul de Ștei, Iulian Balaj, confirmă plângerile localnicilor, dar spune că situația ar putea reveni la normal cel târziu la începutul lunii septembrie.
„Nu putem repara peste noapte ce nu s-a făcut în zeci de ani. Întreruperile de apă se datorează stării în care se află conductele, vechi și de 50 de ani, toate găurite și cu pierderi mari. La sfârșitul anului trecut am demarat un proiect de reabilitare și înlocuire a rețelelor magistrale care se va finaliza în următoarele trei săptămâni”, a declarat Balaș.
Lucrările, în valoare de 7,6 milioane lei, sunt finanțate prin PNDL și vizează înlocuirea a 1,7 kilometri de rețea magistrală cu diametrul de 400 milimetri, 2 kilometri de rețea magistrală de 355 mm și circa 360 metri de rețea de 315 mm.
„Se lucrează la înlocuirea rețelei care aduce apa de la stația de tratare în oraș prin Moara 4 și curtea European Food, pe sub râul Sighiștel și silozurile de cereale. Magistrala este foarte uzată și are pierderi enorme. După înlocuire, va crește presiunea, iar calitatea apei se va îmbunătăți”, a promis primarul.
Orașul din care se pleacă
Condițiile de viață și lipsa locurilor de muncă au așezat Șteiul pe locul 5 în topul național al orașelor abandonate de localnici realizat de Hotnews în baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Orășelul cu circa 6.500 de locuitori la ultimul recensământ, fondat în 1956 de rușii veniți să trimită în URSS minereul de uraniu extras din bazinul Băița, a înregistrat un total de 28,28 plecări la mia de locuitori în ultimii zece ani.
Cea mai mare rată a plecărilor, de 38,41 la mia de locuitori, s-a înregistrat în Baia de Aramă (Mehedinți). Localitatea este urmată de Motru (Gorj) cu 31,78 de plecări la mia de locuitori, Rovinari (Gori) cu 31,67 plecări la mia de locuitori și Băile Herculane (Caraș Severin) cu 30,23 plecări la mia de locuitori.
Potrivit statisticilor, la nivel național, anul trecut au părăsit localitatea în care locuiau pentru a se muta în căutarea unui trai mai bun în țară ori străinătate un număr de 400.000 de români.