Hoţul, Cornel Meza, de 45 de ani, din Tileagd, a fost trimis în judecată în 2008, după ce a spart 10 apartamente din Oradea. "A comis faptele după acelaşi calapod: se asigura că proprietarii apartamentelor sunt plecaţi de acasă, iar apoi forţa uşile locuinţelor. Fiecare hoţ are obiceiul lui. Acesta alegea locuinţele cu uşi de PFL pe care le putea forţa cu umărul", a povestit pentru BIHOREANUL unul din poliţiştii care l-au cercetat.

Din locuinţe sparte, Meza a furat diverse sume de bani şi două telefoane mobile, prejudiciul total fiind de aproximativ 10.000 de lei.

Deşi valoarea pagubei nu este mare, iar în astfel de cazuri instanţele dispun, de regulă, condamnări minore, pe considerentul că faptele sunt lipsite de pericol social, Meza a avut ghinion, încasând o pedeapsă de 12 ani de închisoare cu executare, aproape de maximul de 15 ani, prevăzut de codul penal pentru această faptă.

Sentinţa a fost dată chiar de vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Danileţ, care susţine că pedeapsa grea dată pentru o asemenea faptă a fost o premieră nu doar pentru instanţă ci şi pentru el, ca judecător. Asta, pentru că bărbatul fusese condamnat de cinci ori în ultimii ani, tot pentru furturi din apartamente, şi tot de atâtea ori a fost eliberat condiţionat înainte de a-şi ispăşi pedepsele până la capăt. De fiecare dată omul a minţit că se va cuminţi.

"Nu am mai dat o astfel de pedeapsă. Am avut în vedere în primul rând faptul că inculpatul este multirecidivist. A avut condamnări de câte 4-5 ani, dar de fiecare dată a ieşit condiţionat, înainte de termen, şi imediat a luat-o de la capăt cu furturile. Acum nici măcar nu a aşteptat să treacă perioada de probă. În plus, în acest dosar, nu am putut să nu constat că nu a fost recuperat niciun leu din prejudiciul pe care l-a cauzat părţilor vătămate", a declarat BIHOREANULUI Cristi Danileţ.

Sentinţa Judecătoriei nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel la Tribunalul Bihor, în termen de 10 zile de la comunicare.