Aveţi obiceiul să vă anunţaţi pe reţelele de socializare vacanţele, locul în care vă aflaţi ori să postaţi în timp real poze de pe drum? E ca şi cum v-aţi lăsa geamurile larg deschise atunci când plecaţi de acasă.

Tot mai multe spargeri sunt comise în Bihor de hoţi care îşi culeg ponturile de internet, spun poliţiştii, cea mai recentă păţanie fiind a unei familii din Ştei. În timp ce membrii acesteia puneau pe Facebook selfie-uri din concediul de pe litoral, hoţii le spărgeau locuinţa. Paguba depăşeşte 100.000 lei!

Invitaţii pentru hoţi

Reţelele de socializare au devenit un fel de bazar în care lumea se etalează tot mai multe informaţii despre viaţa personală fără să-şi dea seama, însă, că în acest fel se expun unor pericole care ar putea să îi coste scump.

Fotografiile din vacanţă afişate în timp real pe paginile virtuale, cu mesaje explicite că personajele sunt plecate, ori obiceiul de a bifa de pe telefonul mobil opţiunea "check-in", care anunţă imediat pe Facebook locul în care se află cineva în acel moment, nu fac decât să-i invite pe hoţi să dea lovitura.

"Nu trebuie decât să aibă un pont cu numele şi adresa unei persoane care ar avea în casă bunuri preţioase ori sume mari de bani. Hoţul îi verifică imediat contul de Facebook, dacă e public îi urmăreşte direct activitatea, iar dacă nu, o face printr-o cunoştinţă comună. Când începe să afişeze poze din vacanţă e clar că poate acţiona", spune şeful Poliţiei Municipiului Oradea, comisarul şef Alin Haniş.

Lovitură de "top"

Cel mai recent exemplu este o spargere reclamată pe 21 august în oraşul Ştei. Victimele sunt doi soţi, patronii unui mic lanţ de farmacii, care îşi puseseră aproape zilnic pe reţeaua de socializare poze din vacanţă. La întoarcere şi-au găsit prădate ambele imobile pe care le deţin în oraş, iar paguba este consistentă: 10.000 euro, 50.000 lei şi peste o jumătate de kilogram de aur. Poliţiştii au început cercetările şi refuză să ofere alte detalii din anchetă, dar susţin că dacă victimele ar fi fost mai discrete cu siguranţă s-ar fi ferit de necaz.

Cei doi soţi nu sunt nici pe departe singurii păgubiţi. BIHOREANUL a aflat că în ultima perioadă în aceeaşi zonă hoţii au călcat şi alte "VIP-uri", precum fostul şef al Finanţelor Beiuş, Raul Nica, şi fostul director al Colegiului Tehnic Unirea Ştei, Voicu Burtă. În ambele cazuri, casele au fost prădate în timp ce proprietarii erau plecaţi în vacanţe, hoţii luând doar bani şi bijuterii.

Vara nu dorm

Potrivit statisticilor Poliţiei, anul trecut s-au comis în Bihor 658 spargeri de locuinţe, dintre care aproape jumătate în Oradea. Anul acesta, situaţia pare a se mai fi "domolit", spune şeful Poliţiei Oradea, în condiţiile în care în primele 6 luni în municipiu au fost raportate doar 95 de spargeri, mult mai puţine în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 137, în 56 de cazuri autorii fiind deja identificaţi şi dovediţi.

Investigaţiile poliţiştilor arată că cele mai multe spargeri se comit în timpul verii sau la sfârşit de săptămână, când proprietarii sunt plecaţi în concedii ori în mini-vacanţe, precum şi în timpul zilei, când sunt la serviciu. În tot mai multe cazuri, spărgătorii nici nu şi-au mai filat victimele, ci le-au urmărit comod, din faţa calculatorului.

Ce-i de făcut?

Poliţiştii trag semnalul de alarmă. "Îi rugăm pe cetăţeni în primul rând să nu mai afişeze pe reţelele de socializare informaţii din care să reiasă că lipsesc de acasă. Sau, dacă o fac, să o facă în modul privat, aşa încât la informaţii să aibă acces doar familia sau un cerc restrâns de prieteni de încredere", spune comisarul şef Alin Haniş.

Potrivit ofiţerului, plecarea într-o călătorie trebuie să fie cât mai discretă. "În niciun caz, să nu lăsaţi mesaje pe robotul telefonic şi nici pe internet", zice el, adăugând şi alte recomandări utile: "Lăsaţi o lumină aprinsă ori un aparat radio în funcţiune, care să-i deruteze pe musafirii nepoftiţi atunci când lipsiţi pentru o perioadă mai scurtă. În cazul absenţelor îndelungate, comunicaţi acest lucru numai persoanelor de încredere pe care puteţi să le rugaţi, totodată, să supravegheze imobilul".

Paza bună…

O metodă eficientă ar putea fi şi instalarea unor sisteme de securitate, zic poliţiştii. Preţul unui asemenea sistem? Unul minimal, cu  patru camere video, costă circa 500 euro, cu tot cu montaj, în timp ce un pachet complet care conţine şi patru senzori de mişcare poate ajunge la 1.000 euro. Atât doar că acestea ar trebui conectate la dispeceratul unei firme de pază, spune Rareş Codrean, doctorand în Studii de Securitate şi Apărare al Universităţii Babeş Bolyai.  Motivul? "Au fost cazuri în care proprietarii au conectat sistemul doar pe o unitate personală, iar în timpul spargerii hoţii au luat şi hardul pe care erau salvate imaginile".

Potrivit lui Codrean, în Bihor funcţionează 9 societăţi care deţin dispecerate autorizate de monitorizare a alarmelor şi în caz de efracţie pot trimite imediat echipe de intervenţie spre casele unde hoţii dau atacul. Unele dintre aceste firme încheie contracte pentru supravegherea locuiţelor şi pentru perioade mai scurte, chiar şi pentru o singură lună, la tarife accesibile inclusiv persoanelor fizice, între 70 lei şi 120 lei. Ceea ce, pentru o vacanţă şi selfi-uri liniştite pe Facebook, nici nu e scump.


SPAŢIU INFRACŢIONAL
Escroc virtual în cătuşe reale

De câţiva ani buni, spaţiul virtual a devenit un adevărat paradis al infractorilor. BIHOREANUL a prezentat nu demult povestea unei tinere din Dobreşti înjunghiată de un braşovean pe care îl cunoscuse pe Facebook, dar pe care nu l-a vrut lângă ea în viaţa reală. Individul, Nicolae Sdrăilă, a fost arestat, iar săptămâna trecută procurorii Parchetului Bihor l-au trimis în judecată pentru tentativă de omor.

Tot în această vară a ajuns după gratii şi orădeanul Cristian Bordaş, pe care fosta iubită din Arad, agăţată tot pe Facebook, l-a dat pe mâna poliţiştilor fiindcă i-a cerut 20.000 de dolari ca să nu posteze fotografii ce-o înfăţişau în ipostaze intime. Iniţial reţinut, individul este anchetat acum în libertate pentru şantaj, chiar dacă nu s-a aflat la prima ispravă. Într-un alt dosar, el este judecat tot pentru şantaj, victima sa fiind o tânără din Oradea pe care a păcălit-o după acelaşi scenariu.