Trei spărgători de locuinţe şi societăţi comerciale au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Oradea, hoţii fiind prinşi în flagrant după ce au încercat să intre în sediul Fan Courier din Aleşd.

Tâlharii au fost capturaţi într-o amplă acţiune a poliţiştilor şi procurorilor orădeni, care au folosit inclusiv focuri de armă pentru a-i opri. 

Flagrant în miez de noapte

Potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, operaţiunea de prindere a celor trei bărbați, cu vârste de 36, 43 și 50 de ani, din comuna Gepiu și din comuna Sânnicolau Români, s-a derulat în noaptea de miercuri spre joi.

„Cei trei sunt bănuiți că, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 2019, în jurul orei 00.00, în urma unei înțelegeri prealabile, ar fi pătruns prin efracție în curtea unei societăți comerciale din localitatea bihoreană Aleșd, cu intenția de a sustrage bunuri, însă, pentru că au observat prezența unui paznic în interiorul societății, au părăsit locația cu un autoturism”, se precizează în comunicatul poliţiştilor. 

Imediat după comiterea faptei, hoţii au fost aşteptaţi de echipajele de poliţie la intrarea în comuna bihoreană Oșorhei, însă pentru că nu au oprit la semnalul poliţiştilor, aceştia au folosit armamentul din dotare, executând două focuri de armă înspre anvelopele și caroseria autoturismului. „În urma folosirii armamentului nu au rezultat victime”, se mai spune în informare. 

(sursa video: Facebook / Info Trafic jud. Bihor)

Echipa care a participat la capturarea tâlharilor a fost formată din polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiști ai Serviciului Criminalistic, de la Secția 5 de Poliție Rurală Oradea, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bihor, şi cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Oradea. 

Cei trei sunt... patru

Joi, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale i-au reţinut pentru o perioadă de 24 de ore pe cei trei bărbaţi, sub acuzaţia de tentativă la furt calificat.

În urma cercetărilor s-a stabilit, însă, că ei ar fi vinovaţi şi de alte furturi, acționând în zonele cu vile de la marginea Oradiei, inclusiv pe strada Ciheiului. În perioada septembrie - decembrie 2018, împreună cu un alt tânăr de 23 de ani, din comuna Sânnicolau Român, ei ar fi pătruns prin escaladare și efracție în 7 locuințe din Oradea, de unde ar fi sustras bani și bijuterii, provocând un prejudiciu total în valoare de aproximativ 248.000 lei.

Ca atare, vineri polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului din cadrul Poliției Municipiului Oradea i-au reținut din nou, atât pe primii trei cât și pe tânărul din Sânnicolau, pentru 24 de ore, pentru furt calificat şi, în aceeaşi seară, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea s-au adresat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat în formă continuată.

Judecătoria a admis propunerea procurorului și a emis pe numele a trei dintre ei -  despre care BIHOREANUL a aflat că se numesc Lucian Câmpean, Mircea Sabău şi Constantin Jiga - mandate de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. 

"Păsulă", porcul şi poliţistul

Lucian Câmpean şi Mircea Sabău sunt recidivişti. Câmpean se afla sub control judiciar după ce, în noiembrie anul trecut a fost prins că, împreună cu doi sălăjeni, a furat din sediul unei firme salontane un seif cu 40.000 lei, bonuri de masă, cartele telefonice, precum şi file CEC. 

Lucian Câmpean, alias PăsulăPoreclit "Păsulă", Lucian Câmpean (foto) e celebru prin judeţ, după ce a fost prins, în septembrie 2014, că l-a şpăguit cu un porc tranşat pe poliţistul care l-a prins circulând fără permis pe motocicletă, cei doi fiind de altfel condamnaţi definitiv.

Poliţistul, Ionuţ Sala, a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi favorizarea făptuitorului, în timp ce Câmpean, acuzat de dare de mită şi infracţiuni rutiere, a fost trimis în spatele gratiilor, cu o pedeapsă de 2 ani, 6 luni şi 916 zile închisoare, ultima parte a pedepsei fiind rămasă dintr-o condamnare anterioară, pe care o executase parţial. El a fost eliberat condiţionat în martie 2018.