Judecătoria Oradea a emis mandat de arestare pentru 29 de zile, în noaptea de joi spre vineri, pe numele a trei orădeni, Marius Vasile Ciobanu, 32 ani, Marius Ştefănică, 33 ani, şi Andrei Benea, 30 ani, pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cei trei fiind principalii suspecţi în cazul furtului de arme din apartamentul notarului orădean Florin Pană, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei, vicepreşedintele instanţei, Cristi Danileţ.

"Faţă de cei trei inculpaţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea efectuează urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor fiind suspectaţi că, în luna ianuarie 2010 ar fi pătruns prin efracţie şi escaladare într-o locuinţă de unde au sustras sume în lei şi valută, mai multe arme şi cartuşe", a mai arătat magistratul.

De asemenea, potrivit probelor prezentate de procurori în faţa instanţei, ulterior, în noaptea de 9/10 iulie, cei trei ar fi intrat în apartamentul unei orădence de pe strada Sovata de unde au furat bijuterii, un laptop şi un autoturism Volkswagen abia adus în ţară, ale cărui chei le-au găsit de asemenea în apartament.

În total, prejudiciul provocat doar în acest caz se ridică la 7.000 euro şi nu a fost recuperat.

Marius Vasile Junc Ciobanu, Marius Ştefănică şi Andrei Benea au fost reţinuţi joi dimineaţa, într-o localitate din zona comunei Tinca de poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei şi luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă iar în cursul aceleiaşi zile, prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru audieri.

"În urma audierilor, s-a stabilit că cei trei sunt vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor motiv pentru care, la solicitarea Parchetului, instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă pe numele a doi dintre ei. De asemenea, faţă de Marius Vasile Junc Cioban, pentru care săptămâna trecută s-a dispus măsura interdicţiei de a părăsi localitatea, instanţa a dispus schimbarea măsurii interdicţiei în cea de arestare preventivă", a declarat pentru BIHOREANUL prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, Vasile Popa.

Nici unul dintre cei trei spărgători nu a recunoscut faptele, toţi trei atacând, prin recurs, soluţia Judecătoriei Oradea la Tribunalul Bihor.

Opt arme de foc - trei arme de vânătoare cu glonţ, două revolvere letale cu glonţ şi trei pistoale neletale cu aer comprimat şi cu gaz - precum şi muniţia aferentă acestora, au fost găsite, săptămâna trecută, pe 2 septembrie în timpul unei acţiuni de amploare a poliţiştilor orădeni într-o ascunzătoare improvizată din gospodăria unui bărbat din comuna Tinca, Jenei Csaba.

În urma verificărilor, s-a stabilit că printre arme se află şi cele furate în luna ianuarie de la notarul orădean Florin Pană, căutate de mai bine de opt luni de poliţişti, armele fiind transportate în Tinca de Marius Vasile Junc Ciobanu şi Marius Ştefănică, doi orădeni suspectaţi că ar fi comis spargerile.

În timpul acţiunii de săptămâna trecută, Jenei Csaba, proprietarul locuinţei din Tinca şi Marius Vasile Junc Ciobanu au fost ridicaţi de acasă şi reţinuţi pentru 24 de ore. Jenei pentru complicitate la furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi tăinuire iar Ciobanu pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Totodată, cel de-al doilea suspect în cazul furtului de arme, Marius Ştefănică, care a dispărut de la domiciliu, a fost dat în consemn şi căutat de efective sporite de poliţişti.

Ulterior, după expirarea ordonanţei de reţinere, Jenei Csaba a fost pus în libertate iar în cazul lui Ciobanu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cei care supravegheau ancheta, au dispus interdicţia de a părăsi localitatea şi a fost pus din nou sub supraveghere, în speranţa că, liber fiind, îi va conduce la complicele său.

După o săptămână, fugarul a şi fost reperat şi reţinut, împreună cu Ciobanu, în urma unei acţiuni la care au participat, pe lângă poliţiştii Biroului de combatere a infracţiunilor contra persoanei şi luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă. Totodată, în timpul investigaţiilor efectuate în acest timp, anchetatorii au descoperit că cei doi au acţionat în timpul spargerilor împreună cu un al treilea orădean, Andrei Benea, care, la rândul lui, a fost reţinut şi arestat în noaptea de joi spre vineri tot sub acuzaţia de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.