Cinci persoane au fost arestate preventiv, una dintre acestea în lipsă, joi, în urma unei operaţiuni complexe a poliţiştilor din Beiuş, coordonate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria locală, Cosmin Pantea, într-un dosar care priveşte o serie de furturi comise în ultima perioadă în Beiuş, Ştei şi Vaşcău.

Hoţii, care sunt rude, au spart mai multe locuinţe, luând electrocasnice, telefoane mobile, bijuterii, bani, haine, au devastat magazine, dar şi Şcoala generală Nicolae Bogdan din Vaşcău şi au tăiat în mai multe rânduri şi cablurile de telecomunicaţii din zonă, pe care apoi le-au vândut la fier vechi.

4 în arest, unul "pe fugă" în Franţa

Judecătoria Beiuş a emis joi seară mandate de arestare preventivă pe numele celor cinci persoane - Augustin Teglaş, zis "Gimi", Romulus Teglaş, zis "Geamănu", Valentin Covaciu, poreclit "Abel" sau "Bogu", Eusebiu Berceni, zis "Mutu", şi Marius Teglaş, zis "Buji" - însă doar patru au ajuns în spatele gratiilor.

Pe numele unuia dintre hoţi - Marius Teglaş - mandatul de arestare a fost emis în lipsă, deoarece, după cum a aflat BIHOREANUL, acesta a fugit în Franţa, motiv pentru care a şi fost dat în urmărire. 

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, membrii bandei au fost ridicaţi, miercuri, în urma unei operaţiuni de amploare a poliţiştilor din Beiuş, sprijiniţi de colegii lor de la Secţia 2 de Poliţie Rurală Beiuş şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, care au făcut 10 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Ştei şi Vaşcău.

Spargeri după spargeri

Dosarul, spun poliţiştii, priveşte acuzaţii de furt calificat, furt, complicitate la furt calificat şi favorizarea infractorului, iar furturile au fost comise în perioada noiembrie 2020 - februarie 2021, spărgătorii acţionând câte doi: în timp ce unul intra în imobilul vizat, complicele lui îi asigura scăparea, aşteptându-l într-o maşină, pe stradă.

Într-o locuinţă din Beiuş, de pildă, unul dintre hoţi a intrat în două rânduri în perioada 26 noiembrie - 1 decembrie 2020, furând un lănţişor din aur de 20 de grame, un televizor LCD, un storcător de fructe, un aspirator, 30 de pături şi diverse articole de îmbrăcăminte şi produse cosmetice, cauzând un prejudiciu de aproximativ 34.300 de lei. Bunurile au fost urcate într-un autoturism condus de complicele hoţului, cu care apoi cei doi au şi fugit de la faţa locului. 

În acest an, în perioada 30 ianuarie - 11 februarie, hoţii au furat, totodată, sute de metri de cablu de telecomunicaţii din cupru de pe ruta Vaşcău - Şuştiu, dar şi din zona lacului aflat la marginea oraşului Vaşcău, respectiv de pe ruta Vaşcău - Ştei, cablu pe care, apoi, l-au vândut la un punct de colectare a fierului vechi din Tinca.

Poliţiştii beiuşeni au recuperat aproximativ 40% din cablul de cupru sustras de aceştia.

Alte spargeri care le sunt imputate hoţilor au vizat trei imobile din Vaşcău. Dintr-unul s-au furat 15.000 de lei, aproximativ 15 grame de bijuterii din aur, băuturi alcoolice şi alte diverse bunuri, dintr-o altă casă au luat o pereche de cercei din aur, un lănţişor suflat cu aur, trei ceasuri de mână şi două telefoane mobile, în timp ce din curtea unui imobil au furat ţevi din cupru de la sistemul de încălzire nefuncţional al imobilului. "Aceştia sunt bănuiţi că ar fi vândut cuprul astfel sustras la un centru de colectare a fierului vechi din Ştei", se arată în comunicatul poliţiştilor.

Percheziţii cu folos

De altfel, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate de poliţişti, la locuinţele hoţilor au fost descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor diverse bunuri, precum aparatură electronică, bijuterii, telefoane mobile, lenjerii de pat, parfumuri şi 25 kilograme de cupru, toate bunuri reclamate ca fiind sustrase, precum şi diverse unelte folosite la comiterea infracţiunilor de furt.

"Prejudiciul total provocat de cele patru persoane este estimat la aproximativ 95.000 de lei, din care poliţiştii beiuşeni au recuperat aproximativ 40%", se precizează în comunicatul emis, vineri, după ce judecătorul de drepturi şi libertăţi din Beiuş a admis propunerea de arestare formulată de procurorul Cosmin Pantea pe numele suspecţilor. Măsura nu este definitivă, putând fi contestată de cei vizaţi la Tribunalul Bihor.

Cercetările în cauză continuă, însă, atât pentru prinderea fugarului, cât şi pentru că anchetatorii îi bănuie pe cei cinci hoţi şi de alte furturi comise în zonă. 

Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii beiuşeni au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.