O amplă acţiune de informare a populaţiei cu privire la prevenţia  cancerului de col uterin are loc marţi în Oradea, în cadrul campaniei naţionale "Protejează-i aripile!", desfăşurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică în colaborare cu subsidiara locală a companiei americane Merk Sharp and Dome.

Medici specializaţi în oncologie, ginecologie şi sănătate publică vor fi prezenţi în Piaţa Unirii între orele 13.00 - 21.00, pentru a le vorbi şi a le distribui femeilor materiale informative despre cancerul de col uterin şi despre modul cum poate fi prevenită şi depistată această boală în stadii incipiente, care să prevină tratarea ei cu succes.

"Vom avea în Piaţa Unirii un cort, unde vom încerca să stăm de vorbă cu cât mai multe femei, să le explicăm ce este cancerul de col uterin, cum poate fi depistat precoce prin Programul naţional de screening, care este gratuit, dar şi care sunt posibilele consecinţe ale acestei boli", a spus pentru BIHOREANUL directorul de comunicare al INSP, Alexandra Radu.

În România, incidenţa cancerului de col uterin este cea mai mare comparativ cu toate celelalte ţări europene, această boală afectând 34,9 femei din 100.000, ceea ce înseamnă triplu faţă de media europeană (14,2 cazuri la 100.000 persoane), fiind a doua cauză de mortalitate oncologică. Anual, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, categoria cea mai afectată fiind a femeilor între 15 şi 44 ani.

Depistarea precoce a acestei boli, prin metoda Babeş-Papanicolau, poate să scadă semnificativ mortalitatea, ca dovadă faptul că în ţările unde femeile urmează programe de screening în procent mare (ca de pildă Norvegia – 78,9% din totalul populaţiei feminine, Marea Britanie – 78,9% ori Danemarca – 66,3%) rata mortalităţii a scăzut chiar la jumătate faţă de perioada anterioară.

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual.  Fiind o boală care apare ca urmare a infecţiei cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare, astfel încât specialiştii recomandă şi imunizarea prin administrarea vaccinului anti-HPV. 

Anul trecut, DSP Bihor a trebuit să returneze o sumă semnificativă de bani Ministerului Sănătăţii deoarece deşi banii trebuiau să susţină programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, doar 6% dintre pacientele înscrise pe listele medicilor de familie din întregul judeţ au fost trimise la Spitalul Judeţean sau la Spitalul Pelican, unde ar fi beneficiat de teste Babeş-Papanicolau.