Cunoscuta scenografă și artist plastic Vioara Bara, președintele filialei Uniunii Artiștilor Plastici din Oradea, l-a implorat pe președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, pe un ton dramatic și pasional, să ajute artiștii orădeni să-și păstreze galeria de artă Reperaj din incinta Cetății Oradea. „Aveți datoria morală și legală”, a spus artista la finalul ședinței de marți a CJ Bihor, Bolojan neputându-i răspunde decât că s-a adresat greșit: Cetatea nu este a administrației județene, ci a municipalității.

„Seră din sticlă”

La trei săptămâni după ce a lansat în mediul online o petiție prin care cere ca filiala Oradea a UAP să nu fie „dată afară” din Cetatea Oradea în condițiile în care Primăria, deținătoarea spațiilor, pregătește amenajarea unei alte galerii de artă, deasupra parcării subterane din Piața Independenței, Vioara Bara i-a cerut lui Bolojan păstrarea celei din Cetate.

„În România, galeriile de artă sunt sub patronajul consiliilor județene sau primăriilor”, a spus președinta UAP Oradea (ce numără, potrivit acesteia, 120 de membri), dând exemple de primării care finanțează mai generos artiștii plastici: Focșani, unde filiala UAP locală are doar 26 membri, și Deva, unde filiala UAP numără 40 de membri.

Bara a spus că Oradea are statut de oraș Art Nouveau, dar „la noi arta contemporană se oprește la 1990”, iar UAP Oradea nu are alte spații dedicate acesteia decât cel din Cetate, de unde artiștii nu vor să plece, nici măcar în viitoarea galerie de pe Independenței. Motivul? Aceasta va fi ca o „seră din sticlă”, or pentru expunerea lucrărilor de artă plastică galeriile nu au geamuri, pentru că nu le poți pune pe pereți din sticlă”.

„Datorie morală și legală”

Pe de o parte, Vioara Bara a reproșat că administrația județeană „nu susține cultura”, pe de alta a afirmat că în urmă cu trei ani a primit 3.000 euro pentru participarea unor artiști plastici la o expoziție organizată la Roma, însă a considerat că suma a fost mică, dând exemplul unei primării din țară care ar fi finanțat cu 150.000 euro o expoziție în Franța.

„Domnule președinte, aveți o datorie morală și legală să susțineți cultura acestui oraș. Acesta este orașul Art Nouveau, fără cultură? Poate să ne preia Primăria, poate să ne preia Consiliul Județean. Vreau să ne preia Consiliul Județean! (...) Nu ne alungați din Cetate!”, a spus Vioara Bara, care a citit și o scrisoare deschisă semnată de președintele UAP din România, Petru Lucaci, în sprijinul păstrării de către colegii orădeni a galeriei din Cetate.

„Artiștii plastici se constituie în singura categorie socială care își plătește locul de muncă, dacă îl are, adică studioul de creație, ce presupune chirie, utilități, plătește producția de artă, unde costurile sunt semnificative. (...) Nu este normal ca toată această presiune financiară să fie pusă doar pe artist. Ea trebuie partajată cu autoritățile locale, pentru că efortul este în interesul cetățenilor”, a citat artista.

În final, Vioara Bara a spus că dacă mutarea galeriei Reperaj din Cetate ar fi inevitabilă, îi solicită lui Bolojan ca UAP Oradea să primească fostul Cinema Oradea (Libertatea).

„Nicio competență”

După ce a ascultat aproximativ un sfert de oră pledoaria plină de pasiune a artistei, președintele Consiliului Județean i-a răspuns pe un ton sec.

Bolojan a arătat că spațiile din Cetate nu aparțin CJ Bihor, ci Primăriei Oradea: „Nu avem cum rezolva problema unui spațiu care nu este în proprietatea noastră. Nu avem nicio competență în această problemă”, a spus el, adăugând că nici fostul Cinema Libertatea nu poate fi atribuit UAP Oradea din simplul motiv că în urmă cu mulți ani, când s-a decis renovarea acestuia, i-a fost stabilită o altă utilizare, și anume ca sală studio pentru cele două teatre, Regina Maria și Szigligeti.

Pe de altă parte, Bolojan i-a amintit președintei UAP Oradea că CJ Bihor derulează un program de finanțare inclusiv a proiectelor culturale, nu doar a propriilor instituții de cultură, sugerând că și UAP poate depune solicitări și proiecte în acest scop.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!