Vicepremierul Liviu Dragnea a împărţit, vineri, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Prefectura Bihor, cheile a zece microbuze şcolare către tot atâţia primari de comune, spunând că o face "cu drag", pentru că face "mii, zeci de mii de copii" să aibă "zâmbetul pe faţă", dar şi fiindcă "premierul şi vicepremierul nu trebuie să fie izolaţi într-un turn de fildeş, ci să se întâlnească cât mai des cu "beneficiarii".

10 microbuze, 2 trădători

Deşi vicepremierul a sosit la sediul Prefecturii abia la ora 10.30, primarii celor zece comune şi şoferii care vor conduce microbuzele şcolare au fost convocaţi la Prefectura Bihor încă de la 8 dimineaţa.

Între ei, şi doi edili aleşi în 2012 pe lista PDL, dar proaspăt înscrişi în PSD, în baza Ordonnaţei de Urgenţă a Guvernului privind legalizarea prostituţiei politice: Sorin Sarca (Borod)  şi Aurel Popa (Săcădat). "Am trecut în PSD pentru că am nevoie de cofinanţare pentru proiectele pe care le derulăm, încă din 2008-2009", a explicat, pentru BIHOREANUL, edilul din Borod, Sorin Sarca, despre care se ştia că îşi va "trăda" partidul încă de acum două săptămâni.

Acesta a adăugat că se bucură de primirea unui microbuz şcolar nou, deoarece din 15 septembrie în comună va funcţiona un liceul teoretic, Liceul Teoretic Gabriel Ţepelea, cu profil de Ştiinţe, Biologie-Chimie. "Deocamdată va avea o singură clasă, cu 31 de elevi, dar microbuzul este binevenit şi pentru slovacii din Şerani", a spus Sarca (în foto, alături de Dragnea), adăugând că înainte de a pleca din PDL s-a "consultat cu comunitatea".

V-aliniaţi! Şi Doamne-ajută!

Însoţit de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, şi de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, Dragnea a intrat în curtea interioară a CJ Bihor, unde microbuzele fuseseră parcate de joi seară, iar primarii şi şoferii erau aliniaţi lângă maşini, după care a împărţit cheile acestora către primari în ordinea alfabetică a denumirii comunelor: Biharia, Borod, Borş, Diosig, Finiş, Gepiu, Lăzăreni, Săcădat, Sânnicolau Român şi Vârciorog.

Dragnea a dat mâna cu fiecare primar şi cu fiecare şofer, transmiţând fiecăruia să fie grijulii, deoarece transportă copii, iar maşinile sunt foarte bune, primind, în schimb, mulţumiri de la edili. "Vreau să aveţi grijă cum mergeţi, că transportaţi copii", s-a adresat el şoferului angajat de Primăria comunei Borş să conducă microbuzul şcolar. "Vă place? Am auzit ieri că ne certa un domn primar că dăm microbuze. Deci, vă folosesc", i-a spus primarului de Borod. "Cine-i şoferul?", l-a întrebat şi pe edilul din Vârciorog, iar când i-a răspuns, făcând un pas în faţă, un tânăr, l-a întrebat: "Tu câţi ani ai? 29? Şi de când ai permis? De la 18 ani? Bine. Atenţie mare cum mergeţi cu copiii. Doamne ajută!", a spus Liviu Dragnea.

Cu drag pentru zâmbetul copiilor

Întrebat de BIHOREANUL în care altă ţară din Uniunea Europeană sunt premieri sau vicepremieri care merg prin ţară pentru a preda chei de microbuze şcolare unor primari de comune, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a răspuns: "În România. Le împărţim cu drag!".

Ulterior, într-o conferinţă de presă care a urmat festivităţii organizate de Prefectură, vicepremierul a revenit şi a întărit şi completat acest răspuns. "Am fost întrebat, după ce am dat cheile, în ce altă ţară europeană mai dau premierii şi vicepremierii chei pentru microbuze şcolare şi am răspuns. Vă spun că în România, şi o facem cu drag, şi cred că abordarea corectă aceasta trebuie să fie, premierul şi vicepremierul nu trebuie să fie izolaţi într-un turn de fildeş, ci în cât mai multe ocazii trebuie să ia contact cu beneficiarii, cu primarii, cu preşedinţii de Consilii Judeţene, pentru că e important să se arate un mesaj puternic, cât de multă importanţă se dă educaţiei".

"Dincolo de comentariile răutăcioase ale unora şi altora, faptul că mii şi zeci de mii de copii vor avea zâmbetul pe feţe pe noi ne face fericiţi", a mai adăugat vicepremierul.

Dă şi la oraşe

De asemenea, Dragnea a spus că săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern, "concomitent cu modificarea legislaţiei", vor fi aprobate finanţările pentru alte 700 de microbuze şcolare, "în special pentru zona urbană", în condiţiile în care primăriile de municipii şi oraşe nu puteau primi asemenea vehicule. "Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba finanţarea pentru încă 700 de microbuze, în special pentru zona urbană, concomitent cu modificarea legislaţiei, pentru că din păcate legislaţia actuală nu permite achiziţia de maşini şi pentru zona urbană, dar în ultima perioadă am primit foarte multe solicitări, corecte şi bine fundamentate, în special de la oraşele mici şi mijlocii, care au sate aparţinătoare şi au aceeaşi nevoie de microbuze şcolare".

În judeţul Bihor au fost repartizate într-o primă etapă, între lunile iulie-septembrie, 17 microbuze cşolare, urmând ca într-o a doua etapă şi o a treia etapă să mai fie repartizate, potrivit spuselor vicepremierului, încă alte 32 microbuze, pentru tot atâtea comune.

Suferinţă şoptită

Prezent la conferinţa de presă, dar în calitate de spectator, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, care este şi preşedintele PNL Bihor, a comentat ironic "propaganda" PSD, amintind că "noi (n.r. - guvernarea PNL) am adus 107 ambulanţe în judeţ şi nu le-am plimbat nici maşinile, nici miniştrii".

"Când am fost noi la guvernare şi am adus 107 ambulanţe în judeţ, nu ne-am gândit că se poate face propagandă din asta. Nu am plimbat pe aici nici maşinile, nici miniştrii", i-a şoptit Popa omologului său UDMR-ist, Alexandru Kiss, lângă care a stat în timpul întâlnirii cu Dragnea.