Festivalul "HolnapUtán", adică "Poimâine", organizat de Teatrul Szigligeti din Oradea, va aduce în perioada 10-16 iunie, pe lângă spectacole de la teatrele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe, şi producţii realizate de universităţile de teatru din Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Budapesta. 

Luni, 10 iunie, de la ora 17, la Sala Transilvania, este programat spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii din anul 5 la specializarea Teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta.

De la ora 19, se va juca spectacolul "Opera de trei parale", adus la Oradea de Teatrul "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc. Această adaptare a piesei lui Bertolt Brecht promite o seară plină de umor, dragoste şi suspans. 

"«Ce e spargerea unei bănci pe lângă înfiinţarea unei bănci?», întreabă infamul Macheath al lui Brecht pe scenele din întreaga lume, iar şi iar, de aproape 100 de ani. În timp ce străzile metropolei sunt inundate de mulţimile care se îndreaptă spre urne, căpitanul de poliţie Brown, Regele Cerşetorilor şi căpitanul bandei de hoţi afemeiaţi, Mackie Şiş, încearcă să câştige şi să se salveze reciproc între emoţii furtunoase şi interese şi mai furtunoase", au transmis reprezentanţii Trupei Szigligeti.

Tot luni este programat, dar la Sala Transilvania, spectacolul "Vreme capricioasă", realizat de studenţii în anul V la specializarea teatru muzical a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. 

Pe 11 iunie, de la ora 19:00 şi 12 iunie, de la ora 17:00, studenţii de la Facultatea de Artă Teatrală a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor prezenta la Sala Transilvania o versiune de studio a musicalului "Hair". 

Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va prezenta joi, 13 iunie, de la ora 19, "Conferinţa iraniană" (foto jos). Această piesă contemporană scrisă de Ivan Viripaev în 2017 explorează temele complexe ale civilizaţiilor orientale şi occidentale prin dialoguri şi confesiuni tulburătoare, toate plasate în cadrul unei conferinţe academice în Copenhaga.


credit foto: Barabás Zsolt

"În capitala Danemarcei, la Universitatea din Copenhaga, se adună câţiva intelectuali pentru a discuta problemele Iranului şi ale Orientului Mijlociu. Dar conferinţa, care începe ca o dezbatere academică, ia o întorsătură neaşteptată, când ies la suprafaţă zbaterile interioare şi traumele protagoniştilor, prin dialoguri sclipitoare şi confesiuni tulburătoare. Cercetând cauzele şi consecinţele cataclismelor care au loc în lume, personajele ajung la confruntarea dintre civilizaţiile orientale şi occidentale şi la dramatica întrebare a umanităţii: care este sensul vieţii?", este descris spectacolul.

De asemenea, pe 14 iunie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania va avea loc spectacolul non-verbal "Ex-Terapie" al clasei de actorie – masterat a Universităţii de Arte din Târgu Mureş. "Pulsaţie. Nu începe odată cu spectacolul şi nici nu se termină odată cu el, dar se intensifică în cursul acestei ore. O pulsaţie a sentimentelor şi emoţiilor, în care dansatori etalează monotonia relaţiilor romantice. Atenţie la vortexul imens care îi aspiră pe toţi", se arată în descrierea spectacolului.

De asemenea, din program mai fac parte spectacolele ca "Exit", coproducţie a Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc şi a Teatrului Naţional Győr din Ungaria, "Hair", adus de Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii Babeş-Bolyai, "Podul" sau "Alice în Ţara Minunilor", ultimele două fiind producţii ale Trupei Szigligeti. 

Spectacolele "Opera de trei parale", "Exit", "Hair", "Co nferinţa iraniană", "Podul", "Alice în Ţara Minunilor", "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" vor fi titrate în limba română. "Ex-terapie" este spectacol non-verbal.

Ca în fiecare an, spectatorii pot achiziţiona abonamentul "HolnapUtán", care include acces la două spectacole în Sala Mare şi la un spectacol la sălile studio la alegere, la preţul de 100 de lei. Biletele sunt disponibile la agenţia de bilete a teatrului sau online pe szigligeti.biletmaster.ro.


Vezi mai jos programul complet al festivalului:

Luni, 10 iunie, ora 17:00

Vreme capricioasă – Festivalul Poimâine

Universitate de Teatru şi Film Budapesta

Sala Transilvania

Luni, 10 iunie, ora 19:00

Opera de trei parale – Festivalul Poimâine

Teatrul Municipal al oraşului Miercurea-Ciuc

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 14:30

Bunicuţă hoţomană

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 18:00

Bunicuţă hoţomană

Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Sala Mare

Marţi, 11 iunie, ora 19:00

Hair – Festivalul Poimâine

Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai

Sala Transilvania

Miercuri, 12 iunie, ora 17:00

Hair - Festivalul Poimâine

Facultatea de Teatru şi Film, Universitatea Babeş-Bolyai

Sala Transilvania

Miercuri, 12 iunie, ora 19:00

Lewis Carroll

Alice în Ţara Minunilor - Festivalul Poimâine

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Joi, 13 iunie, ora 17:00

EXiT - Festivalul Poimâine

Coproducţie a Teatrului Tomcsa Sándor şi a Teatrului Naţional Győr

Sala Transilvania

Joi, 13 iunie, ora 19:00

Conferinţa iraniană – Festivalul Poimâine

Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe

Sala Mare

Vineri, 14 iunie, ora 10:00

Rumini

Trupa Lilliput

Scena Arcadia

Vineri, 14 iunie, ora 17:00

Podul – Festivalul Poimâine

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Vineri, 14 iunie, ora 19:00

Ex-terapie – Festivalul Poimâine

Universitatea de Arte, Târgu-Mureş

Sala Transilvania

Sâmbătă, 15 iunie, ora 17:00

Lewis Carroll

Alice în Ţara Minunilor + gala stagiunii

Trupa Szigligeti

Sala Mare

Duminică, 16 iunie, ora 17:00

Gala Elevilor Ady

Liceul Teoretic Ady Endre şi Şcoala Gimnazială Ady Endre din Debreţin

Sala Mare

Duminică, 16 iunie, ora 17:00

Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită

Trupa Szigligeti şi Ansamblul Profesionist Nagyvárad

Sala Transilvania

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!