Două fenomene impresionante, Aurora boreală şi Perseidele, au putut fi văzute din nou pe cer, în noaptea de luni spre marţi, mai mulţi bihoreni imortalizând spectacolul naturii şi publicând imaginile pe reţelele de socializare.

Formarea celor două fenomene în aceeaşi noapte a fost anunţată luni pe pagina de Facebook "Meteo Tulca-Bihor", unde bihoreanul Roberto Popa, autodidact în meteorologie, transmite informaţii privind evoluţia temperaturilor şi a fenomenelor meteorologice în Bihor.

"În această noapte 12/13 august este maximul Perseidelor. În ultimele ore au avut loc mai multe explozii solare, drept urmare în această seară între orele 21:45-03:00 avem şanse de 30-50% să vedem şi Aurora boreală. Deci pentru a surprinde fotografii spectaculoase sfatul meu este să ieşiţi în zonele întunecate din afara localităţilor", se arată pe pagina de Facebook.

Tot pe "Meteo Tulca-Bihor" au fost publicate ulterior şi imagini realizate de bihoreni din diverse locuri, unde au fost surprinse Perseidele şi Aurora boreală.

Câteva imagini au fost realizate în zona oraşului Salonta, iar altele în zona Beiuşului.

Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. În această perioadă Perseidele se află la apogeu.

Aurora boreală a mai fost văzută în Bihor recent, în luna mai, tot după o explozie solară, dar şi în noiembrie 2023. Este vorba de un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!