Cei zece speologi mureşeni au fost surprinşi de viitura din peştera Huda lui Papară sâmbătă seară. Dispeceratul ISU Crişana a fost alertat, în jurul orei 23, că doar şapte dintre speologi au reuşit să iasă scoşi de forţa curentului de apă. După ce şi-au revenit, aceştia au constatat că alţi trei colegi ai lor au rămas captivi în subteran, astfel încât au cerut ajutorul ISU Alba, iniţial, iar angajaţii acestuia s-au adresat omologilor bihoreni pentru a fi, la rându-le, ajutaţi.

La misiunea de salvare a participat o echipă de şapte salvatori ai Salvamont-Salvaspeo Bihor şi o alta de opt persoane, formată tot din membri ai Salvamont-Salvaspeo Bihor, dar şi ai Salvaspeo Alba, care se aflau pe Valea Sighiştelului, pentru antrenament.

Misiunea, a relatat Adrian Marin, purtătorul de cuvânt de la Salvamont-Salvaspeo Bihor, a început sâmbătă noaptea, la ora 00.15, când echipa de salvatori a pornit spre Ştei. "Odată cu ivirea zorilor, cele două echipe au ajuns în faţa peşterii, fiind aşteptate atât de către colegii salvatori speologi din Cluj cât şi de la Serviciile Judeţene Salvamont Alba, Cluj, Hunedoara, pompieri de la ISU Alba, jandarmi şi autorităţi locale. S-a trecut imediat la stabilirea planului de intervenţie şi punerea sa în aplicare".

Marin a explicat, printr-un comunicat de presă, că salvatorii bihoreni au lucrat alături de cei din Cluj şi Arad în subteran, deoarece erau singurii care aveau echipament de intervenţie adecvat, în timp ce ceilalţi colegi au asigurat comunicaţiile în exterior.

"În peşteră s-a lucrat intens, sub presiunea continuă a pericolului unei noi viituri, cu atât mai mult cu cât prognoza anunţa averse de peste 20 litri/metru pătrat în următoarele ore. În cele din urmă, în jurul orei 12, salvatorii i-au găsit pe cei trei speologi, refugiaţi pe marginea unei săritori transformate de şuvoaie într-o cascadă învolburată, la circa 350 de metri de ieşire, înfriguraţi, obosiţi, dar teferi. În final, la 13.30 cei trei mureşeni au fost predaţi Ambulanţei", a mai spus Adrian Marin.