O, ce veste minunată de la Consiliul Judeţean se arată! Acum, că ne-am lămurit cu avioanele, domnul Pasztor ne îmbrobodeşte cu poveştile despre renovarea clădirilor Teatrului Arcadia şi Policlinicii.

Iată că se împlinesc doi ani de când Policlinica a fost retrocedată Consiliului Judeţean. Vreun an de zile s-au vânturat idei fanteziste cum că acolo s-ar putea face nu ştiu ce magazin de lux, până s-a ajuns la concluzia că totuşi ar fi potrivită ca sediu al Consiliului Judeţean.

Timpul a trecut şi oamenii se uită chiorâş la monumentala clădire împachetată în plase, ajunsă simbol al neputinţei mai marilor Judeţului. Prin urmare, domnul Pasztor a ieşit la rampă cu o poveste frumoasă. Există bani de la Ministerul Culturii cu care, în perioada 2019-20126 se pot renova clădirile monument. S-au făcut nişte calcule şi, cu numai 32 milioane de lei se poate repara şi clădirea Policlinicii, şi cea a Teatrului Arcadia.

Eu m-aş bucura nespus să vină banii în Bihor şi promit că, dacă iese socoteala cu Policlinica, dau o bere domnilor Pasztor şi Mang şi un brifcor domnului Bodea. Marele semn de întrebare este dacă aceşti bani vor veni şi, dacă vor veni, când anume.

Dacă la Teatrul Arcadia avem ceva speranţe, totuşi e o instituţie de cultură, mă cam îndoiesc ca vreun Ministru al Culturii să aloce fonduri pentru ca nişte politicieni de la marginea imperiului să aibă unde-şi amplasa birourile. Chit că domnul Pasztor a promis să facă şi un mic muzeu, probabil ca să se încadreze în cerinţele finanţatorului.

Şi uite aşa am mai bifat o acţiune, iar dacă presa se trezeşte peste un an că lucrurile rămân nemişcate, vinovat va fi Ministerul, soarta crudă, Statul Paralel, George Soros, dar în niciun caz troica de la Consiliul Judeţean.

Cred că această clădire emblematică pentru oraş şi judeţ merită altă soartă şi ar fi cazul ca mai marii oraşului să se aşeze la masă şi să negocieze, că de aia-s politicieni. Paradoxul este că onor Consiliul Judeţean are un patrimoniu extrem de important, dar nu are bani nici să pună plasele pe clădiri.

Au existat precedente fericite: clădirea Teatrului, deşi aparţine Consiliului Judeţean a fost reabilitată pe banii Primăriei. De ce nu s-ar aplica acelaşi model? Dar pentru asta se impune o negociere Pasztor- Bolojan, din care noi orădenii nu am avea decât de câştigat.