Principalele spitale din municipiul Oradea au stabilit cuantumuri ale coplăţii pe care pacienţii trebuie s-o achite la externare fie la nivelul minim, fie la cel maxim permis de prevederile contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, şi au început să încaseze contravaloarea acesteia încă de luni.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, Consiliul de Administraţie a stabilit contravaloarea coplăţii la suma maximă, de 10 lei. "Chiar dacă abia astăzi a apărut în Monitorul Oficial actul normativ, noi am introdus deja coplata, astfel că aceasta a început să fie plătită de către pacienţii externaţi în această dimineaţă", a declarat pentru BIHOREANUL managerul unităţii, dr. Gheorghe Carp.

Acesta este, însă, nemulţumit de faptul că banii strânşi nu vor reprezenta o sumă prea mare. "Fiind un spital de urgenţă, trebuie să exceptăm de la plată cazurile urgente, care sunt majoritatea din totalul internărilor, lăuzele, gravidele, elevii şi pensionarii cu pensii sub 700 de lei. Sumele strânse mă tem că nu vor cântări prea mult în bugetul spitalului", a arătat dr. Carp.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă înregistrează lunar circa 4.100 de externări, iar aproximativ 85% dintre cazurile rezolvate sunt ale unor pacienţi internaţi prin Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Tot contravaloarea maximă a coplăţii a fost stabilită şi de Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, însă banii vor fi percepuţi doar de la pacienţii internaţi începând de luni 1 aprilie şi care se vor externa pe viitor, nu şi de la cei internaţi înaintea acestei date. "Noi am decis un nivel de 10 lei al coplăţii şi încasarea ei doar de la pacienţii internaţi începând de azi (n.r. - luni, 1 aprilie) şi care se vor externa de acum înainte", a declarat managerul spitalului, dr. Laurean Pop.

Şi acesta a afirmat că sumele strânse nu vor fi mari. "Avem anual 30.000 de pacienţi, iar dacă scădem categoriile de pacienţi exceptate de la coplată vor plăti cel mult 15.000 dintre ei. Înmulţit cu 10 lei, înseamnă că vom încasa cel mult 150.000 de lei pe an, ceea ce nu e prea mult în comparaţie cu bugetul de până acum", a spus dr. Pop.

Dintre spitalele importante din Oradea, singurul care a stabilit cuantumul minim al coplăţii permis de contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014 este Spitalul CF Oradea, unde decizia nu a fost luată de Consiliului de Administraţie, care a fost dizolvat după transferarea sa din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, ci de către Comitetul Director.

"La noi, coplata este de 5 lei şi o vom aplica de astăzi, dar avem o mică problemă, pentru că hotărârea privind această coplată nu a luat-o Consiliul de Administraţie, cum trebuia, ci Comitetul Director. Motivul e că după ce am fost transferaţi de la Transporturi la Sănătate nu mai avem Consiliu de Administraţie, fiindcă a fost dizolvat", a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului CF Oradea, dr. Marius Chipurici.

Potrivit acestuia, unitatea internează şi externează anual 4.000 de pacienţi, astfel că încasările de pe urma coplăţii vor fi nesemnificative. "La 20.000 de lei pe care îi putem realiza anual, nu pot spune că suma pe care o vom strânge este semnificativă", a spus managerul.