"Bombe în trafic". Aşa i-a denumit şeful Poliţiei Bihor pe consumatorii de droguri care se urcă la volan.

Pentru dovedirea acestora, Spitalul Clinic Judeţean din Oradea şi Spitalul Municipal Beiuş au fost dotate cu aparate pentru determinarea consumului de droguri pe baza unor probe de urină, dar şi cu testere speciale de salivă. Sub forma unui bureţel, acestea sunt puse sub limba şoferilor şi pot depista, în mai puţin de 5 minute, 8 tipuri de astfel de substanţe, componente ale drogurilor de risc, de mare risc dar şi etnobotanice.

"Dacă în perioada 2013-2016 au fost identificaţi doar 3 şoferi aflaţi sub influenţa unor substanţe psihotrope, în acest an avem deja 16 persoane. Acţiunile vor continua pentru că astfel de persoane, care se urcă drogate la volan, reprezintă un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic, pietoni şi şoferi deopotrivă. Sunt bombe în trafic", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, comisarul şef Alin Haniş.

Potrivit acestuia, aparate şi testere pentru depistarea drogaţilor la volan vor fi achiziţioante în următoarea perioadă şi de alte spitale din judeţ, dar şi de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor. "Nu sunt scumpe şi s-au dovedit foarte utile", a mai spus comisarul şef Haniş.