Spitalul Judeţean şi cel Municipal din Oradea vor fi reabilitate printr-un proiect european de peste 13 milioane euro.

"Reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal va însemna practic o reabilitare totală a acestor clădiri. Vom avea doi ani importanți în ceea ce privește modernizarea spitalelor, care la final vor face să avem condiții incomparabil mai bune și capacitate mai bună de a trata pacienții în spitalele din Oradea", a precizat primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul pentru creşterea performanţei energetice la cele două spitale cuprinde lucrări precum reabilitarea anvelopei clădirilor, a instalaţilor de încălzire şi ventilaţie şi a sistemelor de alimentare cu energie electrică şi iluminat. La fel, ascensoarele care deservesc cele două spitale vor fi înlocuite cu altele, mai performante energetic.

La finalul şantierului, ambele spitale se vor încălzi cu sisteme moderne şi vor fi independente de reţeaua de termoficare a oraşului. "Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură, iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură. Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate", a mai transmis Bolojan.

Termen de execuţie: 18 luni

Lucrările au fost împărţite în două loturi şi ambele au fost atribuite unei asocieri de firme reprezentate de Drum Asfalt, din care mai fac parte companiile Nord Conforest, Trameco şi Termoline.

Primul lot de lucrări, care prevede creşterea performanţei energetice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, a fost atribuit pentru suma de 30,3 milioane lei. Cel de-al doilea, privind reabilitarea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu, va costa 32,9 milioane lei.

"Urmează să fie semnat contractul, după care se va trece la execuţia lucrărilor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Termenul de execuţie al lucrărilor pentru fiecare lot în parte va fi de 18 luni.