După mai bine de o lună de când aleşii locali din Marghita au adoptat o hotărâre pentru a cumpăra un aparat PCR, Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea este dotat aşa încât să poată testa populaţia din zona de nord a Bihorului, din acest oraş, dar şi din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău. Managerul spitalului afirmă că aparatul va funcţiona de săptămâna viitoare.

Pregătit de instalare

Pe data de 23 martie, Consiliul Local Marghita a alocat 611.000 lei în acest scop, la iniţiativa senatorului UDMR Bihor Cseke Attila, care a formulat-o în calitate de fost ministru al Sănătăţii, iar Spitalul Municipal din oraş a folosit banii făcând o comandă unei firme din Bucureşti, SC Agilrom SRL.

"Aparatul este pe drum, astăzi vine din Bucureşti. A costat peste 600.000 lei, ne vine cu 10 kituri pentru câte 96 de probe pe serie. Între timp noi am pregătit spaţiul unde va fi instalat", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, Bradacs Aliz.

Probleme cu navetiştii

Potrivit acesteia, pentru operarea aparatului vor fi pregătite două echipe a câte doi medici şi doi biologi, dintre care două doctoriţe fac naveta, una de la Diosig şi cealaltă din Oradea, ceea ce este un detaliu sensibil, motivul fiind Poliţia Rutieră.

"Jumătate din medici fac naveta, iar Poliţia le ia permisele de conducere. Zilele astea la doi medici le-a luat permisele, pentru viteză", a spus managerul spitalului din Marghita, precizând că unul este pneumolog, iar celălalt pediatru.

Instructaj, rodaj, demaraj

Bradacs afirmă că instalarea aparatului va începe miercuri, urmând să funcţioneze de săptămâna viitoare. "Echipa de la firmă care trebuie să facă instructajul este acum la Suceava, au zis că ori în acest weekend, ori luni vor fi la noi. Instruirea durează două zile, apoi se va lucra în regim de rodaj, după care facem demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru omologare", a spus managerul spitalului.

Aceasta a specificat că aparatul va permite procesarea a 96 de probe biologice într-o serie şi că au fost cumpărate şi 10 kituri, pentru efectuarea a 960 teste, dar în continuare vor fi achiziţionate noi kituri.

Doar în nord

"Vor fi testaţi cu prioritate personalul medical, pacienţii suspecţi (n.r. – de la Spitalul Municipal din Marghita), persoane din centre de vârstnici şi copii (n.r. – testate până acum la Oradea)", a mai spus Bradacs Aliz.

Managerul a precizat că zona de testare va fi, din punct de vedere geografic, cea arondată spitalului, adică – pe lângă Marghita – populaţia din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai şi Suplacu de Barcău.

Punerea în funcţiune a aparatului PCR, al treilea din Bihor după cele două aflate la Oradea, va permite spitalelor orădene să testeze mai mult populaţia din celelalte zone ale judeţului, chiar dacă majoritatea beneficiarilor sunt locuitori din afara Oradiei, iar Consiliul Judeţean nu a alocat niciun leu pentru a suporta fie şi o parte din cheltuieli, asumate exclusiv de Primăria Oradea.