Managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şeful secţiei de Imagistică, dr. Liana Toc, directorul medical dr. Adrian Duşe, fostul manager Carmen Pantiş, fostul ministru dr. Ladislau Rittli, prefectul Claudiu Pop, dar şi consilierul judeţean Szabo Odon au participat joi la inaugurarea celui mai performant echipament de investigaţii imagistice al celui mai mare spital din Bihor: un Computer-Tomograf cu 16 spire, produs şi instalat de compania americană General Electric.

Proiect cu roade

Achiziţia "utilajului", a explicat dr. Carp, face parte dintr-un proiect transfrontalier de 2,13 milioane euro derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007-2013, cu bani europeni din Fondul European de Dezvoltare regională şi confinanţare de la Guvernul României şi autorităţile locale. Prin acest program s-a vizat, de asemenea, achiziţia unui aparat RMN, a unui aparat DEXA (pentru stabilirea densităţii osoase), a unui aparat LOKOMAT (instalat anul trecut la Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix), a unui aparat radiologic Roentgen şi a unei mese chirurgicale.

În scurtul său discurs, managerul Spitalului Judeţean a mulţumit Consiliului Judeţean pentru demararea proiectului, Primăriei Oradea pentru faptul că a achitat cheltuielile necesare după ce a preluat administrarea spitalului de la CJ, a urmărit licitaţia şi derularea lucrărilor, dar şi partenerilor ungari de la Spitalul din Debreţin, împreună cu care a fost conceput proiectul.

După Carp, a ţinut să ia cuvântul şi consilierul judeţean Szabo Odon, care a afirmat că "trebuie subliniat un lucru: că acest proiect nu se putea realiza fără colaborarea partenerilor din Ungaria, care au realizat şi ei o investiţie similară". "Cu aceasta nu se încheie proiectul, pentru că urmează colaborarea între spitale", a mai spus Szabo Odon, referindu-se la faptul că într-o etapă următoare vor avea loc mai multe conferinţe pe teme medicale între angajaţii spitalelor din Oradea şi Debreţin, pentru ca aceştia "să se ajute reciproc", prin intermediul unui sistem de telemedicină.

Revoluţie medicală

În ceea ce priveşte, concret, performanţele aparatului, şefa secţiei de Imagistică a Spitalului Judeţean, dr. Liana Toc, a explicat jurnaliştilor prezenţi la eveniment că CT-ul cu 16 spire este cel mai performant din această zonă a ţării, deoarece "până la Timişoara nu mai există aşa ceva".

Medicul a arătat că aparatul furnizat de compania General Electric, pe lângă utilităţile clasice ale oricărui computer-tomograf, poate fi folosit cu cel mai mare succes în diagnosticarea precoce a accidentelor vasculare cerebrale, în aşa-numita colonoscopie virtuală (deoarece depistează eventualele tumori de o manieră non-invazivă şi nedureroasă), precum şi a tuturor afecţiunilor de la nivelul vaselor sanguine şi bronhiilor, în mod similar, fără a provoca invaziuni şi leziuni.

Un alt câştig al echipamentului şi proiectului în baza căruia a fost făcută achiziţia, a mai explicat dr. Liana Toc, este faptul că toate imaginile vor fi stocate şi arhivate, urmând ca în baza acestora să se realizeze consulturi profesionale împreună cu colegii din Ungaria.

În ce priveşte punerea în funcţiune a noului CT, şeful secţiei de Imagistică a spus că acest lucru se va întâmpla în circa două săptămâni, deoarece după instalarea echipamentului trebuie făcute măsurători de către specialiştii Comisiei Naţionale pentru Activităţi Nucleare, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

În paralel, a încheiat dr. Liana Toc, la secţia de Imagistică a Spitalului Judeţean va funcţiona şi vechiul CT, primit ca donaţie în urmă cu mai bine de şapte ani, care va fi utilizat pentru investigaţii de mai mică complexitate.