Din 77,5 posturi TESA de la Spitalul Clinic Judeţean, de la 1 noiembrie vor mai rămâne doar 54, adică atâtea câte prevede un Ordin al Ministrului Sănătăţii în funcţie de numărul de paturi şi specificul unităţii.

La începutul reuniunii de joi, când au aprobat reducerea, consilierii judeţeni au încercat să respingă introducerea chestiunii pe ordinea de zi, grupul PDL şi cel al PSD motivând că documentaţia de la conducerea Spitalului Judeţean a fost primită târziu, în dimineaţa şedinţei.

"Proiectul nu are avizul Consiliului de Administraţie al Spitalului", a spus PDL-istul Ionel Avrigeanu, care a cerut ca propunerea de reducere a posturilor să fie amânată pe luna viitoare, când va avea şi acest aviz.

În cele din urmă, cu voturile grupurilor PNL şi UDMR, propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi, iar la dezbaterea ei managerul interimar al Spitalului Judeţean, doctoriţa Carmen Pantiş, a încercat să explice că reducerea nu este dorită de conducerea unităţii, ci este obligatorie. "Toate celelalte spitale din Oradea au aplicat deja Ordinul Ministerului Sănătăţii, cu excepţia Spitalului Judeţean. În ce priveşte avizul, subliniez că nu Consiliul de Administraţie are competenţa să se pronunţe, ci Comitetul Director, cel care - de altfel - a şi luat decizia, după consultarea tuturor şefilor de compartimente", a explicat Pantiş.

Pantiş a fost susţinută şi de vicepreşedintele Alexandru Kiss, cel care în lipsa preşedintelui Radu Ţîrle (aflat la Bruxelles), a condus şedinţa CJ. Kiss a amintit că în fiecare lună Spitalul Judeţean înregistrează pierderi de 10 miliarde de lei vechi, iar 10% din aceste pierderi sunt recuperate numai prin aplicarea Ordinului Ministrului Sănătăţii.

În ciuda explicaţiilor date de managerul interimar şi de vicepreşedintele CJ, la vot şi-au dat acordul pentru reducerea personalului TESA doar consilierii PNL şi UDMR, în timp ce PSD-iştii s-au abţinut, iar PDL-iştii au votat împotrivă.

De altfel, aceştia din urmă au şi primit replica din partea unui liberal până acum nu foarte vorbăreţ, doctorul Ionuţ Gheorghe, care le-a reproşat democrat-liberalilor că "filozofează doar de dragul de a filozofa" şi că se opun, din vorbe, unor măsuri pe care le dictează chiar propriul lor Guvern.

Amintim că în urmă cu două luni, când s-a votat reducerea posturilor la unele instituţii de cultură din subordinea CJ, singurul care s-a opus vehement a fost tot un PDL-ist, şi anume Marcel Tarţa.