Agravarea stării de sănătate a tot mai multor bihoreni diagnosticați cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni și înmulțirea constantă a numărului celor infectați, din rândul cărora mulți pot evolua în rău, determină sistemul sanitar din județ să mărească din nou capacitatea de tratare a acestor bolnavi.

Începând din această săptămână, Spitalul Județean din Oradea și-a suplimentat de la 15 la 18 numărul paturilor secției ATI Covid, de la etajul IV al clădirii. Pe de altă parte, tot la Spitalul Județean, secția Interne II, de la același etaj, este transformată în secție Covid, după modelul celor din Spitalul Municipal Oradea, astfel că unitatea are prima secție Covid distinctă, non-ATI, cu 28 de paturi, de la începutul pandemiei.

Amintim, până în prezent, Spitalul Județean avea saloane tampon, pentru pacienții cu urgențe diverse, suspecți sau confirmați cu SARS-CoV-2, precum și un compartiment Covid la Maternitate, cu 12 paturi pentru femeile gravide sau cu afecțiuni ginecologice confirmate cu Covid.

„Permanent am avut și pacienți Covid, cu urgențe de tot felul, cardiologice, neurologice, chirurgicale, pe care i-am îngrijit în saloane tampon, dar acum facem o întreagă secție Covid prin transformarea secției Interne II”, a declarat joi, pentru BIHOREANUL, managerul interimar al Spitalului Județean, dr. Lucia Daina, adăugând că noua secție Covid ar putea fi funcțională de la finele acestei săptămâni.

Pe de altă parte, și spitalul privat Pelican și-a crescut capacitatea de îngrijire a bolnavilor infectați, suplimentând de la 22 la 27 numărul paturilor ATI, și având și o secție Covid cu 20 de paturi.

Prin urmare, din această săptămână, capacitatea totală a spitalelor din Bihor care tratează cazuri Covid crește de la 832 de paturi la un total de 854 de paturi, din care cea ATI a crescut deja la 79. „Capacitatea ATI Covid în Oradea este de 3-4 ori mai mare decât cea existentă în majoritatea județelor, cu excepția centrelor universitare cum sunt Clujul, Iașul, Timișoara. În cele mai multe municipii sunt 15-20-25 paturi ATI Covid”, a explicat BIHOREANULUI și dr. Carmen Pantiș, medic primar ATI la Spitalul Județean Oradea.

În Bihor mai au paturi pentru bolnavii Covid spitalele CFR și MAI din Oradea, de Recuperare din Băile Felix, cele municipale din Marghita, Beiuș și Salonta, cele orășenești din Aleșd și Ștei, cel de Psihiatrie din Nucet și Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Ștei. Aici, însă, cele 24 paturi pot fi folosite strict pentru persoane cu probleme psihiatrice internate prin decizii judecătorești.